čtvrtek 6. srpna 2020

Topný faktor

Pokud má jedno tepelné čerpadlo při stejných podmínkách topný faktor a druhé znamená to, že druhé spotřebuje pro svůj provoz o více elektrické energie než první a tudíž jeho provoz je podstatně dražší. Topný faktor se u tepelného čerpadla mění podle podmínek ve kterých pracuje. Když se podíváme na příkla kde za stejných podmínek porovnáme dvě tepelná čerpadla a jedno bude mít například topný faktor a druhé to druhé spotřebuje pro svůj provoz zhruba o třetinu více elektrické energie než první a tudíž jeho provoz bude podstatně dražší. TČ je totéž co topný faktor vytápěcího systému.


Tyto domněnky nejsou správné a silně zkreslují reálné možnosti TČ, což je ke škodě jak tepelným čerpadlům, tak zájemcům o jejich instalaci.

Nejčastěji se hodnota topného faktoru pohybuje v intervalu až 5. Hodnota topného faktoru závisí na vstupní a výstupní teplotě, typu kompresoru, a dalších okolnostech. Zde vidíte jak důležitý je topný systém, a jak je důležité použít nízkoteplotní topný systém. Každého uživatele by měl zajímat topný faktor , kterého je schopen ve svém systému dosáhnout. V průběhu roku se provozní podmínky mění a tím se mění i topný faktor.


Skutečný celoroční průměrný topný faktor lze zjistit měřením dodané a odebrané energie.

Sezónní topný faktor tepelného čerpadla SCOP (seasonal coefficient of performance). Protože jsou tepelná čerpadla mnohem účinnější než ostatní typy vytápění, je přehlednější používat při jejich porovnávání tzv. Ten je ukazatelem účinnosti tepelného čerpadla. Jednoduše řečeno, je to poměr mezi získanou tepelnou energií a spotřebovanou energií tepelným. Snadno tak mezi sebou porovnáte jednotlivá zařízení a vyberete to s vyšším topným faktorem.


Výsledná hodnota nám udává topný faktor. Je to poměr dodaného tepla a odebrané elektrické energie. Mnoho firem uvádí topný faktor samotné venkovní jednotky.


U tepelných čerpadel se hodnota topných faktorů nejčastěji pohybuje v poměru mezi dvěma a půl až čtyřmi jednotkami získané energie. Co je to topný faktor ? Rozdíl mezi energií dodanou a získanou udává takzvaný topný faktor. Výkon tepelného čerpadla je dán součtem energie odebrané z okolního prostředí a elektrické energie dodané pro pohon kompresoru. Nezapomínejte ale srovnávat topné faktory vypočtené pro shodné podmínky. Uvádí sezónní chladicí faktor (SEER) a sezónní topný faktor (SCOP).


Místo hodinové spotřeby energie uvádí roční spotřebu energie , která je více vypovídající.

Uvádí hlučnost pro vnitřní i venkovní jednotku (ta je zpravidla vyšší, ale to vás nemusí tolik trápit). Celková energie pro využití je součtem energie, použité pro pohon, a energie, odčerpané z okolního prostředí. Teoreticky nejnižší topný faktor je dosahován v tepelných čerpadelch vzchuch-voda při nejnižších venkovních teplotách a potřebě pro vytápění pomocí nízkoteplotnígo radiátorového systému, nevyšší u tepelných čerpadel země(vrt)-voda a podlahovém.


Každý budoucí uživatel tepelného čerpadla se žene hlavně vysokým COP, obvykle vůbec nebere v úvahu ostatní faktory , které výrazným způsobem ovlivňují tzv. Málokdo ale je připraven vysvětlit, za jakých podmínek byl tento topný faktor dosažen, podle jaké metodiky byl zjišťěn, a už vůbec ne jej dokladovat měřícím protokolem z autorizované zkušebny. Efektivnost vytápění je charakterizována parametrem, který je označován obecně jako účinnost.


Označení toplného faktoru u většiny zařízení (klimatizace, tepelná čerpadla) najdeme nejčastěji jako COP - z anglického výrazu Coefficient of performance. Je to dáno tím, že na začátku a na konci topné sezóny je vzduch teplejší než zem. Průměrný topný faktor systému tepelného čerpadla vzduch-voda v celé topné sezóně se příliš neliší od systému čerpadla země-voda. Bohužel i zde platí, že se za efektivnější zařízení více zaplatí. Hybridní zdroj tepla pro hotel RELAX o výkonu 2kW, dosahuje díky kombinaci tří typů tepelných čerpadel mimořádně nízké spotřeby elektřiny.


Další definicí faktoru může být poměr tepla předaného teplonosné látce a vynaložené práce. Když tyto dvě hodnoty podělíme, pak nám vyjde hodnota, která by nám měla výrazně napovědět, jaký celý systém je. TF v podstatě závisí na teplotě nízkopotenciálního zdroje - čím je teplejší zdroj, tím je vyšší účinnost, čili topný faktor.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky