čtvrtek 5. listopadu 2020

Vytápění rodinného domu propan butanem

Vytápění rodinných domů. Je výhodné tam, kde není k dispozici zemní plyn. Teplo je na dosah okamžitě. Obsluha systému je jednoduchá, nemusíte roztápět kotel, skládat uhlí. Zkapalněný plyn je bezpečně uložený v zásobníku u domu , kam je dovezen autocisternou.


Pokud bydlíte, nebo máte chalupu v místech, kde není možné zavést zemní plyn, bude pro vás výhodným řešením vytápět domácnost pomocí LPG, tedy pomocí zkapalněného plynu. Pro potřeby vytápění rodinných domů se využívá čistý propan , který je uložen v zásobníku. Přípojka je napojena na nadzemní, nebo podzemní zásobník, který je umístěn blízko vašeho rodinného domu. Je však potřeba počítat s místem v blízkosti domu , vyhrazeným pro umístění zásobníku, ve kterém je plyn uskladněn v kapalném stavu. Instalace vytápěcího systému je časově nenáročná.


Nabízíme velkoobchodní prodej propanu, propan -butanu pro vytápění objektů a technologické účely a zprostředkování dodávek LPG - plyn do čerpacích stanic. K tomu jsou samozřejmě nutná příslušná plynová zařízení, která se podle vyhlášky č. Ekonomika provozu je srovnatelná s ostatními používanými palivy jako zemní plyn, elektrická energie, tepelná čerpadla. Kapalný propan nebo propan -butan topidla čerpají z cisteren instalovaných u domu.


Provoz je velmi drahý, takže se nehodí k trvalému vytápění. Na rozdíl od zemního plynu však topidla nejsou závislá na zemní přípojce. Ale společně s tím, jak rostou ceny obou zmiňovaných energií, roste obliba nových ekonomických alternativ vytápění stavby a zároveň se je tu cítit jakýsi návrat ke starým topným zdrojům.


Při stavbě rodinného domu je nezbytné ekonomicky plánovat systém vytápění již od samého počátku projektu. V místech, kde není k dispozici rozvod zemního plynu, je možné pro vytápění využít zkapalněného propanu nebo směs s butanem. Propan , lehké topné oleje LTO. Plánujeme-li stavbu rodinného domu , budeme řešit především způsob vytápění.


Bude to jedno z nejdůležitějších rozhodnutí, protože nejvíce energie v domácnosti spotřebujeme právě při vytápění a stejné je to s náklady na provoz domu. Správnou volbou topného systému ušetříme nejen kapsu, ale zpříjemníme si i bydlení. Použití propanu se neomezuje pouze na vytápění samotného objektu, ale lze ho takémů použít pro na ohřev vody a vaření. Současné novostavby mají spotřebu tepla na vytá-pění výrazně nižší než domy postavené před dvaceti či více lety. U starších budov je proto potřeba snížit ener-getickou náročnost jedním z nejčastějších důvodů pro rekonstrukci.


S příznivější sazbou na elektřinu využitou i pro vytápění bytu se náklad na vaření elektřinou přibližně vyrovná nákladům s propan - butanem. A pokud by zemní plyn sloužil jako zdroj energie i pro vytápění bytu, pak by vaření na zemním plynu bylo jednoznačně nejlevnější s nákladem okolo 7Kč za rok. Na letošní výstavě Pragotherm přišla společnost Deltagaz spol. LPG) tím, že umožňuje spalovat butan, který je výhřevnější a levnější než propan.


Dálkové vytápění je již méně využíváno u rodinných domů. Otázka vytápění rodinného domu je velmi individuální záležitost. Volbu způsobu vytápění nemůžeme tedy podcenit. Znáte-li spotřebu tepla vašeho domu nebo bytu, zadejte ji přímo (z projektu, z výpočtu tepel. ztrát apod).


Neznáte-li ji, musíte znát alespoň množství spotřebovaného paliva za rok a druh spalovacího zařízení. Do ekonomického výpočtu je nutné doplnit druhou stranu, tedy výdaje na teplo v závislosti na druhu paliva. Pokud vytápíme propan - butanem , bude nám jistě návratnost vycházet diametrálně kratší, než pokud vytápíme dřevem, které si sami kácíme. Jak je z výše uvedeného patrné, nelze obecně spočítat návratnost. Topení propan - butanem a topným olejem je i cenově velmi náročné.


K nejlevnějším zdrojům vytápění patří uhlí a dřevo. Topení uhlím se dá automatizovat , k nevýhodám patří velká pracnost, specifický zápach, prach a neobnovitelnost tohoto zdroje. Ke klasickému modelu teplovodního topného systému s kotlem a hořákem přibývá tlakový zásobník na plyn. Přednosti vytápění pomocí LPG jsou především pohodlí, bezobslužnost, spolehlivost, čistota, ekologie, bezpečnost a vysoká výhřevnost.


V Bošově na Karlovarsku hořelo v pondělí ráno v rodinném domku poté, co v něm vybuchla desetikilogramová plynová bomba s propan - butanem. Hasiči po uhašení ohně z domu vyprostili těžce zraněného jedenapadesátiletého muže. Další úsporu nákladů může přinést teplo získané ze slunečního záření pomocí solárních systémů (kolektorů). Chtěla bych se zeptat,kdybych náhodou chtěla topit s propan butanem ,zda bych vytopila dvě místnosti ( v domku ) 40m2? Dům by měl třeba 100ma dříve se tam topilo tuhými palivy.


Byl by to starší domek. Ztráty nebudeme brát v potaz. Co komín a jak by to vyšlo finančně? Je to jen takový nápad co by kdyby. Volba zdroje tepla pro vytápění rodinného domu 14.


Tabulka pro porovnání nákladů. Rekonstrukce rodinného domu - Martin Perlík. Máte starší rodinný dům nebo chcete rodinný dům koupit? Chtěli byste jej opravit, ale nevíte jak na to? Sluneční paprsky zeslábly a doma zase zima.


Oprašujeme radiátory, zatápíme v kamínkách, krbech, kotlích nebo žhavíme přímotopy. Kolik nás letos bude stát vytápění , je ve hvězdách. Záleží na tom, jestli přijdou mrazy.


Ale samozřejmě taky na tom, čím doma topíte a jestli máte zatepleno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky