pátek 26. února 2021

Výroba pelet doma

This feature is not available right now. Please try again later. DK DIY Recommended for you. Chtěl bych se podělit se svými zkušenostmi s výrobou pelet doma.


Výroba pelet doma

Je to zhruba rok co sem se rozhodl, že si budu vyrábět pelety sám. Dohnala mě k tomu cena pelet. Opravdu kvalitní pelety stojí -Kč. Při komerční výrobě pelet se používají speciální stroje, do kterých výrobce přidá suroviny a ze stroje se začínají sypat hotové peletky.


V malovýrobě může takový stroj využít i ten rybář, který má doma „peletovač“ pro výrobu paliva pro peletové kotle. Ovšem my, kteří žijeme při ústředním topení. Spolu s partiklem jsou nepřekonatelné.


Vše začneme přípravou pomůcek. Klasický rollball, váleček na nudle, injekční stříkačka či řezací kolečko na pizzu má dnes doma skoro každý. Domácí výroba peletek není žádný med , ale když je dobrá vůle tak jde všechno. To, co pro druhé není možné, byla pro nás další velká výzva,“ uvádí k počátkům záměru majitel firmy Jan Novák. Cílem pak bylo vyvinout malou granulační linku, kterou by si mohl každý běžný spotřebitel zapnout doma do zásuvky.


Linku, která by i přesto měla výkon min. Jinak co se týká nás, tak původní představa byla trochu růžovější, ale když to vezmu celkově, tak jsem spokojený. Ještě asi přestavíme kotel u rodičů, když už technologii máme, tak ať to využijeme.


Když naplním zásobník u kotle, která je na 180l, tak s tím vydržím dny a dám do toho asi 100kg pelet ze slámy. Vysušením vstupní suroviny a jejím následným zpracováním peleta získává správné vlastnosti, jako je vysoká výhřevnost a mechanická stálost. Kvalitní pelety poznáte podle certifikační značky ENplus, kterou v České republice naleznete na vyráběných dřevních pelet. A jednoduše by rád něco změnil. Nejjednodušším řešením je vlastní domácí výroba pelet na kapry.


Budeme upřímní: Pokud si chcete vyrobit spoustu pelet na krmení, je prostě lepší koupit velký pytel pelet na kapry. Vyrobit velké množství pelet je extrémně časově náročné. A zadruhé: Výsledná cena.


Naší prioritou je prodat co největší množství pelet v Česku a vyhnout se nákladnému transportu,“ uvedl manažer pro prodej pelet Rudolf Angeringer z Mayr-Melnhof. A snad tomu tak za několik let skutečně bude. Domácí spotřeba roste, loni dosáhla 1tisíc tun pelet (zaznamenala desetiprocentní meziroční růst).


Roušky si začali vyrábět téměř všichni, kdo mají doma šicí stroj, někteří dokonce šijí i roušky navíc a nabízejí je lidem dále. Přednosti linky na výrobu pelet MGL: dokonalé skloubení síly granulační matrice, jejího provedení, průměru a velikosti granulačních kol, které umožňuje použít motor pro pohon granulačního lisu s příkonem pouze kW (MGL200)a kW (MGL400). Naše společnost Vám nabízí jen ty nejkvalitnější dřevěné pelety , které vyrábíme přímo na naší peletizační lince a to výhradně z čistých dřevěných pilin , které vznikají zejména při zpracování. Výroba , prodej a rozvoz dřevěných pelet.


Výroba pelet doma

Doma vyrobené větší pelety s přichutí po játrech, česneku a další surovinách. Osvědčená receptůra na chytání sumců! Pozor, součástí tohoto receptu je i sdílené video z You Tube s návodem a ukázkou samotné výroby pelet na sumce! Pro výrobu palivových pelet doma , slámy, rašeliny, obiloviny a dřevního odpadu, kuřecího hnoje, slunečnice. V podstatě se k tomu používá kůra, piliny, štěpky a zemědělský odpad.


Stroj MG 1– BONSAI – výroba pelet doma. Ještě že jsem si trochu pelet doma udělal. Vyroba peliet na tomto lise je nenarocna,lis je nenarocny na udrzbu. Vyrábějí se technologicky vyspělým procesem sušení vstupního dřevěného materiálu, pilin, rostlinného a dřevěného odpadu a následným lisováním pod vysokým tlakem na talířové, prstencové nebo ploché matrici na velkých lisech.


Cena byla příznivá a rovnou nám řekl, že peletovací stroj je původem z Číny. On je repasuje a mění uvnitř díly jako rolny, hřídel, matrici a ložiska, které by se rychle opotřebovaly a nevydržely. Takže to bylo seriózní jednání. On sám peletoval doma piliny na celou topnou sezónu a velice si stroj chválil.


Ve výhřevnosti samozřejmě ne. Moje představa práce je dvě soboty v měsíci a za den tak zpracovaná tuna peletek. Nesouhlasím s vámi z jednoho praktického důvodu. Na tunu pelet potřebuji skoro vlečku volně sypané suroviny ( plevy,makovina,hobliny aj.). Do žoku 1x1xm se vleze 7kg pelet.


Jak by jste chtěl doma manipulovat s tak objemovým a prašným materiálem,který navíc nelze nijak jednoduše mechanizovaně složit či vyložit?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky