čtvrtek 24. září 2020

Vzduch chemie

This feature is not available right now. Please try again later. Nádoby s kyslíkem mají modrý pruh, s dusíkem zelený pruh. Kromě toho tepelná kapacita vzduchu udržuje na Zemi teplotu přijatelnou pro život, jinak by na noční straně naší planety byl mráz několika desítek.


Když se vzduch pohybuje, vnímáme ho jako vítr. I když vzduch nevidíme ani cítíme , můžeme zkoumat jeho vlastnosti.

Je to směs většího množství látek, nejvíce obsahuje. Zkapalněný vzduch se dělí na jednotlivé složky destilací. Tlakové nádoby s kyslíkem jsou označeny modrým pruhem a nádoby s dusíkem zeleným pruhem. Význam vzduchu: spalování paliv, výroba elektrické energie v tepelných elektrárnách, výroba železa, sváření kovů, spalovací motory, letecká doprava, fotosyntéza. Kapalný vzduch - 1°C, využití: destilace - v průmyslu Čistota ovzduší - smog, kyselé deště aj.


Znečištění ovzduší je chemicko-fyzikálně-biologický stav v zemské atmosféře vyvolaný přírůstkem znečišťujících látek v původní atmosféře (znečišťováním atmosféry), na nějž mohou navazovat a navazují procesy a reakce v zemské atmosféře, v jejichž důsledku se mění vlastnosti zemské atmosféry tak, že negativně působí na lidské zdraví nebo na. Je plná toxických plynů a sazí. Obecně v plážových a lesních oblastech nedochází k žádnému znečištění, tj.

Vzduch velkých měst je velmi znečištěný. Toto znečištění, které se stane, způsobí vážné poškození zdraví. Některé nemoci jsou přenášeny mikroorganismy, které jsou ve vzduchu.


Výměna vzduchu (především plynů kyslíku a oxidu uhličitého) mezi venkovním prostředím a naším organismem se nazývá dýchání. Potřebujeme ji ke svém životu, stejně jako ostatní živočichové a také každá rostlina. Dýchání vnímáme navenek jako dech, jedná se však také o řetězec chemických reakcí v buňkách. Nádechem se dostane nový vzduch s dodatečným množstvím.


Vodík patří společně s uhlíkem, kyslíkem a dusíkem mezi tzv. Díky tomu se vodík vyskytuje prakticky ve všech sloučeninách tvořících nejvýznamnější surovinu současné energetiky a organické chemie – ropu. Vlastní webové stránky Mgr. Jany Presové obsahující učivo chemie určené pro žáky 8. V této části se nachází učivo chemie z 8. Stránky jsou zaměřeny na výuku chemie na ZŠ.


Především jde o umožnění lepší orientace žáků ve výuce chemie. Jaké jsou chemické vlastnosti vodíku? Je hořlavý, má oxidační vlastnosti vůči nekovům.


Je výbušný ve směsi se vzduchem, má redukční vlastnosti vůči.

Zjistil také, že je těžší než vzduch a že na rozdíl od normálního vzduchu nepodporuje hoření a že zvířata v něm hynou. Vázání na hydroxid vápenatý použil k důkazu, že je ve vydechovaném vzduchu a také, že se uvolňuje při procesu kvašení (fermentace). Všechny vzácné plyny, kromě radonu, se využívají v osvětlovací technice jako výplň výbojek.


Helium se kromě toho také využívá při plnění balónů, balónků, vzducholodí a dalších nafukovacích předmětů - je lehčí než vzduch a na rozdíl od vodíku není výbušné. Obsah se snažíme každým dnem aktualizovat, ale občas nám něco unikne.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky