čtvrtek 25. října 2018

Spotřeba elektřiny na ohřev vody

K ohřátí jednoho litru vody je třeba 1kWh elektřiny. Spotřeba elektřiny na ohřev vody. Zdá se, že možnost ušetřit na ohřevu vody ve Vaší domácnosti Vás zajímá.


Měli by jste tedy mít představu o současné spotřebě energie na ohřev vody. V případě ohřevu vody v černé nádobě v teplém pásmu se denní spotřeba energie na ohřev vody rovná jen energii výroby nádoby.

Neustálý nedostatek teplé vody. Proto později dal další bojlery, celkem 6l vody. Ohřívá je kotlem na tuhá paliva. Jednou za dny natopí – nabije všechny bojlery , a má klid.


I v létě kotel přepne pouze na topení do bojleru. Do radiátorů nejde nic. Jedná se ovšem o výpočet, který neuvažuje s tepelnými zisky od slunečního záření a teploty okolního prostředí, ani s tepelnými.


V případě chat se vyplatí zajistit ohřev vody pouze průtokovým ohřívačem.

Vzhledem k tomu, že na chatě pobýváte jen občas a spotřeba vody není velká, může se průtokové ohřívání vyplatit, i když na první pohled působí tento ohřev vody neekonomicky. Hlavní přínos tohoto způsobu ohřevu vody je ten, že získáte výhodnější sazbu elektřiny. V průběhu dne se střídá tzv. Pokud v čase levného proudu budete prát, žehlit, vysávat nebo pouštět myčku, ušetříte nemalé peníze.


Na ohřev vody je přímo určena sazba D25d. Pokud elektřinou pouze svítíte a nepoužíváte ji na topení ani ohřev vody , bude tato složka tvořit zhruba vaší ceny za elektřinu. Pokud elektrickou energii využíváte na více účelů, bude tento podíl vyšší (například u domácností, kde se elektřinou i topí, může regulovaná složka přesahovat i ). Ohřev z teploty vstupní vody 30°C na teplotu výstupní vody 60°C - uvažuji , že ne vždy spotřebujete celý obsah bojleru a tudíž se voda nebude ořívat z 15°C , ale asi tak z 30°C. Denní ohřev bude trvat asi hod. To odpovídá denně cca kWh.


Potřebné dení i roční náklady získáte podle vašeho el. Měrná tepelná kapacita vody. K dobrému pochopení, kolik reálně utratíte za ohřev vody , vám pak pomůže spotřeba.


Tu jednoduše vypočítáte vynásobením příkonu a doby ohřívání vody. Ten je v českých domácnostech stále nejvyužívanější energií k topení, vaření i ohřívání vody , a to především díky své ceně. Cena za kWh zemního plynu je asi Kč, oproti tomu cena za kWh elektřiny je trojnásobná, pohybuje se kolem Kč.

Teplotu vody lze obvykle plynule regulovat v rozmezí až stupňů Celsia. Podstatné je dělení na tlakové, z nichž lze vodu odebírat na více místech, a beztlakové, které umožňují odběr pouze z jedné baterie (navíc je nutné instalovat speciální beztlakovou vodovodní baterii). OT: Nevím kolik přesně platím, je to něco přes 4Kč za kWh. Tarify pro tepelné čerpadla a rybičky udělají své.


Na rozdíl od fotovoltaických panelů mají kolektory na solární ohřev vody podstatně vyšší účinnost, protože se nejedná o složitou přeměnu energie, ale o předávání tepla. Nejvyššího výkonu solárů dosáhnete, když je nainstalujete ve sklonu 45–50°. Vyplatí se ještě tam kde je výkon v létě využíván na ohřev bazénu. Průměrná denní spotřeba vody na osobu Odhady o průměrné denní spotřebě vody na osobu se liší.


Zatímco jedna statistika pojednává o úrovni 90–1litrů (což má být jen úrovně z konce 80. let), další hovoří o 12 1či dokonce o 2litrech na osobu denně, z čehož je jen 5–litrů určeno pro naše základní přežití, tedy na přípravu jídla a pití.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky