středa 12. února 2020

Tepelný výměník voda voda

Typickými příklady jsou odlišné teplonosné látky (nemrznoucí kapalina - voda , otopná voda - teplá voda , centrální zásobování teplem - topná voda v objektu, apod.) nebo odlišné tlakové poměry v jednotlivých okruzích (centrální zásobování teplem až bar - otopná soustava max. bary). K předání tepla dochází v tepelném výměníku, kterým proudí topná kapalina v uzavřeném okruhu a ohřívá potrubí uvnitř něj. Užitková voda obtéká toto potrubí a odnímá z něj tepelnou energii.


Chlorem ošetřovaná voda (bazény) koroduje měděnou pájku. Slaná voda koroduje nerezovou ocel.

V takovém prostředí se volí speciální provedení: výměník bez pájky či titanový výměník ( výměník titanium). Nejvýhodnější je zejména použití tohoto celonerezového výměníku při ohřevu vody plynovým nebo jiným kotlem, popřípadě solárními kolektory. Tepelná čerpadla vzduch- voda jsou dnes vyráběna v řadě různých provedení. Výměníky tepla se využívají pro předávání tepla všude tam, kde není možné předávat teplo přímo ze zdroje do spotřebiče.


Je vhodný pro jednofázové aplikace ( voda - voda ), rovněž jako kondenzátor pro tepelná čerpadla či výparník. Je to klasický deskový pájený výměník pro malé výkony, nebo pro menší výměníkové stanice tepla, ohřev TUV, ap. Náhrada za Alfa Laval CB2 Alfa Laval CB2 Alfa Laval CB2 Alfa Laval CB3 Danfoss XB 10.

Výměník (přesněji tepelný výměník ) je zařízení, které slouží k výměně energie mezi soustavami a objekty o různých parametrech. Výměníková stanice je součástí areálů továren a sídlišť. Zajišťuje distribuci tepla pro vytápění objektů a ohřev teplé vody. Výměník tepla vzduch- voda , využívá princip tepelné vodivosti a odstraňuje teplo z rozváděče. Výměníky tepla od MKS nevyžadují rutinní údržbu a mají vysoký chladicí výkon při kompaktních rozměrech.


Koroze je efekt leptání a rzi, který se děje železným kovům. Když se voda stává kyselá (nízké pH) nebo příliš chlorovaná, dochází ke zrychlení koroze a Vaše zařízení jsou nejvíce ohrožena. Tepelný výměník vzduch voda se skládá ze závitů měděné trubičky, kterou protéká voda. Titan není pouze nátěr a je neželezný (méně než železa), a proto je chemicky více odolný než typické slitiny niklu.


Nová verze Softwaru Caira 3. Software vypočítá požadované hodnoty pro trubkové výměníky tepla JAD X, JA B-Line. Nyní lze dosáhnout tepelné účinnosti až kW, a sice pro téměř jakoukoliv kvalitu spodní vody. Pro tepelná čerpadla vzduch-vzduch klikněte na záložku KLIMATIZACE ZDE. Ten má tu výhodu, že nepotřebuje téměř žádný pozemek, ale vrtné práce z něj činí nejnákladnější variantu tepelného čerpadla.


Jedná se o zemní tepelný výměník ve tvaru dvojitého U, který je umístěn v zemním vrtu.

Maximální hloubka jednoho vrtu je 100m. Dělené klimatizační jednotky (split) pracují na shodném principu jako běžně používaná tepelná čerpadla vzduch- voda. Rozdíl je v tom, že jejich vnitřní částí je výměník chladivo-vzduch, takže jde vlastně o tepelná čerpadla vzduch-vzduch.


Co nám ale brání v použití venkovní jednotky jako zdroje. Určen zejména pro bazény a vířivé vany se slanou vodou (úprava vody elektrolýzou soli) atd. Konstrukce přístroje je závislá na průměru a tvaru sběrné dým trubice, materiál, který byl použit k vytvoření výměník tepla, zařízení generující teplo a sílu chladicí kapaliny. Uvnitř obsahuje trubičky, kterými prochází bazénová voda a kolem nich proudí horká voda např. Tím dochází k přenosu tepla a. Nejde o majoritní podíl, ale tam, kde jsou pro jejich uplatnění vhodné podmínky, se svým provozovatelům odvděčují nízkými provozními náklady.


Chtěl bych tento problém odstranit použitím výměníku, který by se dal dobře čistit. Nevím jak stanovit plochu měděného hadu, kterým bych ohříval vodu do čerpadla. Předpokládám, že voda půjde z vrtu přes výměník o průtoku max.


Výměník tepla je vlastně „převodník tepla “, přes který se energie obsažená v topné vodě předává do bazénové vody. Primární, topnou stranou výměníku cirkuluje topná voda a sekundární stranou cirkuluje bazénová voda , která odebírá teplo z topného okruhu. V primární systému je vždy voda (glykol), která bere teplo z vertikálních, šikmých vrtů, zemních kolektorů, mokrých studní apod.


Kvalitní bazénový nerezový tepelný výměník je navržen speciálně pro ohřev vody v bazénu, vířivé vaně, rehabilitačním bazénu apod. Jako zdroj tepla lze s výhodou použít klasický kotel (plynový, elektro, na pevná paliva apod.), popřípadě sluneční kolektory. V této práci se z hlediska uspořádání budeme zabývat trubkovým výměníkem, kde přenos tepla mezi parou a topnou vodou probíhá přes hustou síť přímých trubek.


V ČR nejčastěji instalovaná tepelná čerpadla typu vzduch- voda pracují na principu přenosu tepla z venkovního vzduchu do otopné vody – tzv. Nízké venkovní teploty kladou na tepelné čerpadlo typu vzduch- voda vysoké nároky, kvalitní tepelné čerpadlo je ale pro provoz v mrazivých dnech konstruováno a řádně otestováno, a to jak ve zkušební laboratoři. Nerezové deskové výměníky tepla.


Veškerý obsah těchto webových stránek, včetně fotografií, textů, filmů, ikon, grafiky a ostatních prvků je chráněn zákonem o autorství.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky