pátek 25. května 2018

Aktivní rekuperace zkušenosti

Aktivní rekuperace by se dala přirovnat k lednici. V zimním období aktivní rekuperace funguje tak, že odpadní vzduch, který je vyfukován do exteriéru, je hnán přes výparník. Ten odebere odpadnímu vzduchu tepelnou energii a teplonosná látka se v potrubí výparníku vypaří. Kompresor pak zahřátou teplonosnou látku stlačí.


Pojem aktivní rekuperace se zavedl pro vzduchotechnické jednotky s použitím do rodinných domů, kde se tento systém v některých případech začíná využívat. Zařízení funguje na principu tepelného čerpadla, proto dokáže přivážený vzduch ohřívat nebo ochlazovat.

Rekuperační jednotky s aktivní rekuperací pracují na principu tepelných čerpadel. Do systému je ještě přidávána další (placená) energie a jednotka tak dokáže do místnosti vracet vzduch o vyšší teplotě než je teplota odsávaného vzduchu. Z toho důvodu bych volil rekuperaci, která vodu neohřívá. To jestli aktivní nebo pasivní zaláží na vás.


Každý z těchto typů má své výhody a nevýhody. Můj názor je že v takovém případě se aktivní rekuperace nevyplatí (vzhledem k pořizovacím a provozním nákladům), ale samozřejmě záleží co se srovnává. Zobrazit téma - Nejvhodnější. Je však potřeba dodat část energie.


Tím se dostáváme k podstatě dotazu.

Zda má smysl aktivní rekuperace. Já se snažím v prvním kroku ukázat, že v odpadním vzduchu ještě zbývá část energie, ke které se bez kondezátorové jednotky (TČ, aktivní rekuperace ) nedostaneme. Druhým krokem je COP jednotky, tedy poměr mezi.


Zatím jsem toho o tomto moc nezjistil, jen kdysi jsem zaregistroval že jej u jednoho domu naprojektoval MaraMara. Jelikož v poslední řadě obvodových stěn je železobetonový věnec, musím v technické místnosti přiznat rozvody rekuperace pod stropem a výfuky umístit pod věnec. Otvory v příčkách jsme vyřezali, až po zjištění přesné polohy průchodu. Kdybych otvory připravil dopředu. A to si vezměte jaký je poměr výrobců aktivních a pasivních rekuperací.


Většinou se ale realizuje kombinace aktivní a pasivní rekuperace. Sled jednotlivých zařízení je takový, že nejprve vzduch projde pasivní rekuperací (deskovým výměníkem) a až za ním ten hlavní díl energie získá zpět aktivní rekuperace - TČ. Vzduchotechnické jednotky se zpětným ziskem tepla jsou vhodné pro rodinné domy, byty, kanceláře, restaurace apod. Jednotky s aktivní rekuperací jsou několikanásobně úspornější a mají širší možnosti využití, jednotky s pasivní rekuperací bývají nejméně o polovinu levnější.


Rekuperace omezí tepelné ztráty domu, zvýší kvalitu vzduchu v interiéru a udrží v něm stabilní teplotu i vlhkost. Využívá principu tepelného čerpadla či běžné ledničky. Přiváděný vzduch do domu prochází kondenzátorem, kde se přihřívá na požadovanou teplotu místnosti.


Odsávaný vzduch prochází studeným výparníkem, kde předá energii do chladiva. Jednopokojová rekuperace – zkušenosti posts 6. Lokální rekuperace – zkušenosti posts 9. VENTer nebo klasická rekuperace ?

Další výsledky z webu forum. Jsem absolutní laik a nikde jsem nenašla zkušenosti s touto rekuperací nebo aspoň zhodnocení, jestli ji koupit či ne. Dobrý den, jdu si k vám pro radu.


A) Jednotka řady Compact= kombinace pasivní a aktivní rekuperace. Hlavní rozdíl je ten, že jednotky řady Compact obsahují pasivní i aktivní rekuperaci. Venkovní vzduch nejprve prochází pasivní rekuperací. Ta odebere část energie, kterou pasivní rekuperace odebrat zvládne. Nabízíme projekt rekuperace na klíč, tedy veškeré služby s rekuperací související - od.


Je proto nutné, aby tuto činnost prováděli zkušení pracovníci, kteří svému oboru. Centrální vysavače, větrání s rekuperací , podlahové vytápění. Rekuperace přináší úsporu za topení, ale především vytváří zdravý domov a stává se standardem při výstavbě rodinných domů, bytů i komerčních nemovitostí. Dýchání Vy a vaše děti dýcháte téměř jako v lese.


To, co nám rekuperace stále přivádí, je normální čerstvý vzduch Filtr ho jen zbaví prachu, jinak se s ním nic neděje. A tenhle čerstvý vzduch máme v zimě v dávce, kterou si nikdo normálním větráním okny nedopřeje, protože nikdo nevětrá tak často. V cirkulačním režimu proběhne provětrání domu 1x za hodinu vždy. Tak jsem zde i na TZB- info přečetl snad všechno co se týká tep.


Po dlouhém rozhodování zatím u mě vítězí zařízení od Nilanu. Vyplatí se pořídit tu nejdražší jednotku co nabízí ( VP P ) ? Nebo stačí základní verze ? Jaký je mezi nimi rozdíl ? Jak taková jednotka pak. Ahoj, chystáme se stavět rodinný Pasivní dům, byla nám doporučena rekuperace. Ale bohužel s tímto nikdo z okolí nemá zkušenosti. Budeme mít podlahové vytápení, topit se bude krbovou vložkou na dřevo.


Izolační vrstva 30cm, okna trojskla. Mám z rekuperace celkem velký strach. Nejvíc se bojím toho, že budou děti neustále.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky