středa 23. května 2018

Emisní třídy plynových kotlů

Pro kotle na tuhá paliva je to novinka, ovšem u plynových kotlů jsou povinné revize již dnes. První sankce za nedodání platné revize mohou přijít již k 1. Za nesplnění parametrů alespoň 3. Podobně jako se u kotlů na tuhá paliva sledují emisní třídy , věnuje se v oblasti plynových kotlů pozornost třídám emisí oxidů dusíku NOx. Do nižších tříd se řadily starší modely, které se dnes již neprodávají.

Kde zjistím emisní třídu svého kotle? Připravili jsme pro vás přehled historických i současných kotlů VIADRUS a jejich zatřídění do emisních tříd. Vše je uspořádáno v tabulce, kde první list obsahuje kotle bez emisní třídy a druhý list kotle s emisními třídami.


Tabulka v Excelu je ke stažení ZDE. V opačném případě hrozí pokuty až ve výši. Co přesně znamenají emisní třídy kotlů.


Emisní třídy specifikují účinnost a míru vypouštěných emisí kotlů na tuhá paliva podle normy ČSN EN 303-5.

Současné kotle nové generace jsou vyráběny s emisní třídou ,nebo 5. Máte doma starší kotel na tuhá paliva? Pak se vás možná týká zákon o ochraně ovzduší, který zakazuje používání všech kotlů 1. Tomu, kdo zákaz poruší, hrozí pokuta až do výše tisíc korun. Prodej kotlů , které nejvíce škodí životnímu prostředí, tedy nejnižších emisních tří skončil už před dvěma lety. Informuje o tom ministerstvo životního prostředí. Emisní třídy dle EN 303-zjednodušeně je možné říci, že požadavky dle EKODESIGN jsou rozšířené požadavky na 5. Ukončení prodeje kotlů třídy 3: Všechny kotle třídy které zůstaly na skladech prodejců i po datu 1. Parametry pro zařazení do 3. Nejvyšší naměřená účinnost u těchto kotlů dosahovala až na 9. Autor v článku odpovídá na klíčovou otázkou, která se týká povinné výměny malých teplovodních kotlů na pevná paliva podle zákona č. Jedná se o kotle EkoScroll ALFA.


Tímto dnem uplyne lhůta, do níž zákon o ochraně ovzduší nařizuje vyměnit kotle první a druhé emisní třídy , které znečišťují ovzduší podstatně hůř než pokročilejší typy. Nejhorší dopady na zdraví sousedů i širokého okolí mají. Kotle a přestavbové sady 3. Zákaz používání kotlů 1.

Za platný se totiž považuje poslední protokol o. U kotlů na tuhá paliva musíte několikrát denně ručně přikládat, u plynových či elektrických zase ručně regulovat teplotu, vypínání i zapínání. Automatické modely jsou sice dražší, pohodlí je ale k nezaplacení. Dnes se automatickým provozem chlubí i kotle na dřevo či uhlí. Díky velkým zásobníkům vám dřevo.


Norma ČSN EN 303-kotle na tuhá paliva rozdělují do tzv. Většina současných kotlů na tuhá paliva splňuje podmínky pouze nejméně přísné první a druhé emisní třídy. Právě tato zařízení bude nutné během.


Patří do skupiny ekologických variant, což dle EN 303-potvrzuje zařazení do emisní třídy 4. Na trh je dodáván v několika výkonech, a to 1 2 ale také kW. Na rozdíl od kotlů s ručním přikládáním zaujme automatickým provozem. SFŽP ČR - seznam výrobků a technologií.


Vítejte na webových stránkách věnovaných Seznamu výrobků a technologií podporovaných v dotačních programech Státního fondu životního prostředí ČR.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky