úterý 8. května 2018

Dvojitě vyvážený směšovač

Jedno z možných řešení přináší dvojitě vyvážený směšovač z Obr. Je zde podrobný popis dvojitě vyváženého směšovače od teoretických základů, až po praktickou realizaci laboratorního přípravku. K realizaci byl použit integrovaný dvojitě vyvážený směšovač SA612A s možností použití maximálního vstupního signálu do kmitočtu až 5MHz. Dále vnější krystalový oscilátor.


Dvojitě vyvážený mosfetový směšovač EM-1. Směšovač EM-patří mezi pasivní směšovače (nevyžaduje napájecí napětí). Velmi dobrých vlastností je dosaženo symetrií všech tří bran a shodnými parametry spínacích prvků v jednotlivých větvích. Tento dokument popisuje použité zapojení, realizaci směšovače a uvádí naměřené údaje. Součástí textu není návod.


The aim of this work was double-balanced mixer implementation, which will be used like laboratory equipment. This thesis deals with design of the double-balanced mixer from first theoretical principles to a practical design of a laboratory equipment. Prodává jej GM Electronic a poznáme jej podle černé tečky na čepičce kondenzátoru. Pozor na záměnu, prodavači jsou zde naprosto neznalí a pokud nekontrolujete, co Vám dávají, objevíte doma obyčejné, nekvalitní polštářky. SBL- UZ-0 UZ-příp.


Rád bych tímto článkem přispěl ke zvýšení činnosti na pásmu 144MHz. OK1TIC web pages amateur radio. I přes to (nebo právě pro to), že je směšovač jednoduchý, tak je mimořádně odolný. Ani poměrně silný signál na vstupu přijímače tento směšovač nezahltí. To je velmi důležité, jelikož jsou na směšovač přiváděny signály z. Směšovač je součástí radiopřijímačů pracujících na principu superhetu.


A Radio a Amatérské Radio. Gilbertovu buňku lze použít jako tzv. Použitý směšovač (jedná se o křemíkový bipolární MMIC, aktivní dvojitě vyvážený balanční směšovač ) má šumové číslo cca dB. Tímto parametrem je dána citlivost kmitočtového analyzátoru, která se s ohledem na uvedený parametr až tak nehodí pro příjem signálů. Jedná se zřejmě o kvadraturní dvojitě vyvážený směšovač , který z principu své funkce potlačuje zrcadlový kmitočet, takže by před ním nemusel být předřazen jinak nezbytný filtr.


Cílem této práce byla realizace dvojitě vyváženého směšovače, který poslouží jako přípravek do laboratoří. Zapojení využívá obvodu SA6( dvojitě vyvážený tranzistorový směšovač s integrovaným oscilátorem). Výstupní signál z VCO je zesílen tranzistorem J3(JFET) a rozdělen do dvou signálových cest. VCO, zbytek přes převodník impedance na dvojčinný lineární koncový. VFO s rozladěním v základní verzi 40kHz (lze až 100kHz), dvou-obvodovou výstupní.


Měnič je řešen co nejjednodušeji. Oscilátor i směšovač je tvořen int. SO42P od firmy Siemens. Je to dvojitě vyvážený tranzistorový směšovač se tranzistory. Dolní dva tranzistory směšovače pracují jako souměrná varianta Clappova oscilátoru.


Fázový komparátor A je tvořen obvodem exkluzivního součtu, který pracuje jako přebuzený dvojitě vyvážený směšovač. Aby nedošlo k nežádoucímu zúžení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky