pátek 4. května 2018

Kam umístit vodoměrnou šachtu

Ideální místo pro její umístění je za obvyklých okolností především zahrada. Je to z toho důvodu, že přes ni nevede žádná příjezdová cesta. Je ale v konečném důsledku poměrně lhostejné, kam na trase mezi vodovodem a domem ji umístíte.


Chcete-li mít v tomto směru jistotu, požádejte o radu projektanta. Elegantní řešení, když musíte umístit vodoměr mimo budovu. Potřebujete umístit vodoměr mimo budovu? Objednejte si plastovou vodoměrnou šachtu ! Vodoměrnou šachtu je možné použít jako zhlaví vrtu. Podle české legislativy musí být každá vodovodní přípojka vybavena vodoměrem, tedy zařízením ukazujícím spotřebu vody.


Kam vodoměrnou šachtu umístit ? Jak vodoměrné šachty dělíme? Stačí pouze obsypat pískem. Vhodná do míst, kde se pouze.


Následně se provádí postupný, rovnoměrný obsyp přesátou zeminou. Nejčastěji se vodoměry instalují uvnitř domu, například ve sklepě nebo v technické místnosti. Někdy je ale potřeba mít vodoměr venku, ať už z technických důvodů, nebo proto, že dům leží daleko od vodovodní sítě.


V takovém případě budete potřebovat vodotěsnou vodoměrnou šachtu. Z těchto hledisek Vám doporučujeme vodoměrnou šachtu Aquion Danwell. Vypouštění vody z vodoměrných šachet. Pokud máte přípojku v plochém území a gravitačně není možné vodu zcela vypustit. Při rozhodování, jakou vodoměrnou šachtu vybrat, je důležitá životnost šachty, ochrana vodoměru proti zamrznutí, snadnost a rychlost výstavby vodoměrné šachty a montáže vodoměru a přiměřená cena.


Z naší nabídky proto doporučujeme vodoměrnou šachtu Aquion Danwell. Do tohoto typu plastové šachty lze namontovat. Přitom musí být vedena od místa napojení na řad k vodoměrné sestavě přímým směrem, bez ohybů a lomů, mimo svislý ohyb k místu vodoměrné sestavy.


Sestava musí být umístěna ve výšce 2m – 1m od podlahy. Dobrý den, mám dotaz ohledně povinnosti použití vodoměrné šachty v souvislosti s výstavbou rodinného domu. Proč již není možné umístit vodoměr přímo v domě? Dle informací, které jsem získal prý nemají vodohospodářské společnosti pro tuto podmínku oporu v zákoně a přesto na tom trvají.


Dle zákona o vodovodech a kanalizacích umístění vodoměru určí provozovatel vodáren. K tomu slouží zátěžové poklopy. Při zjištění zvýšené hladiny podzemní vody je nutno šachtu zabezpečit proti vytlačení a nátoku podzemní vody do šachty. Obsyp nutno provést dle stavebních podmínek. V každém případě musí být přes víko položená armovaná betonová deska.


Domovní vodoměrná šachta slouží k připojení vodovodní přípojky k hlavnímu vodovodnímu řadu všude tam, kde nelze vodoměr umístit přímo do budovy, nebo je-li vzdálenost budovy, do které vstupuje vodovodní přípojka, více než m od hranice pozemku (nemovitosti). Jedná se o nevelký objekt instalovaný pod terén. Instalace samotné plastové vodoměrné šachty je velmi jednoduchá a vyžádá si pouze několik hodin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky