pátek 10. ledna 2020

Přeměna slané vody na pitnou

Sůl se ze slané vody odstraňuje procesem odsolování. Tento proces je velmi důležitý zejména v nouzových situacích, protože pro lidi není bezpečné pít slanou vodu. Tajemství vysoké účinnosti systému tkví ve způsobu přeměny slané vody v rámci jednotlivých kroků, kdy dochází k zachytávání tepla produkovaného předchozím stupněm. Tímto způsobem dosahuje zařízení až 3 účinnosti přeměny energie ze slunečního záření na energii potřebnou k odpařování vody. Do odsolené vody bylo také nutné přidávat vápenec a kyselinu sírovou.


Velkým problémem je také bor, který zůstává v mořské vodě i po odsolení, a který je pro rostliny toxický.

Přeměna slané vody na pitnou je zjevně složitý proces a přetěžká výzva. Tyto jednotky pak vypouští obrovské množství vysoce koncentrované slané vody a dalších škodlivin zpět do moře a oceánu, což má nepříznivý dopad na podmořský ekosystém. Zajímalo by mě jak je možné ze slané vody vyrobit sladkou pitnou vodu. Nedávnou jsem se díval na jeden dokument z tropů a tam obyvatele ostrova nevypadalo to že by tam byl vodovod tak si říkám, že přece něco pít musí.


Takmer tri štvrtiny zemského povrchu tvorí hladina vody. V súčasnosti ale až percent všetkých vôd označujeme pojmom slané. Z toho vyplýva, že zvyšné percentá by mala predstavovať voda „sladká“, vhodná na pitie.


POZOR destilát nemusí být zcela sterilní, na to je teplota zpravidla příliš nízká a nelze vyloučit, že se některá z baktérií dostane do destilátu, nicméně se udává, že je.

Momentálně se třeba zabýváme filtrací prasečí kejdy z jednoho vepřína na Moravě, kde je kubíků kejdy denně. Jatka, která nás oslovují, si stěžují na to, že mají velkou spotřebu vody. Náš systém je schopný kejdu po filtraci odstředit a zpracovat na pitnou vodu pro prasata.


Na porostech zavlažovaných odsolenou vodou se záhy projevil nedostatek hořčíku a zemědělci museli hnojením chybějící prvek nahradit. Do vody také začali přidávat určitá množství vápence a kyseliny sírové. Tangent však ujišťuje, že přeměna odpadní vody na pitnou je zejména problém sociologický, ne technický. Většina těchto jednotek funguje na principu obrácené osmózy, což je velmi nákladné z hlediska infrastrukturního i energetického. Většina lidí je velmi překvapená, příjemně překvapená, že voda chutná stejně a že výsledky testů ukazují, že je dokonce čistší než pitná voda, která jim teče z kohoutku, uvedla Michelle Matty, manažerka Tangent Company.


Způsob jak získat pitnou vodu. Polovina obyvatel deseti afrických států nemá dostatečný přístup k pitné ani užitkové vodě. Jedná se například o Rwandu, Angolu, Eritreu či Sierru Leone a polovina z těchto států nemá finanční prostředky, aby si pořídili pitnou vodu pomocí technologií, nebo jinými chemickými reakcemi. Ad a) Var je skupenská přeměna , při které se kapalina mění na plyn v celém svém objemu (nejenom při povrchu jako při vypařování). K varu dochází při zahřátí kapaliny na teplotu varu.


Na kvalitní, čistou a pitnou vodu přemění vodu ze studny, potoků, jezer, stojatých vodních nádrží apod. Celková spotřeba vody v ČR je tisíc litrů vody na osobu za rok. Roční spotřeba vody pouze v českých domácnostech (tedy bez průmyslu a zemědělství) činí 3tisíc litrů na osobu, to jest přes litrů denně.


Například albatrosi mají pro tento účel vyvinuté speciálně žlázy, schopné zachycovat sůl z mořské vody.

Pak ji koncem zobáku pohodlně vyloučí v sekretu. Samotná přeměna mořské vody na pitnou není problém, tím jsou však stále vysoké náklady, které tato technologie vyžaduje. Každodenně zajišťujeme pitnou vodu a staráme se také o dlouhodobou dostupnost dodávek.


Technologie pro úpravu vody jsou přizpůsobeny místním podmínkám a vyhovují všem normám na. V porovnání se současnými prostředky odsolování slané vody je zapotřebí dvakrát méně elektrické energie. Klasické odsolování vody se provádí několika způsoby. První možností je přeměna mořské vody na páru, ze které se kondenzuje čistá voda – spotřeba kWh na 1m 3. Až dotaci z celkových způsobilých výdajů získají žadatelé, na jejichž území neexistuje veřejný zdroj pitné vody anebo je kapacita jejich stávajícího zdroje či zdrojů pitné vody prokazatelně nedostatečná, případně voda z nich i přes svou technologickou úpravu nesplňuje požadavky na pitnou vodu dle vyhlášky č. Systém, který Česká republika za tři roky ve Spojených arabských emirátech představí, využívá solární energii a podílejí se na něm České vysoké učení technické (ČVUT) a Akademie věd.


Energy Recovery System vyvinutý společností KATADYN využívá energii proudu odpadní slané vody , která je pod velkým tlakem. Tento proud je nasměrován do zadní části pístu a je využit k dalšímu tahu. Energie tedy zůstává v systému, čímž se výrazně snižují nároky na zdroje potřebné k výrobě pitné vody.


Výdejníky vody na vodovodní řád (někdy také automaty na pitnou vodu), jsou ideálním řešením pro zajištění pitného režimu kvalitní vodou, a to bez barelů nebo PET lahví. Připojují se přímo na vodovodní řád a instalované filtry z dodávané vody odstraní všechny chemikálie, chutě, pachutě a mechanické nečistoty, která voda získala při její upravě a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky