čtvrtek 7. července 2016

Peltonova turbína použití

Peltonova turbína použití

Výkon oběžného kola limituje pevnost lopatky, jejich upevňovacích šroubů a pevnost hřídele, jehož průměr je lépe případ od případu vypočítat. Pro větší spády, kdy může turbína dosahovat vysokých otáček je nutno při návrhu počítat se značnou. Model vodnej elektrarne s peltonovou turbinou. Peltonova turbína je rovnotlaká turbína s parciálním tangenciálním ostřikem. Rozdíl je jenom ve způsobu ostřiku oběžného kola.


U Turgo turbíny je paprsek vody z dýzy nasměrován na oběžné kolo z boční strany. Pro použití v energetice se využívá vertikální uložení a výkon až 2MW. Nejmenší turbíny jsou veliké několik desítek centimetrů a používají se pro malé vodní elektrárny s velkým spádem.


Výpočet řeší turbínu jednodýzovou. Turbína může mít jednu dýzu regulovanou (jehlou) a navíc ještě další tři dýzy neregulovatelné. Jejich kombinacemi lze zvládnout průtok s výbornou účinností ve velmi širokém rozsahu, při použití malého oběžného kola. Výhodou jsou vysoké otáčky a na větších spádech lze.


Jedná se o přetlakovou turbínu. Má dvě varianty podle uložení hřídele a to vertikální a horizontální. Používají se především pro produkci elektrické energie.


Kaplanova turbína - pedie. Při návrhu Peltonovy turbíny se vychází z rychlosti vodního paprsku na výstupu z trysky, která odpovídá rozdílu tlaku kapaliny před a za tryskou. Ona je među turbinama s najvećim stupnjem iskorištenja. Ona je glavni predstavnik turbina slobodnog mlaza ili akcijskih turbina.


V dýze se přem ňuje tlaková energie vody na energii kinetickou. Reakční přetlaková turbína pro použití na malých spádech, s velkou rychloběžností a možností přímého spojení s generátorem. Vzorem pro Lavalovu parní turbínu byla Peltonova vodní turbína , s tím rozdílem, že Laval namísto dvojtých lopatek použil lopatky jednoduché. PELTONOVA TURBÍNA Naší specializací jsou mikro-peltonovy turbíny v horizontálním provedení, s přímým připojením na generátor. Jedno- nebo dvou- dýzové provedení je dodáváno jako kompaktní monoblok, včetně generátoru a regulačních prvků.


Regulace je elektromechanická. Pro lokality s velmi vysokými spády jsou turbíny. Geometrija lopatica tako je postavljena da se one okreću s pola brzine mlaza vode, koriste skoro svu količinu gibanja mlaza vode.


Oběžné kolo takové turbíny musí být umístěno nad spodní hladinou, aby nebrodilo. Tím vzniká určitá ztráta spádu, která je však pro turbíny pracující s vysokým spádem zanedbatelná. Hranice pro použití velkých rovnotlakých turbín: nad 4m.


Nabízí různé verze vodních turbín v závislosti na potřebách malé vodní elektrárny. Francis turbína HYDRO Energy S. Peltonove turbíny (obr. 5) sú vyrábané pre tie najvyššie spády, od do 9metrov. Väčšinou sa pripájajú priamo na hriadeľ, ale aj u tohto typu sa niekedy využíva prevod.


Využívajú prietoky do 0. Prietok sa reguluje pomocou. Ker motor za svoje delovanje potrebuje zadostno moč je tudi turbina nujno potreben del, ki bi mu morali nameniti dovolj pozornosti in ga.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky