úterý 26. července 2016

Vzduch hustota

Kromě toho tepelná kapacita vzduchu udržuje na Zemi teplotu přijatelnou pro život, jinak by na noční straně naší planety byl mráz několika desítek stupňů, kdežto na denní straně by bylo více než stostupňové horko. Je také důležitou průmyslovou surovinou. Tabulka hustoty uvádí hustotu vybraných plynů.


Dále je uvedena hustota suchého vzduchu. Zdroj: Technický průvodce - Větrání a klimatizace. Nicméně hypotéza velkého Angličana nemohla uspět - až do osmnáctého století vědci to prostě nepřijímali, ale ani neměli zvláštní.

Olej sa prelieva ťažšie ako voda, ale jeho hustota je menšia. Kvapaliny sa usporiadajú podľa veľkosti ich hustoty. Dolu je kvapalina s najväčšou hustotou a smerom hore sa hustota kvapalín zmenšuje.


Anaximandros tvrdil, že sa látka plodiaca od večnosti teplo a chlad pri vzniku tohto sveta oddelila a že z nej okolo vzduchu, ktorý obklopuje zem, vyrástla akási ohnivá guľa ako kôra okolo stromu. Keď sa potom táto guľa roztrhla a. Dokud se uvnitř balonu ohřívá vzduch , balon letí. Jako první přišli na využití.


Obecně je tedy hustota funkcí souřadnic, teploty, tlaku a času, tzn. Vzduch pro přenos energie je obvykle stlačen kompresorem, podle potřeby ochlazen, vysušen a zbaven oleje pocházejícího z kompresoru.

Stlačený vzduch se používá pro pohon a ovládání průběžných brzd vlaků. Pneumaticky jsou ovládány a poháněny i další mechanismy v dopravních prostředcích. Avšak hypotéza veľkého Angličana nebol schopný uspieť - až do osemnásteho storočia, vedci nie len brať, ale všeobecne majú malý záujem o túto. Ač je to překvapivé, tak vlhký vzduch je tedy lehčí, než vzduch suchý.


Je to dáno tím, že vodní pára obsažena ve vlhkém vzduchu má relativní molární hmotnost 18. Suchý vzduch ale považujeme za plyn s relativní hmotností téměř 30! Akú hmotnosť má vzduch v učebmi o rozmeroch m × m × 2. Teleso vo vode Teleso váži na vzduchu 11. Vypočítajte hustotu látky z ktorého je teleso vyrobené. Dubový trám Dubový trám má tvar kvádra s rozmermi 2m, 30cm a cm.


Vlastnosti vzduchu v závislosti na teplotě. Tím se ovšem voda ochladí, její hustota se zvětší a proto klesá zpětným potrubím opět do kotle. Celý koloběh se pak opakuje. Vítr vzniká v přírodě tam, kde se vzduch nestejnoměrně zahřívá.


Ve dne se vzduch nad pevninou ohřívá rychleji než nad mořem. Zemný plyn je vysokohodnotná horľavá plynná zmes vyskytujúca sa vo veľkých ložiskách v zemskej kôre (často spolu s ropou). Keď vyberieme striekačku z horúcej vody, piest striekačky sa zasúva späť dovnútra. To preto, lebo vzduch v striekačke sa ochladzuje a sťahuje.


Hustota teplejšieho vzduchu sa zmenšila.

Aj správanie telies v plynnom prostredí možno porovnať s kvapalinami. Teplý vzduch má menšiu hustotu ako studený, preto sa balóny plnia teplým vzduchom.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky