středa 19. dubna 2017

Výkon plechového radiátoru

Jsou to ocelová článková otopná tělesa. Výkon musí být takový, aby např. Ten výkon musí dodat radiátor. Ten má taky svůj tepelný odpor, měl by být někde v katalogovém listu.


Dodaný výkon je daný zase rozdílem teplot ( radiátoru a místnosti) a tepelným odporem radiátoru. Podle teploty vody si vyberete.

Dobrý den, může někdo poradit jak jednoduše orientačně zjistit výkon plechového radiátoru ? Mám na mysli typ co ma dvě jednolité desky o různé délce, v mém příipade 2m. Nacházel jsem jen vzorce jen pro litinove ci ocelove radiatory, kde se to pocita na jednotlivé clanky, coz nemohu pouzit. Tepelný výkon radiátoru je daný především teplotou média, jeho objemem a velikostí plochy.


Lze říci, že při stejných parametrech (objem, plocha) je litinový radiátor je při stejné teplotě vody uvnitř radiátoru stejně účinný jako deskové otopné těleso. Pro optimální účinnost KK je dobré mít nízký teplotní spá nejlépe na hranici pro podlahové topení. Když se podíváte na tabulku výkonů radiátorů třeba od Korada, tak tam si vyberete teplotní spád a velikost radiátoru zvolíte podle potřebného výkonu.


Kalkulačka vypočítá odhad potřebného výkonu radiátoru , který je zapotřebí pro danou velikost mísnosti. Radiátory lze následně vyhledat podle odhadnutého vypočteného výkonu v on-line katalogu radiátorů.

Přepočet tepelných výkonů podle uživatelem definovaných parametrů (teplota v místnosti, teplotní spá rozměry a tepelný výkon tělesa). Uživatel si může vybraný model tělesa uložit do databáze, se kterou může dále pracovat. Pro kontrolu, můžete někdo (od fochu) spočítat? Potřebuju v obýváku vyměnit dosluhující litinový radiátor a najít za něj náhradu v podobě radiátoru deskového. Spočítáte mi prosím někdo výkon toho litináče?


A výkon radiátoru = jeho plocha. Jednoduše řečeno, čím větší radiátor tím lepší. Váš stávající zdoj tepla (plynový kotel, elektrokotel, kotel na tuhá paliva, …) umí natopit vodu v radiátoru na poměrně velké teploty (– 80°C). Déle než u plechového radiátoru , ale sálání u litiny trvá o zhruba min. Vzhledem ke své masivní konstrukci disponují litinové radiátory vysokou odolností.


Obecně platí, že čím nižší teplotní spá tím nižší výkon radiátoru. Zkuste si spát u plechového radiátoru , u něhož se večer otevře termostatický ventil a začne do něho přitékat teplá voda z kotle – pak budete poslouchat nekonečné cvakání roztahujícího se plechu, který se oproti navařené vložce uvnitř radiátoru (zvyšující teplosměnou plochu a zvyšující tak jeho výkon ) napíná. Volba výkon tělesa změřen při určuje podmínky, při kterých je tepelný výkon udáván v podkladech výrobce. V závislosti na zadaném teplotním spádu se počítá s aritmetickým nebo logaritmickým rozdílem teplot.


Jejich výkon je závislý na materiálu, povrchu a tvaru. V naší nabídce najdete kvalitní radiátory deskové, koupelnové a žebrové různých provedení a barev, včetně ručních a termostatických hlavic, ventilů a šroubení. Potřebujete poradit s výběrem radiátoru nebo s výpočtem potřebného výkonu?


Bude to korado nebo radik Firma z české třebové.

Jestli ještě funguje netuším ale vím že na jejich stránkách byly tabulky podle kterých šlo vypočítat výkon z délky. Měl jsem to myslím i doma na prospektu ale těžko bych to po těch letech našel. Dělaly se jednoduché, dvojité a se zvýšeným výkonem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky