čtvrtek 6. dubna 2017

Kde umístit vodoměr

Kam a jak umístit vodoměr Podrobnosti Vodovod. Vodoměr musí být osazen na každé vodovodní přípojce, a to jako součást vodoměrné sestavy. Vodoměrná sestava se umísťuje do vodoměrné šachty nebo přímo na vyhrazené. Dle zákona o vodovodech a kanalizacích umístění vodoměru určí provozovatel vodáren.


Vodoměrná šachta slouží k připojení vodovodní přípojky k hlavnímu vodovodnímu řádu mimo budovu všude tam, kde nelze vodoměr umístit přímo do budovy. Do šachty můžete umístit i více vodoměrů.

Pro potrubí PE – (vnější průměr) včetně a vodoměr Qn musí mít vodoměrná šachta min. Dále může být použita bezedná zateplená šachta o min. Každý vodoměr ja umístěn v tzv. Kam se máme obrátit při poruše na vodovodní síti. Ale chcem zvlášť vodomer je nutne vybudovať druhu šachtu aj druhu.


Připravte si, kam by jste chtěli umístit vodovodní šachtu (musí být na. Vašem pozemku), kde se budete moci v budoucnu připojit a bude tam umístěn vodoměr. Je-li vodoměr umístěn uvnitř místnost, je třeba zajistit prostor proti vniknutí chladného vzduchu (například rozbitým oknem).


Majitelem vodoměru je vlastník vodovodu pro veřejnou potřebu v místě, proti neoprávněné manipulaci je vodoměr chráněn plombou, za jejíž poškození může být udělena pokuta.

Jak na podružný vodoměr. Kde ale ten podružný vodoměr vzít? A mám na něj vůbec nárok? První věcí, kterou byste měly udělat je podívat se do smlouvy, případně poslední faktury, jestli stočné vůbec platíte a jestli není placeno paušálem. Paušál za stočné je leckdy výhodnější než odečet pomocí vodoměru.


Tyto šachty využíváme v okamžiku, kdy nelze vodoměr nechat nainstalovaný přímo v rámci nemovitosti. A to z libovolného důvodu. Můžeme ji využít stejně tak tehdy, když je vodovod příliš vzdálen.


Toto napojení na hlavní vodovodní řád vodoměrné šachty se používá především v místě, kde se nedá vodoměr umístit do hlavní budouvy (nemosvitosti), nebo v místech kde je možné připojení vodovodní přípojky více vzdáleno. Udávaná vzdálenost je kolem metrů a dále. Zřejmě dle hesla když něco funguje tak je na čase to udělat jinak. Dle nových norem musí být vodoměr hned za zdí, kterou přípojka prochází do domu a musí se tedy umístit na toto nové místo.


Nehledě na poholdlí při odečtu. Vodovodní řad je prakticky na hranici pozemku, ale musíme se do něj napojit a nechat namontovat vodoměr. Kam vlastně lze umístit vodoměr během stavby?


Vodu budeme potřebovat na kropení základové desky i během samotné stavby, přičemž vodoměr dovnitř bychom byli schopní dát až poměrně pozdě v průběhu stavby. Vodoměrné šachty typu OLBEST se používají všude tam, kde není možné umístit vodoměr klasickým způsobem do domu.

Vodoměr leží v nezamrzné hloubce, aby nedošlo k jeho poškození. Standardně je šachta osazena dvěma průchodkami, jejichž průměr se odvíjí od průměru připojovaného potrubí. Domovní vodoměrná šachta slouží k připojení vodovodní přípojky k hlavnímu vodovodnímu řadu mimo budovu všude tam, kde nelze vodoměr umístit přímo do budovy, nebo je-li vzdálenost budovy do které vstupuje vodní přípojka, více než 10m od hranice pozemku (nemovitosti). Tento typ jímky (nádrže) je samonosný bez nutnosti betonáže a je určen k instalaci do travnaté plochy. Domovní vodoměrné šachty Domovní vodoměrná šachta firmy GONAP slouží k připojení vodovodní přípojky k hlavnímu vodovodnímu řadu mimo budovu všude tam, kde nelze vodoměr umístit přímo do budovy, nebo je-li vzdálenost budovy, do které vstupuje vodovodní přípojka, více.


Vysoké náměry - kde se berou ? Je-li ale náměr bytového vodoměru vyšší než by měla být reálná spotřeba, je potřeba prověřit vodoinstalaci. Dobrý den, mám dotaz ohledně povinnosti použití vodoměrné šachty v souvislosti s výstavbou rodinného domu. Proč již není možné umístit vodoměr přímo v domě?


Dle informací, které jsem získal prý nemají vodohospodářské společnosti pro tuto podmínku oporu v zákoně a přesto na tom trvají.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky