středa 26. dubna 2017

Peltonova turbína spád

Výkon oběžného kola limituje pevnost lopatky, jejich upevňovacích šroubů a pevnost hřídele, jehož průměr je lépe případ od případu vypočítat. Pro větší spády, kdy může turbína dosahovat vysokých otáček je nutno při návrhu počítat se značnou. Voda proudí tečně na obvod rotoru pomocí trysek.


Peltonova turbína spád

Peltonova turbína je tangenciální rovnotlakou turbínou. Rozvaděčem je dýza na přívodním potrubí, z níž voda vystupuje kruhovým paprskem a dopadá na lopatky lžičkovitého tvaru. Každá z lopatek se postaví proti směru toku vody a tak otočí její směr. Model vodnej elektrarne s peltonovou turbinou. Vhodná pro vysoký spád vody a menší průtok.


Voda z rozvaděče vstupuje kruhovým paprskem na lopatky turbíny, které díky jejich lžičkovému tlaku roztáčí. Working and design of Pelton wheel is elaborated through video animation in this lecture. Here importance of bucket shape, number of buckets and bucket to je.


Na společné hřídeli s elektrickým generátorem mohou být i dvě oběžná kola, právě taková turbosoustrojí dosahují maximálních výkonů. Design of Pelton turbines. When to use a Pelton turbine.


Energy conversion in a Pelton turbine Outlet Outlet of the runner Inlet of the runner Outlet of the needle Inlet of the needle c2. Main dimensions for the Pelton runner. The ideal Pelton runner A. Tím je generátor dobře chráněn před zvýšenou spodní vodou. Turbína se většinou staví jako vertikální. Kaplanova turbína , výrobek ČKD Blansko.


Peltonova turbína spád

Toho se využívá především v místech, kde není možné zajistit stálý průtok nebo spád. Pro vyšší spády se staví dvoustupňová turbína. Ona je među turbinama s najvećim stupnjem iskorištenja. Ona je glavni predstavnik turbina slobodnog mlaza ili akcijskih turbina. V dýze se přem ňuje tlaková energie vody na energii kinetickou.


Bánkiho turbína – rovnotlaká turbína využívaná pro malé a střední spády. Zajímavostí u této turbíny je, že voda prochází přes lopatky dvakrát, při vstupu do oběžného kola a následně i při jeho opuštění. Povolení k nakládání s vodami je stále platné, není časově omezené.


Peltonova turbína spád

PELTONOVA TURBÍNA Naší specializací jsou mikro-peltonovy turbíny v horizontálním provedení, s přímým připojením na generátor. Jedno- nebo dvou- dýzové provedení je dodáváno jako kompaktní monoblok, včetně generátoru a regulačních prvků. Pro lokality s velmi vysokými spády jsou turbíny. Regulace je elektromechanická.


Parciální znamená, že v turbíně je voda přiváděna jen na část obvodu oběžného kola, tangenciální ostřik označuje nasměrování proudu vody po tečně k obvodu. V malých vodních elektrárnách se. Tyto turbíny jsou používány ve velkých, středních i malých vodních elektrárnách, ale pro aplikaci na malých tocích nejsou příliš vhodné. VODNÍ TURBÍNA Šimon SRP 2.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky