středa 26. září 2018

Destilace mořské vody

Obyčejná destilace má ovšem jednu závažnou nevýhodu, je totiž velice energeticky náročná. Výparné teplo vody je velmi vysoké a tak na destilaci jednoho litru vody spotřebujeme zhruba 7kWh energie. From the construction of the Turbo Jet engine to the flight - just one step - Duration: 1:03:07.


Soli z mořské vody můžeme dále odstranit jednak destilací,zmrazování vody nebo tzv. Pokud se provádí destilace za teploty vyšší než 3°C, tak se soli přemění do plynného stavu. S přebytkem mořské vody a nedostatkem pitné vody se lidstvo již nějakou dobu potýká, a tak mnoho vědců čelí výzvě jak tento problém řešit – konkrétně, jak zajistit nové zásoby pitné vody pomocí nových technologií. Mezi tyto technologie můžeme zařadit i jaderné odsolování a úpravu mořské vody.


Aristotelés znal destillaci vody mořské. Jestliže se pohybujete v blízkosti moře nebo oceánu, můžete si pomocí destilace vyrobit z mořské vody vodu pitnou. Mořská voda není pro pití vhodná, právě naopak.


Obsahuje vysoké procento soli, které způsobuje rychlejší dehydrataci. Nejjednodušší způsob destilace mořské vody je její vaření. Takováto slaná voda mrzne v průměru až při teplotě -°C. Jak přeměnit slanou vodu na sladkou.


Sůl se ze slané vody odstraňuje procesem odsolování. Odborníci svá bádání demonstrovali na svém nejnovějším prototypu, který se projevil jako vysoce efektivní zdroj získávání čerstvé vody. Z komory o velikosti tří poštovních známek o tloušťce pouhých několika milimetrů se jim podařilo získat šest litrů vody za hodinu. Destilace do každé domácnosti.


Koncentrace oxidu uhličitého je ve svrchních vrstvách moří a oceánů v rovnováze s atmosférickými hodnotami. Zvýší-li se jeho koncentrace v atmosféře, přechází do vodního. Jednoduchá destilace vody byla známa Babyloňany. Toto je adaptace hydrologického cyklu vody : je zahřívána sluncem a přeměněna na vodní páru, která je pak ochlazena, aby znovu kondenzovala vodu do kapalného stavu. Voda může být destilovaná, když může být kontaminována solí, minerály nebo organickými nečistotami.


Tyto nečistoty se odstraňují. Zjednodušeně můžeme říci, že destilace je proces čištění vody pomocí varu a následného sběru a ochlazování vzniklé páry. Výrazný podíl na pH mořské vody má cyklus uhlíku, který se uskutečňuje jak mezi oceánem a souší, tak uvnitř oceánu.


V jedné z nádob se voda přivede do bodu varu, vzniklá pára je následně odvedena do tzv. Při zahřívání směsi se nejdříve uvolňují páry složky s nejmenší teplotou varu, ty jsou odváděny do chladiče, kde kondenzují. Připomeňme, že všechny mořské vody rozpuštěné látky jsou stále splachovány k mořím, kde končí.


Jakmile dojde k předestilování veškeré vody , přístroj se automaticky vypne. Doba destilace jedné dávky je přibližně hodiny. Práce se zabývá aktuální problematikou úpravy mořské vody , a to převážně jejím odsolováním na principu destilace , za úþelem vývoje zařízení pro úpravu mořské vody. Existuje několik typů destilace , ale všechny z nich jsou závislé na oddělování složek směsi na základě jejich rozdílné body varu.


Stručně řečeno, voda se zahřeje na teplotu varu. Výsledkem destilace je dokonale čistá destilovaná voda zbavená 9 všech obsažených látek. Odborníci namítají, že tato voda není vhodná jako pitná, protože neobsahuje žádné minerály.


Otázkou zůstává, zda by měl člověk získávat minerály právě z vody. Voda má především hydratovat organismus, zatímco. Objem pitné vody získané odsolováním stále roste. Zatímco v šedesátých letech pocházelo z mořské vody sotva osm tisíc metrů krychlových, dnes se denně vyrobí dvacet milionů metrů krychlových sladké vody. Největší podíl na tomto množství má Saúdská Arábie a Spojené státy.


V Las Palmas na Kanárských ostrovech. Tato destilace funguje na principu fyzikálního jevu, při kterém se celkový tlak dvou nesmísitelných par rovná celkovému součtu parciálních tlaků obou složek v čistém stavu. Voda destilace byla vykonávána jako daleká záda jako doby bronzové jako způsob výroby pitné vody , zatímco na moři.


Všechny metody, které se využívají při destilaci mořské vody vychází ze základního principu, že vodu lze převést do plynného stavu, zatímco minerální prvky zůstávají v roztoku. Odsolování vody (desalinace) je proces při kterém se snižuje nebo úplně odstraňuje obsah solí ve vodě mořské nebo brakické. Odsolení vody se uplatňuje též při produkci procesní vody do výrobních závodů.


Vaše kuchyňské přístroje již nebudou mít vodní kámen a Váš čaj bude mít daleko lepší aroma. Tento rozdíl jistě poznáte.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky