pátek 28. června 2019

Paliva chemie

Syntetická paliva (také E- paliva , ekologická paliva ) jsou paliva vyráběná štěpením vody s následným přidáním CO 2. Nejvýhodnější jsou plynná paliva. Nezanechávájí pevné odpady, méně poškozují životní prostředí, dobře se dopravují (plynovody), snadno se. Stránky jsou zaměřeny na výuku chemie na ZŠ.


Především jde o umožnění lepší orientace žáků ve výuce chemie.

Paliva jsou pro mnohé tajemstvím. Co jsou zač, jak fungují, kde se vzaly a jaký je z nich výsledek, to jsou otázky, na které postupně budeme v našem seriálu odpovídat. Nyní musíme začít něco o chemii paliv.


Dělí se na přírodní a umělé či fosilní a současná. Zdrojem tepla jsou reakce hoření paliv se vzdušným kyslíkem. Absolvováním kurzu si student rozšíří teoretické středoškolské znalosti obecné, anorganické, organické chemie a chemie paliv a maziv, které budou využitelné v navazujících odborných předmětech.


Na základě nabytých znalostí bude schopen řešit praktické úkoly spojené s chemickými disciplínami v oblasti zemědělství a zemědělské techniky.

Určeno pro frontální výuku s celou třídou. Vhodné pro nižší gymnázium. Chemie v automobilu II ( paliva , maziva a kapaliny) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Součástí je i řešení autora.


Fosilní paliva jsou zbytky prehistorické organické hmoty, vyskytují se v pevných, kapalných i plynných formách, obsahují velké množství uhlíku a vodíku, které nejsou chemicky vázány na jiné prvky, a proto mají poměrně velkou výhřevnost. Test z chemie – TEPLO A CHEM. Které palivo je pravěké, přírodní a pevné? Jak se dělí paliva podle způsobu vzniku?


Ve kterém geologickém období vznikla ropa? Napiš rovnici fotosyntézy, urči zda je exo nebo endotermická. Přísady do paliva aplikujeme do nádrže většinou před tankováním.


Používáním těchto aditiv se udržuje celý palivový systém v čistotě, zkvalitňuje vlastnosti paliva , zlepšuje proces prohoření paliva a zabraňuje korodování mechanických částí. Fyzika, Chemie Omezené zdroje ropy, klimatické změny a znečištění ovzduší – to vše vyvíjí tlak na vědecké instituce, aby hledaly alternativní paliva. Solární energie, energie větru a vln oceánu – to vše mohou využít naše domácnosti.


A při jaké koncentraci?

Jsou oba životu nebezpečné? To se vám v následujících pár odstavcích pokusíme vysvětlit. Co mají oba kromě dvou.


Aditiva do paliva Aditiva do paliv jsou velmi výkonné přísady, které zajišťují vyšší mazání namáhaných součástí, působí blahodárně na palivovou i výfukovou soustavu, čistí mnoho vnitřních součástí motoru i výfukový systém včetně katalyzátoru a filtru pevných částic. Stále rostoucí počet automobilů má vliv zejména na kvalitu ovzduší. Ke znečišťování ovzduší dochází především vlivem nedokonalého spalování směsi paliva v motoru, a to především unikajícími nespálenými zbytky uhlovodíků a oxidem uhelnatým, nezanedbatelné jsou též emise oxidů dusíku. Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta CHEMIE PALIVA A MAZIVA - CVIČENÍ Refraktometrické stanovení glykolu Ing. Jako paliva se přitom používá plynného vodíku, kyslík je dodáván z atmosféry jako při normálním hoření.


Pracovní list - paliva , vypracovala Mgr. Alena Havranová Organická chemie - úvo vypracovala Mgr.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky