středa 6. listopadu 2019

Oxid siřičitý prezentace

Oxid siřičitý je bezbarvý reaktivní dráždivý plyn, snadno rozpustný ve vodě. Zdrojem emisí do ovzduší jsou hlavně elektrárny a doprava. V ovzduší, zejména na povrchu částic v přítomnosti kovových katalyzátorů, podléhá SO oxidaci na oxid sírový, kyselinu sírovou a sulfáty, tvořící hlavní podíl kyselé složky pevného a kapalného aerosolu. Atom síry umístěný ve středu molekuly je vázán na dva atomy kyslíku.


Tento plynný produkt oxidace síry nemá žádnou barvu, vytváří silný zápach a při změnách podmínek snadno kondenzuje do čiré kapaliny.

Výuková prezentace pro výuku chemie v 8. ZŠ, téma dvouprvkové sloučeniny - oxidy. Oxid uhličitý byl první chemickou sloučeninou, která byla popsána jako plyn odlišný od vzduchu. Jan Baptist van Helmont zjistil, že při spalování dřevěného uhlí v uzavřené nádobě váha zbylého popele je menší, než původního uhlí.


ATMOSFÉRA OBSAHUJÍCÍ VODU, DUSÍK, OXID UHLIČITÝ A OXID SIŘIČITÝ. Prezentace je zaměřena na přípravu, vlastnosti a užití některých významných oxidů. Učivo navazuje na prezentaci Názvosloví anorganických sloučenin kde je uvedeno názvosloví oxidů.


K této výrobě se připravuje buď spalováním síry nebo pražením pyritu a poté se katalyticky oxiduje na oxid sírový, jehož rozpouštěním ve vodě vzniká kyselina sírová.

Jako katalyzátor se nejčastěji používá oxid vanadičný. Toto přirozené okyselení způsobuje oxid uhličitý, který tvoří s vodou slabou kyselinu uhličitou. Kyselý déšť je způsoben oxidy síry pocházejícími ze sopečné činnosti a spalování fosilních paliv nebo také oxidy dusíku pocházejícími například z automobilů. Je tak nebezpečný proto, že s vodou ze vzduchu vytváří kyseliny, ty pak škodily nám i většině živočichům a rostlin. Molekulární SO je extrémně účinné antibiotikum, které postihuje většinu mikroorganismů (včetně divokých kvasinek), které mohou vést k poškození vína.


Je kladen důraz na environmentální výchovu, žáci pracují s pojmy globální oteplování, kyselé deště. Kvůli oxidům dusíku vzniká přízemní ozón, oxid siřičitý dává vzniknout kyselině sírové. S rostoucí dopravou čím dál více sytíme vzduch sloučeninami dusíku. Komerčně vyráběný oxid vápenatý také často obsahuje oxidu hořečnatého, oxidu křemičitého a malá množství oxidu hlinitého a oxidu železitého.


CaCO ve formě minerálů kalcitu a aragonitu. Bezbarvá plynná ostře zapáchající jedovatá látka. Vzniká spalováním uhlí. Podílí se na vzniku kyselých dešťů.


Používá se na výrobu celulosy a papíru, k bělení, k desinfekci (síření) sudů, sklepů, včelích úlů. Oxid dusičitý pak může spolu s vodou(např. v plicích) vytvářet kyselinu dusičnou (HNO3). Oxidy dusíku se stejně jako uhlovodíky (HC) podílí na tvorbě smogu.

Téměř na každé etiketě na lahvi vína je napsáno poněkud neromantické upozornění „obsahuje oxid siřičitý či siřičitany“. Používání oxidu siřičitého se ocitlo ve středu pozornosti nejen kvůli možnému dopadu na zdraví, ale i proto, že sílí tlak na výrobu vín jen s minimálními zásahy. I přesto, že je SOjedovatý a vysoce dráždivý plyn, je ve. Asi zinku se vyrábí ze sulfidických ru které se nejprve musí převést na oxid zinečnatý.


Vedlejší produkt oxid siřičitý (SO2) se dále využívá na výrobu kyseliny sírové (H2SO4). Jak se nazývá oxid , který je hlavní příčinou kyselých dešťů? Odvoď jeho chemický vzorec: 5. Kapičky roztavené síry se vstřikují do pece. U některých oxidů není název utvořen pravidelně např. H2O není oxid vodný ale voda Jedna z nich je mechanická, osvojit si slučovací poměry prvku s kyslíkem v závislosti na jeho oxidačním čísle.


Součásti emisí navzájem reagují spolu se složkami vzduchu včetně vodní páry za slunečního záření. Tím vzniká směs látek, která se chemicky mění a je transportována prouděním vzduchu i na velké vzdálenosti. Atom Tyto částice jsou ve všech atomech stejné, různé atomy se liší pouze jejich počtem. Co vypočteme z chemického vzorce?


Obsahuje-li molekula víc atomů téhož prvku, označíme jejich počet ve vzorci malou číslicí vpravo dole u značky prvku (dolní index).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky