pátek 26. května 2017

Nevýhody ekvitermní regulace

Ekvitermní regulaci mohou využívat nejen majitelé kotlů, ale také bytové domy napojené na centrální zásobování teplem. V takovém případě řídicí jednotka nastavuje potřebnou teplotu otopné vody ve směšovači. To znamená, že v exteriéru je umístěno teplotní čidlo, které reaguje na změny venkovní teploty a předává získané informace do otopné soustavy. Systém pak reguluje teplotu otopné vody a tím i teplotu v jednotlivých místnostech. Při nižší venkovní teplotě je požadována vyšší teplota dodávané topné vody, aby došlo k rovnováze mezi dodaným teplem a tepelnými ztrátami místnosti a teplota místnosti tak zůstala konstantní.


Nevýhody ekvitermní regulace. Zastaralé ekvitermní regulační systémy ohřívají médium v topné soustavě na teplotu, která je přímo úměrná venkovní teplotě, přičemž požadovanou teplotu média je nutné stanovit dle výrobcem doporučených parametrů. Při neodborném nastavení ekvitermní křivky dojde k trvalému otevření pohonu regulačního ventilu a vyšší průtok z primárního okruhu způsobí obrácený tok ve zkratu a bude degradovat teplotu zpátečky dodavatele tepla. Teploty přívodu na primární a sekundární straně budou stejné. Představte si, že se vracíte z několikadenní zimní dovolené.


Topení jste samozřejmě stáhli, aby se netopilo po celou dobu zbytečně. Druhy regulace Pro regulaci výkonu zdroje tepla se užívají různé druhy regulace. Vytápění interiéru pomocí klimatizace je v poslední době poměrně atraktivní.


Má však i své nevýhody. Klimatizační zařízení způsobuje nevhodný teplotní profil v místnosti, kdy je u stropu značně vyšší teplota než u podlahy. Tepelný komfort rovněž snižuje i proudění vzduchu z vnitřní jednotky. V článku je popsána možnost využití ekvitermní regulace v systémech vytápění a ohřevu teplé vody. Popsány jsou dále funkce ekvitermních regulátorů.


Využitím principu ekvitermní regulace je možné dosáhnout automatického vytápění prostor v závislosti na venkovní teplotě. U rodinných domů je nastavení ekvitermní regulace často složité, neboť obvykle zde bývá systém s jedním oběhovým čerpadlem a bez dalšího směšování. U novějších otopných soustav však toto lze řídit. U zděných rodinných domů s podkrovím je vhodné řídit každé podlaží samostatně, neboť podkroví bývá.


Nezapomeňte na správné nastavení ekvitermní křivky. Aby byla ekvitermní regulace plynového kondenzačního kotle účinná, je třeba nastavit optimální ekvitermní křivku. Ta popisuje závislost teploty topné vody na venkovní teplotě.


Tento problém patří mezi hlavní nevýhody ekvitermní regulace. Jedna ekvitermní křivka odpovídá jedné konkrétní telotě místnosti. Regulátor reguluje pouze teplotu topné vody v závislosti na venkovní teplotě vzduchu. Teplota vratné vody se mění v závislosti na podmínkách, za kterých pracuje celá soustava.


Ekvitermní regulátory teploty, tedy regulátory závislé na vnější teplotě (CW), doporučujeme zejména pro větší byty či rodinné domy. Ekvtermní regulace totiž sleduje, na rozdíl od prostorové regulace , také vnější teplotu, podle které následně plynový kotel zvyšuje nebo snižuje výkon a tudíž i teplotu uvnitř místností. Základem ekvitermní regulace je vztah mezi aktuální teplotou venkovního vzduchu,.


Právě ekvitermní regulace umožňuje,. Topná voda tak má v každém okamžiku teplotu. Při využití ekvitermní regulace vytápění není většinou potřeba příliš vysoká teplota otopné vody. Je to dáno tím, že skutečně mrazivých dnů, kdy je potřeba. A když můžete ušetřit na topení, proč té možnosti nevyužít, že?


Co je to ekvitermní regulace vytápění? Jak se měří spotřeba tepla? Jak rychle ušetří svoji cenu kondenzační kotel Junkers? Jaký je rozdíl mezi dřevěnou briketou a peletou?


Jaké výhody má vytápění biomasou? Nabídka produktů a řešení pro snadnou a účinnou ekvitermní regulaci. Systém automatizace domácnosti Synco living pomáhá snadno a pohodlně řídit systémy vytápění, ventilace a klimatizace, osvětlení, rolety a řadu dalších přístrojů ve vaší domácnosti.


Z toho vyplívá, že se snažíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky