úterý 28. listopadu 2017

Korekce spotřeby tepla

Zabýváme se rozúčtováním spotřeby vody - studené vody, teplé užitkové vody a rozúčtování ústředního topení. Jaký z toho plyne závěr a doporučení? Nová pravidla jsou lepším přiblížením účtovaných nákladů ke skutečné spotřebě tepla pro vytápění jednotlivých bytů, i když se jistě najdou případy a situace, pro které ani nově stanovené limity nebudou zcela spravedlivé. Určitě však budou lepší a spravedlivější pro. Měření skutečné spotřeby tepla celého domu dochází na patě objektu a je měřeno cejchovaným měřidlem – kalorimetrem.


Měření v bytech je nutno chápat jako poměrové rozdělení zjištěné spotřeby tepla celého domu. Algoritmus výpočtu spotřeby tepla je velmi jednoduchý a lze jej snadno kontrolovat. Vzhledem k tomu, že Denostupňová metoda v systému CEM ukládá do paměti průběhy teplot v bytech a průběh venkovní teploty za celý rok, není problém použít tato data pro řešení případných reklamací nebo jako podklad pro vypracování. Ministerstvo pro místní rozvoj stanoví podle § 14a zákona č. Odpovídáme na dotazy z oblasti rozúčtování nákladů za spotřebu tepla a. Nov Bude tak možnost větší část ceny za teplo rozúčtovávat podle spotřeby.


U bytů pak zůstávají i dál korekce světových stran atd. Informace ke způsobu rozúčtování dodávek tepla a teplé vody. Co je to rozúčtování nákladů mezi konečné. Legislativa o rozúčtování tepla a vody. Dobrý den,Mohu zeptat kde lze zjistit jak se vypočítají korekce spotřeby tepla.


Současným standardem jsou dálkové (rádiové) odečty tepla a vody pomocí obousměrně komunikujících sběrnic dat. Toto řešení umožňuje nadstavbu v podobě on-line monitoringu průběžné spotřeby tepla a vody. Při výpočtu dle DNS metody se postupuje v souladu s platnou legislativou. Celkové náklady na vytápění se tedy nejdříve rozdělí na základní a spotřebí složku. Instalace může ovlivnit chování uživatelů bytů, kteří budou spotřebu tepla sledovat a sami ve svém bytě hledat možnosti snížení spotřeby vytápěním na přiměřené teploty, regulací vytápění podle užívání jednotlivých místností apod.


Uváděná možnost snížení spotřeby až o je ale značně nadhodnocena. Jím použitý výpočet (1°C = spotřeby tepla ) lze použít u rodinného domu, který je ze všech stran obklopen vnějším prostředím a jediný zdroj tepla (kotel nebo přímotopy) je UVNITŘ. U bytové jednotky v domě je situace zcela jiná. Spotřební složka je rozdělována s použitím korekcí a výpočtových metod zohledňujících rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepla danou jejich polohou.


Tou bude nahrazena stávající vyhláška č. Korekce spotřeby : každý bytový dům či blok má průměrnou spotřebu tepla na m2. Kdo topí méně, je mu doúčtováno automaticky penále do výše minimálního plnění. Centrálně vyrobené a dodané teplo pokrývá z celkové roní spotřeby tepla (4PJ) přibližně 1PJ.


Z této hodnoty přibližně 1PJ tvoří centrálně vyráběné teplo dodané třetím osobám. Naše radiátory dostaly nového spolubydlícího. Je jím nenápadná bílá krabička s displejem, která je upevněná na radiátoru. Jedná se o indikátory spotřeby tepla , kterými musí být osazeny všechny radiátory v bytech. K čemu nám vlastně jsou?


Jak máme rozumět dílkům, které indikátory ukazují? V letošním roce se v mnoha domech na našich. Při vytápění bytových domů se spotřebuje značné množství drahého tepla. Původně se náklady na něj rozpočítávaly mezi jednotlivé byty podle podlahové plochy. Partaje předem věděli, jaký díl z celkové spotřeby na koho připadá, a byl klid.


Shromáždění dat – jde o měření spotřeby prostředků v reálném čase. Při měření nejde jen o sledování spotřeby energie. Je nutné také sledovat toky prostředků, například to, kolik vody se kde spotřebovává.


Měření je třeba provádět na straně dodávky i spotřeby , aby bylo možné zjistit, kde se dodávaná. Takže v kostce asi takto - na patě domu máte (asi) měřič tepla , který odečte spotřebu domu v GJ. Podle dílků na všech radiátorech se zjistí spotřeba na dílek a pak už přicházejí korekce na polohu místnosti, světovou stranu, velikost radiátoru, a na závěr případně přichází korekce , která je nejvíce diskutovanou. Vám můžou dopočítat do tuším průměru, když více, tak se také něco dopočítává, ale u toho nevím. Konečná cena spotřeby se skládá ze základní a spotřební složky.


Jako první na trhu tohoto dosahujeme instalací systému Maddeo, který jako jediný používá pro měření vody přesné neovlivnitelné vodoměry Maddalena a pro měření spotřeby tepla teplotní senzory. Rozúčtování dle vyhlášky je tak provedeno dle skutečné spotřeby vody a tepla v bytech a prokazatelnost těchto hodnot je 1. Podmínkou spravedlivého rozúčtování nákladů na vytápění je úprava náměrů poměrových indikátorů tak, aby se prostřednictvím korekce podle polohy zohlednila rozdílná energetická náročnost v místech spotřeby. Korekce a výpočtové metody se tedy uplatní u náměrů stanovených měřidel (kalorimetrů) nebo u zařízení pro registraci spotřeby tepla a pro rozdělování nákladů na vytápění (indikátorů).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky