pondělí 13. listopadu 2017

Měření co2 ve školách

Měření co2 ve školách

Prvním je, že neexistuje statistika či jakékoliv roztřídění školních budov podle toho, jaký má jejich stavební systém vliv na výměnu vzduchu. Proto je v nabídce i varianta jednotek se záslepkou v provedení ABB Time s jednou informativní LED a zvukovou signalizací pod označením AMR-OP40C. CO ve školní třídě na čase.


Měření oxidu uhličitého ve školách. Jde zjevně o starou školu (špaletová okna a ventilační otvor ve stěně) a první hodinu. Srovnávali jsme hodnoty naměřené ve starší budově z poloviny 20. Kvalita vzduchu z hlediska koncentrace CObyla ve starších školách lepší, což je způsobeno vyššími stropy, různými netěsnostmi a průduchy,“ říká ředitelka Simona Kalvoda.


Právě oxid uhličitý je totiž zodpovědný za případné nepohodlí v místnosti, bolesti hlavy a zvýšenou únavu. Výsledek měření ve školách byl docela tragický. Pro měření kvality vzduchu v prostoru nebo ve vzduchových kanálech slouží kanálové snímače LK, jejichž čidlo se skládá z měřicího měniče se senzorem VOC (směsného plynu), který je založen na vytápěném oxidociničitém polovodiči. V každém ohledu se zhoršila kvalita vzduchu uvnitř budov, což potvrdily i terénní měření přímo ve školách , kde k výměně oken za těsná došlo.


Jednou ze základních potřeb lidstva je však dýchat, s tím je spojena kvalita vzduchu a větrání samotné. Výsledkem tak nemají být jen okamžitá data, která dovede sdělit samotný senzor - napříkla že obsah COje ve vzduchu aktuálně příliš vysoký. Dlouhodobá měření mají být navíc doplněna ručně sesbíranými daty spolupracujících studentů o tom, jak se ve třídách větralo nebo kolik bylo v místnosti v danou chvíli lidí.


Atraktivní vzhle výborná čitelnost i relativně dobrá přesnost měření činí z této neprofesionální osobní meteostanice výrobek odpovídající ceně. Indikátor lze využít k měření vzduchu doma, v kancelářích, ve školách , obchodních centrech, konferenčních místnostech, fitness centrech, restauracích atd. Vysoká koncentrace CO, nedostatečná cirkulace čerstvého vzduchu a nevyhovující světelné či akustické podmínky.


Takové jsou závěry měření České rady pro šetrné budovy (CZGBC) v rámci nového projektu zaměřeného na kvalitu vnitřního prostředí ve školách. O tom, že je stav vnitřního prostředí většinou nevyhovující, se sice ví již delší dobu, podle. ZŠ Slavkov u Brna Pozn.


Detektor oxidu uhličitého COs alarmem a pamětí (loggerem) Hutermann ALARM CO-501. Designový detektor CO(monitor vydýchaného vzduchu), svým provedením je vhodný např. LCD displeji zobrazuje úroveň CO, teplotu a vlhkost. Publikace se věnuje oxidu uhličitému ( CO) ve vnitřním prostředí. Vysoké hodnoty oxidu uhličitého ( CO) v důsledku nedostačujícího a nesprávného větrání jsou přetrvávajícím problémem, s nímž se potýká většina českých škol a školek.


Podporujeme zdravé ovzduší v českých školách. Nový projekt, který se zaměřuje na kvalitu vnitřního ovzduší v učebnách. GLOUBáci dlouhodobě monitorují počasí, vodní toky, či půdu, ale nyní jsme si posvítili na vzduch uvnitř školy, který významně ovlivňuje každého žáka a učitele. Energy consulting service. Kromě toho je ve škole několik spolupracovníků, kteří sledují pohyb učitelů a studentů, evidují počty a důležité události.


S nimi jsou pak naměřená data porovnávána. Ochce zjistit, nakolik je schopno měřit klima ve velkých budovách. Snadno měřitelným ukazatelem kvality výměny vzduchu ve třídách je koncentrace oxidu uhličitého ( CO) v prostoru učeben a tříd.


Udává se v hodnotách ppm. Jen v průběhu prvního pololetí letošního roku provedli naši zaměstnanci vlastními kalibrovanými měřidly celkem měření v základních školách ve třídách 1. Rozsah měření vnitřní teploty 0° až 50°C. Zobrazení teploty v °C. Napájení přístroje zajišťuje USB kabel. Interiérový detektor COa teploměr vhodný pro zajištění kvalitního ovzduší v bytě, pokoji, provozovnách, budovách, školách , kancelářích, veřejných prostorách.


V českých školách je vysoká koncentrace oxidu uhličitého ( CO) a polétavého prachu. Podle studie, kterou v rámci celoevropského programu InAirQ provedl Státní zdravotní ústav, se děti „dusí“ ve více než třetině sledovaných tříd. V mnoha učebnách překročila koncentrace oxidu uhličitého hygienický limit, někde i několikanásobně.


Měření co2 ve školách

Jakub Král (VUT Brno) v následujícím textu představuje výsledky měření starší školní budovy ZŠ Březina, bez zatepleného pláště, pouze s výměnou oken, kde není problém s vlhkostí, jako u kompletně zrekonstruovaných - těsných budov, ale opět dochází ve vnitřní prostředí k překračování koncentrace CO2. Přibližně třetina tří ve kterých Státní zdravotní ústav (SZÚ) měřil kvalitu vzduchu, se potýká s nevyhovujícími podmínkami. Nejhorší bývá situace ve školách , které měnily okna a provedly zateplení budovy – projevuje se tu vysoká hladina prachu, oxid uhličitý i nízká vlhkost.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky