středa 13. února 2019

Auto na vodik

Vodikovo vozilo je vozilo koje koristi vodik kao gorivo za pogonsku snagu. Vodikovim vozilima pripadaju: svemirske rakete, automobili i druga prijevozna sredstava. Elektrane takvih vozila pretvaraju kemijsku energiju vodika u mehaničku energiju ili spaljivanjem vodika u motorima s unutarnjim izgaranjem, ili reakcijom vodika i kisika u ćeliji za pokretanje elektromotora. Vodíkový automobil je takový automobil, který využívá pro svůj pohon vodík.


Vozidla převádějí chemickou energii vodíku na energii mechanickou a to buď přímým spalováním vodíku v pístovém či rotačním spalovacím motoru nebo reakcí vodíku s kyslíkem v palivovém článku a výrobou elektřiny pro pohon elektromotoru vozidla. Vodík (chemická značka H, latinsky Hydrogenium) je nejlehčí a nejjednodušší plynný chemický prvek, tvořící převážnou část hmoty ve vesmíru.

Má široké praktické využití jako zdroj energie, redukční činidlo v chemické syntéze nebo metalurgii a také jako náplň meteorologických a pouťových balonů a do 30. Bmw Hydrogen uporablja vodik drugače, kot vozila na ostala goriva. Ko je vozilo v pogonu na vodik , vbrizgne vodik direktno v zračni razdelilnik, nato pa v motorju izgori, namesto da bi vodikovo energijo pretvorili v elektriko, da bi upravljali električni motor kot pomnilno celico. Na každý čtvereční metr připadá miliónu kilogramů. Nejvíce vody se soustřeďuje v mořích a oceánech.


Jen tvoří zmrzlý led. Odpovídá to 2kg na. O rok neskôr sa spoločnosť premenovala na Bayerische Motoren Werke (Bavorské Motorové Závody), teda BMW.

Vodik je najčešći hemijski element na Suncu i velikim plinovitim planetama Jupiteru, Saturnu, Uranu i Neptunu, koji zajedno čine oko 9 mase cjelokupnog Sunčevog sistema. Vodik predstavlja ukupne mase Sunčevog sistema, odnosno od svih atoma u Sunčevom sistemu. Přestože některými vnějšími rysy odkazuje na prius, jedná se o zcela svébytně vyvinutý model. Složitý agregát dokázali konstruktéři vměstnat do nízké karoserie tak, že ho rozdělili na dvě části.


Svazek článků s čerpadly je umístěn. Na sobnoj temperaturi nije previše reaktivan, no pri višim temperaturama ulazi u niz reakcija. Poznati su milijunu ugljikovodika, koji su područje proučavanja organske kemije.


Vodik stvara spojeve i sa elementima koji imaju veću elektronegativnost, kao što su halogeni elementi (F, Cl, Br, I). BMW pravi da tako izkoristek vodika večji. Naprosto běžná je i situace, kdy automobilka drží významný menšinový podíl v jiné. Vodik (hidrogen, vodonik) jest hemijski element sa hemijskim simbolom H (po latinskom nazivu hydrogenium - onaj koji proizvodi vodu, odnosno iz starogrčkog ὕδωρ hydōr „voda“ i γίγνομαι gignomai „nastajati“) i atomskim brojem 1. U periodnom sistemu elemenata nalazi se u 1. Vodik se na veliko uporablja tudi v fiziki in inženirstvu, na primer kot zaščitni plin pri atomskem vodikovem varjenju.


Tekoči vodik se uporablja v kriogenih raziskavah, vključno z raziskavami superprevodnosti. Zaradi majhne gostote (1⁄gostote zraka) se uporablja za polnjenje balonov in zračnih ladij. Vodikova ekonomija ili ekonomija vodika je ideja promjene svjetske ekonomije energije ovisne o nafti u onu temeljenu na vodiku.


Kada se govori o vodikovoj ekonomiji, u prvom redu se misli na ekološki prihvatljivu proizvodnju vodika u velikim količinama i primjenu u dva velika područja: prijevozu i energetici.

V zmesi so vzduchom alebo kyslíkom sa zlučuje po zapálení na vodu. Reakcia prebieha veľmi prudko, výbušne. Preto sa používa na zváranie a rezanie kovov. Pri vyšších teplotách a za prítomnosti katalyzátorov sa vodík zlučuje s dusíkom na.


Razgovorno se u hrvatskom jeziku automobil najčešće naziva auto , a vrlo rijetko se koristi (iako nije nepoznat oblik) i samovoz, što je doslovni prijevod tuđice automobil. Prvi automobil je konstruirao i napravio Karl Benz, 3. Gorivi članci, vodik kao alternativno gorivo, automobili na vodik , hibridni automobili Ključno pitanje Može li vodik kao alternativno gorivo zamijeniti benzin i naftu? Odgojno-obrazovni cilj Upoznati učenike s primjenom vodika kao alternativnog goriva.


Osposobiti ih za timski ra suradnju i međusobno uvažavanje, upoznati ih s osnovnim znanstvenim postupcima kao što su skupljanje.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky