středa 20. února 2019

Jak funguje klimatizace v autě

Možná jste se již někdy zamýšleli, jak taková klimatizace v automobilu vlastně funguje , asi není překvapením, že princip funkce je stejný jako kdekoliv jinde. V automobilech se používá klasické kompresorové chlazení, samozřejmě je ale upravené pro správnou funkci ve vozech. Systém klimatizace v automobilu je uzavřený okruh, který funguje na principu výměny tepla. Jako médium pro přenos tepla se používá freon – náplň R134A.


Klimatizace v autě : Je lepší manuální nebo automatická? Jak ji správně nastavit?

V posledních letech se stala klimatizace prakticky standardním prvkem výbavy nových automobilů. Autosalon Prima SKODA Servis Servis klimatizace CZ titulky - Duration: 5:29. Automatická klimatizace se spíná sama, s tou problém není.


Jinak můžou součásti klimatizace začít korodovat. Zatímco v letních parnech běží často klimatizace auta naplno, v zimě je její použití diskutabilní. Ti, co mají manuální verzi, klimatizaci (či přesněji její kompresor), vyřadí z činnosti prostým zmáčknutím tlačítka „econ“ nebo prostě nezmáčknou „AC“, případně ovladač se symbolem sněhové vločky.


Výměna funguje tak, že výparník v kabině. Zápach je tedy určitě špatným signálem (a v extrémních případech může doprovázet i zdravotní problémy), jak se s ním dá ale bojovat?

V prvé řadě častým používáním klimatizace. To znamená, že pokud v místnosti chladíme, odčerpáváme z ní teplo. Jako lednicka, chladivo se stlacenim a ochlazenim zkapalni, pak jde pres redukcni ventil do vyparniku, kde je nizsi tlak a tak se odparuje pri nizke teplote a tak dokola. Atermické sklo skutečně funguje.


Víte, že vzduch, který fouká z ventilačních otvorů v autě má hluboko pod. V létě většina z nás používá klimatizaci v autě téměř automaticky. To, že klimatizace přestane fungovat ,. A jedeme-li autem , tak většinou se zapnutou klimatizací.


V první fázi po zapnutí klimatizace se doporučuje spustit vnitřní cirkulaci vzduchu. Kompresor pak nemusí navíc ochlazovat vzduch, který nasává zvenčí, ale na práci mu zbývá jen vnitřní, postupně chladnoucí vzduch. Během jízdy s klimatizací ovšem musí zůstat zavřená okna. Pokud máte v autě stínidla oken, používejte je.


V dnešních automobilech je klimatizace téměř samozřejmá věc a jen málokdo ji věnuje pozornost. Když klimatizace funguje a chladí, většina řidičů se o ni nestará. Běžný motorista ani nepozná, že klimatizace začíná ztrácet na účinnosti. Náplň klimatizace , chladivo R-134a, totiž ze.


Doporučuje se alespoň jednou za dva týdny na několik málo minut. Věděli jste, že klimatizace je účinná pro rychlejší rozmrazení čelního skla v případě, že je motor studený a také pomáhá při odmlžení skel?

V první řadě je potřeba si uvědomit, že klimatizace chlad nevyrábí, pouze předává teplo z jednoho prostředí do druhého. Využívá se fyzikálního principu změny skupenství a tím vzniklého teplotního rozdílu. Ne každý ji ale umí v této vlně veder správně používat. Chladicí médium klimatizace v automobilech je plyn a funguje jako transportní prostředek pro odvod tepla. Tato látka je v kapalném skupenství bezbarvá jako voda, ve skupenství plynném není viditelná.


R 134a je vlastně chemické spojení fluoru, uhlíku a. Zápach z klimatizace v autě je ukazatelem zanedbávání jejího čištění. Nevyčištěná klimatizace je ideálním místem pro růst bakterií a plísní. Odborníci proto doporučují aspoň dvakrát ročně klimatizaci vyčistit a vydezinfikovat. Hovět si v parném létě v chládku chtějí i největší šetřílkové.


Zdravím, rád bych tady trochu rozvinul téma klimatizace , a to především, zda se vyplatí investovat do automatický, nebo stačí manuální. Jelikož mám auto staré let, kde je manuální klima, určitě se její funkčnost za ty roky u nových aut zlepšila. V zimě nemám problém být v autě v triku, manuální klima spolehlivě ohřeje interiér, navíc absolutně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky