čtvrtek 1. června 2017

Odsolování mořské vody izrael

Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) odsolování mořské vody může závažně přispívat ke změnám klimatu. WWF hodnotí odsolování jako velmi drahý a energeticky náročný způsob získávání pitné vody , který produkuje velké množství skleníkových plynů. Sorek největším na světě. Odsolovací stanice na jihu od Tel Avivu ta.


A argument, že odsolování mořské vody je drahé, už neobstojí.

Jen pro zajímavost: český spotřebitel platí několikanásobně víc za vodu získanou z běžných zdrojů. Je tomu tak, mimo jiné, především díky odsolování mořské vody a čištění odpadních vod. Stál půl miliardy dolarů a přinesl zemi nezávislost na vnějších zdrojích vody.


Je velmi ekologický, běží jen v době, kdy je energie v sítích. Tímto způsobem se stal proces odsolování vody mnohem efektivnějším než dříve. O zásadní obrat se zasloužily nejen státem organizované kampaně za lepší hospodaření s vysychajícími zdroji vody , ale především výstavba nových odsolovacích zařízení.


Jedna z nejsušších zemí světa se tak vyhoupla na přední. I přes technologický progres je odsolená voda stále neúměrně drahá, zejména energetické náklady na její úpravu jsou značně vysoké.

Výparné teplo vody je velmi vysoké a tak na destilaci jednoho litru vody spotřebujeme zhruba 7kWh energie. Přesto se obyčejná destilace s úspěchem používá tam, kde je k dispozici dostatek tepla. Chce tím řešit problémy v zásobování pitnou vodou. Nedostatek vody pro závlahy sužuje zemědělce v mnoha částech světa.


Někde proto začínají ve velkém používat i odsolenou mořskou voda. Například ve Španělsku končí každý pátý litr odsolené mořské vody na polích. To masivní odsolování mořské vody , kdy vzniká jedovatá solanka, mi připomíná starou zkušenost, že každé objevené plus má i svoje mínus a záleží jen na tom, co převažuje. Dalšími vodními zdroji jsou podzemní vrty (často však bývá problém se zasolením) a odsolování mořské. Takováto slaná voda mrzne v průměru až při teplotě -°C.


Jak tuto situaci řešit? Možná poněkud překvapivě považují zachycování srážek za nákladnou a nehygienickou cestu doplňování zásob vody. Klimatické změny se týkají i ČR. Robot jako pomocník při likvidaci radioaktivního odpadu.


Nové prvky v periodické t. Technik kontroluje membránu reverzní osmózy v odsolovací stanici v izraelském Aškelonu. Další × Ty to zvládneš.

Pokládání potrubí pro výpust solného koncentrátu. V časech koronaviru lidé věří v. Akce se koná každé dva roky a účastní se jí vystavovatelé z například oblasti údržby a čištění vodních zdrojů, odsolování či zavlažovacích systémů. Součástí soutěže je také soutěž start-upů. K odstranění soli z mořské vody je zapotřebí velkého tlaku, čehož bylo lze dosáhnout pouze za použití velkého množství energie, což nebyl problém v případě velkých plavidel majících množství zdrojů a prostoru.


Izrael a odsolování mořské vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky