pátek 6. října 2017

Dešťová voda na splachování

Dešťová voda – sběr, uchování a využití dešťové vody. Program Dešťovka mění od 1. Cílem tohoto programu je motivovat vlastníky a stavebníky obytných domů k udržitelnému a efektivnímu hospodaření s vodou a snížit tak množství odebírané pitné vody z povrchových a podzemních zdrojů. Protože dešťové mraky vznikají odpařováním, mohla by dešťová voda být teoreticky vodou destilovanou, tedy čistou bez rozpuštěných látek.


Už v atmosféře ale dochází ke kontaktu této vody s různými chemickými látkami, stejně jako při průchodu atmosférou směrem k zemi a následně i na povrchu Země. Uloženou dešťovou vodu můžeme v domě využít nejen na splachování toalety, ale i na praní špinavého prádla.

Měkká dešťová voda lépe rozpouští prací prostředky, a tím snižuje jejich spotřebu, a z dešťové vody se neusazuje ani vodní kámen, který tak rád ničí naše pračky, ale i další spotřebiče. Pro vnější použití se dešťová voda hodí na zalévání (neobsahuje chlór ani soli), úkli případně údržbu. Uvnitř budovy se dešťová voda hodí na splachování toalet a pisoárů, praní a úklid.


Výhodou srážkové vody jsou její fyzikální vlastnosti – je měkká, nezanáší spotřebiče (např. pračku) a potrubí. Dešťovou vodu můžeme využít několika základními způsoby. Výborně se hodí například na zavlažování rostlin. Navíc neobsahuje chlor. Kromě toho je pitná voda příliš cenná na to, abychom s ní.


Spotřeba dešťové vody závisí zejména na tom, kde bude dešťová voda využívána a kolika osobami.

Existují dokonce rostliny, které jinou. Nádrž na dešťovou vodu má čím dál vyšší popularitu. Zatímco voda zachycená v sudech pod okapy má zužitkování především na záhonech, dešťová voda v nádržích najde uplatnění v celé řadě domácích činností – od úklidu, splachování WC až po praní prádla.


Používáme-li dešťovou vodu na praní, nebo splachování WC, kde voda prochází jemnými tryskami, je možné použít jemný filtr pro montáž do tlakového potrubí za čerpadlem. Typy zařízení na čištění dešťové vody Okapové filtrační jednotky. Využití dešťové vody jsem řešil v době, kdy jsem se rozhodl opravit starou rekreační chatu na celoročně obyvatelný domek. Dostal jsem kontakt na firmu Vodazmraku a nyní využívám dešťovou vodu jak na zalévání zahrady, tak i na splachování toalety.


Proč podzemní plastové nádrže? Využít dešťové nebo přečištěné šedé. Využívání dešťové vody v domácnosti a zahradě rapidně sníží spotřebu pitné vody a zvýší komfort - nemusíte vodou šetřit u každého spláchnutí.


Představíme zde naše řešení využívání dešťových vod a podrobně. Dovybavení domu systémem na dešťovou vodu. Na vstupu do nádrže je umístěn filtr AS-PURAIN. Tento filtr (jemné česle s průlinami mm) je samočistící, protože využívá principu vodního skoku.


Samozřejmostí je zpětná. Ale zbylá polovina spotřeby vody, která je potřeba na úkli splachování , praní a zalévání květin, může být klidně voda dešťová. Poměr je třeba spočítat podle toho, na co všechno se dešťovou vodu chystáte používat.


Průměrná spotřeba vaší domácnosti se také dobře spočítá z vodoměru, který po nějaký.

Takto chycenou dešťovou vodu je možné použít nejen na zalévání zahrady, ale také jako zdroj vody pro splachování záchodu nebo pro praní prádla. K praní je dešťová voda ostatně velmi vhodná: je totiž měkká a. Na splachování úplně postačí užitková voda. Všechny rostliny potřebují (především v létě) zavlažování.


Zavlažování Okrasné skalky, ovocné sady, zeleninové zahrady. Zachycená dešťová voda dobře poslouží v případě, kdy je sucho. Rostlinky ochotně vypijí i „nepitnou“ vodu. Nejsofistikovanější systém, kdy bude využita i přečištěná odpadní voda (z umyvadla, sprchy, vany, pračky či myčky) ke splachování i zalévání.


Na dotaci dosáhnou: dotace je namířena zejména na ty, kteří se teprve chystají stavět. Zapojit se ale mohou i majitelé již.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky