čtvrtek 12. října 2017

Expanzní nádoba topení tlak

Dobrý den mohu se zeptat jak správně má být nastavený tlak v topném systému a expanzní nádobě mám rodinný dům krb s výměníkem od firmy Haas SOHN model Tv Nivala dům je v přízemí žádné vytápění do patra všude píší něco jiného topenář který mi dělal topení nejspíš asi nevěděl jak to má být správně stále mi litá tlak nastavil mi tlak na baru za. Chtěl bych se zeptat jaký má být tlak vody v kotly za studena a za tepla. Jedná se o dvou patrový barák s cca ti radiátory s uzavřenou cirkulací pomocí oběhového čerpadla.


Na jaký tlak vzduch má být nastavená expanzní uzavřená nádoba , z výroby je asi na 5bar. Demontáž tlakové nádoby ( expanzní nádoba ) z domácí vodárny kvůli získání ventilku.

Taky si ukážeme, jak je tam přidělaný vak na vodu a jak vlastně tlaková nádoba funguje. Jde o ocelovou nádobu válcového tvaru , která je vyplněná dusíkem a ve které se nachází gumový měch. Dofouknutí expanzní nádoby provádíme pouze, pokud je nádoba odpojená od systému a vypuštěná voda. Nafoukal jsem ji na 8bar ale napustí jen na cca 2. Dříve to nedělalo a napouštělo to cca. Náhradní díly pro plynové kotle e-shop.


Před uvedením do provozu je nutno expanzní nádobu nastavit na požadovaný tlak.

Nejdříve se nastaví tlak plynu ( nádoba musí být prázdná!) a potom se nádoba naplní studenou vodou. Kontrola za provozu Kontrolu doporučujeme provádět minimálně 1x za rok. Následně se prázdná expanzní nádoba natlakuje podle projektu ? Tlak v expanzní nádobě se mění s režimem kotle.


Důležitá hodnota je při zatápění - za studena. Musí být vyšší než odpovídá výšce sloupce vody do úrovně nejvýše položeného radiátoru. Proto pro vás tým topenilevne. Expanzní nádoby plní důležitou funkci vyrovnávání tlaku v otopných i vodovodních systémech. Je sofistikovaným kompenzátorem a akumulátorem, který však dokonale funguje na základních fyzikálních principech a nevyžaduje žádnou elektrickou energii ani jiné zařízení.


Při studeném stavu je expanzní nádoba vyplněna plynem. Růst teploty vody či jiné kapaliny však způsobuje zvyšování tlaku a pronikání kapaliny dovnitř nádoby. Ve chvíli, kdy dojde k poklesu teploty, tak naopak plyn začne vytlačovat kapalinu. Oddělení plynu a kapaliny uvnitř expanzní nádoby obvykle zajišťuje membrána.


Nerůtočná expanzní nádoba určená pro požární a užitkovou vodu, nebo pro topné soustavy se zvýšeným korozním nebezpečím, například podlahové topení. Vyrábějí se ve velikostech až 5litrů pro tlak barů, nádoba litrů až barů. Více Zabezpečují hladký chod celé soustavy tím, že udržují tlak vody v daném rozmezí.

Malé expanzní nádoby jsou navíc ke změnám tlaku daleko. Kdyby se nepoužíval expanzní systém, vrostl by tlak v soustavě a voda by. Kam umístit expanzní nádobu a čerpadlo v systému ústředního.


Pokud není na expanzce uzávěr bude nutno vypustit vodu do úrovně expanzky, tak aby na expanzku nepůsobil tlak vody. Potom se změří tlak ve vaku, který by měl být roven tlaku vody v napuštěném systému topení plus bar. Buď se pumpičkou dofoukne nebo upustí vzduch. Neuvažuji variantu, že by systém pracoval s vyšší provozní teplotou než 100°C.


Pokud není kam (membrána expanzky je proražená), tak roste a dramaticky kolísá tlak v otopné soustavě při topení. Přednastavený tlak 5(bar), max. Samotná tlaková nádoba udržuje a vyrovnává tlak v systému. Dobrý den, děkuji za rekaci.


Tlaková nádoba je jednou z hlavních komponent při sestavování domácí vodárny. Takže: 1) Odpustit či připustit vodu do topení , aby byl tlak při NEtopení baru. Změřít expanzní nádobu (krytka je zcela nahoře) a odpustit či dofouknout vzduch, aby byl vždy o baru než je tlak v topení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky