úterý 24. října 2017

Ekvitermní regulace tepelného čerpadla

Ekvitermní regulace tepelného čerpadla. Příklad: když je venku - 15°C, regulace pouští do domu vodu o teplotě například 50°C, když je venku 10°C, regulace pouští do domu vodu o teplotě jen 30°C. Jakmile se venkovní teplota snižuje, ekvitermní regulace zvyšuje teplotu topné vody tak, aby pokryla zvyšující se tepelné.


Dotazoval jsem se u českého zastoupení výrobce tepelného čerpadla (Stiebel Eltron), zda to nemá nepříznivý vliv na nastavení ekvitermní křivky, a bylo mi řečeno, že nikoliv, protože se to dá dohnat volbou jiné ekvitermní křivky. Já si ale myslím, že z důvodu různého sklonu ekvitermních křivek takové řešení není.

A měl bych pár dotazů k nastavení čerpadla. Máme cca let starý jednopatrový dům o velikosti cca 2m2. Tloušťka stěn okolo 50cm. V regulaci Master Therm se ekvitermní křivka nastavuje nezávisle každému topnému okruhu a slouží jako prvotní hrubé nastavení žádané teploty topné vody.


Hlavním cílem tepelného čerpadla není topit, ale topit úsporně. Bez správného zapojení se ale požadované úspory nedostaví. Bus ekvitermní regulátor umožňuje nastavit teplotu otopné vody stejně jako teplotu teplé vody.


Podle zvolené topné křivky je následně celý proces regulace kotle.

Neumisťujte venkovní jednotku tepelného čerpadla poblíž oken obytných místností. Umístění tepelného čerpadla ke stěně nebo do rohu domu jeho hlučnost zvyšuje, protože navíc dochází k odrazu hluku od stěn. Vyvarujte se umístění tepelného čerpadla na střechu, nebo na konzole ukotvené do stěny obytného objektu.


Princip ekvitermní regulace. Ještě než přejdeme k popisu ekvitermních regulátorů a principu vytápění pomocí ekvitermní regulace , je nutné uvést pojem ekvitermní regulace. Termíny není nutné znát doplňujeme je pro případ zájmu. Slouží k regulaci teplot dle aktuálních podmínek v exteriéru.


Jedná se tedy o nástroj, který upravuje teplotu vody vstupující do otopného systému v závislosti na venkovní teplotě v daný okamžik. Blesková doprava, poradenství zdarma a možnost osobního odběru. Více než let s Vámi!


Kč ročně a investice do tepelného čerpadla se tak vrátí zhruba za let. Mnohdy se jedná o celkem vysoké částky (bivalentní zdroj, ekvitermní regulace apod.). Rovněž je důležité provedení tepelného čerpadla , zda se jedná o SPLIT, kdy se čerpadlo skládá z venkovní jednotky a vnitřní jednotky – nebo MONOBLOCK, kdy je vše integrováno v jedné „venkovní krabici“.


Proč je i při přerušovaném vytápění použita ekvitermní regulace ? Topný výkon topného systému se následně snižuje zapínáním a vypínáním oběhového čerpadla. Uživatelé tepelných čerpadel přitom poukazují na skutečnost, že požadavek na vytápění.

Tepelná čerpadla EKOVY. Reguluje výkon kotle nebo tepelného čerpadla v závislosti na venkovní teplotě a přizpůsobuje ho podmínkám topného systému a teplotě místnosti dle zvolené křivky. Regulátor je vybaven týdenním časovým programem s možností nastavení tří časových oken na jednotlivé dny v týdnu.


Možnost programování teploty a času. Poptávka tepelného čerpadla Využíváme cookies Používáme cookies a sledovací technologie třetích stran k zapamatování vašich preferencí, k měření a analýze používání našich webových stránek, i ke zlepšení vašich zkušeností s našimi webovými stránkami. U tepelného čerpadla se tento parametr se udává, pokud je určeno pro chlazení vody v letním období. EER určuje podobně jako COP kvalitu tepelného čerpadla , ale v režimu chlazení.


Teplota topné vody je regulována v závislosti na venkovní teplotě v souladu s křivkou tepelné ztráty objektu. Nejnižší možná teplota topné vody není závislá na typu tepelného čerpadla , ale na dokonalosti regulace a na topné soustavě. Běžná ekvitermní regulace určuje požadovanou teplotu topné vody podle okamžité venkovní teploty bez ohledu na skutečnou potřebu.


Je však velký rozdíl jestli venku svítí slunce a je bezvětří.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky