pátek 13. července 2018

Průměrná vydatnost vrtu

Odborník na základě znalosti hydrogeologických poměrů lokality, vydatnosti okolních studní a vlastního měření většinou dokáže odhadnout budoucí vydatnost. Někdy je nutné provedení zkušebního vrtu a čerpací zkoušky. Seriózní firma je na vyhledání vody schopna poskytnout záruku. Jaká by měla být vydatnost studny?


Je třeba pro vrtání speciální povolení?

Vrtané studny jsou ve většině případů hluboké do 30m, ale pokud hydrogeolog navrhne studnu hlubší, nebo se při provádění průzkumného vrtu zastihne vydatný přítok hlouběji než výše zmíněná hranice m, je potřeba speciální oprávnění od příslušného Báňského úřadu pro vrtání hornickým způsobem. Průměrná denní potřeba vody v kalendářním roce v rodinném domku vybaveném koupelnou s vlastním ohřevem vody činí 1litrů na osobu, ale vydatnost studny, kapacita úpravny vody a akumulační prostor studny, tlaková nádoba, anebo vodojem, by měly být dimenzovány na tzv. L tlakova nadoba a jste vysmaty.


Prosím vás touto cestou o názor jak ve věci postupovat. Součástí provedení vrtu by měla být i Hydrodynamická zkouška, což je vlastně čerpání k ověření vydatnosti. V praxi se hodně setkáváme s vrty, které jsou mělké a mají pro zavlažování malou vydatnost , v nejhorších případech je vydatnost vrtu jen několik stovek litrů za den.


Všechny smlouvy uzavíráme v písemnné podobě pro možnost vyšší závaznosti a jisté záruky pro zákazníka.

Vše je stvrzeno písemně pro Vaší i naši záruku. Odpovědi na téma podzemní voda, studny a vrty. Půjčka je určena pro klienty s pravidelným příjmem.


Proto ji mohou získat i důchodci, studenti nebo maminky na mateřské dovolené. Důležité je mít věk nad let a trvalý pobyt v České republice. Speciální čerpadlo, které je vyrobeno na míru k odčerpání jílu, písku, vysráženého železa, manganu atd.


Při tomto postupu, je čerpadlo schopno vyčerpat sediment ze dna vrtu do čista! Nejedná se o vibrační čerpadlo, airlift ani o tlakem vháněný vzduch do vrtu. Určí úpravy pláště vrtu , tj.


Hydrogeolog zadává parametry čerpací zkoušky (délka trvání, hloubku zapuštění čerpadla a čerpané množství vody, určí které studny v okolí se budou při čerpací zkoušce pozorovat a jak často). Nevyužívá se, má charakter pozorovaného zdroje. Elektra se nachází těsně vedle.


Také nelze vyloučit působení nějakého nevhodně konstruovaného vrtu. Určitě bych měl strach ale doporučovat zákazníkům průměry kolem 1– 1mm. Některé vrtací firmy tyto „ďupky“ realizují.


Jsou to spíše zlatokopové.

Rychle vyvrtat a zmizet, je jejich heslo. Pracovní ocelové pažení vrtu studny v nesoudržných horninách: V případě nesoudržných hornin (jíly, štěrky, písky) se provádí vrtání studny s pažícím systémem TOP DRILL (rotační ocelová pažnice o průměru 21 nebo 2mm). Tak získáme potřebnou vydatnost studny v litrech za sekundu.


Vrt pramene Marie se nachází v lese poblíž dřevěného altánku u turistické cesty k Jezírku lásky. Vyhledáme vhodné místo a doporučíme hloubku vrtu. Provedeme průzkumný vrt na základě něhož posoudíme budoucí vydatnost studny. Garantujeme vydatnost studny – pokud se nám nepodaří navrtat vodu, je vrt proveden zdarma.


Pilař uvedl, že z jeho zkušeností se počítá se spotřebou cca l vody na osobu za den, je tedy potřeba větší množství vody než dává vrt. Jestliže průměrná vydatnost vrtu je m denní maximum je násobek průměrné hodnoty, tedy cca m3. Vydatnost vrtu je však pouze l za vteřinu, tj.


Po vystrojení vrtu byl změřen výtlak podzemní vody cenomanu a po šesti dnech se hladina ustálila ve výšce 1m nad terénem. Nový vrt označený HNZ začali v Nedašově Lhotě budovat v červnu letošního roku. Hloubka nového vrtu je m. Průměrná vydatnost byla ověřena dlouhodobou hydrodynamickou zkouškou a činí litrů za sekundu.


Jedná se o kvalitní podzemní vodu, která splňuje většinu hygienických a technických požadavků na pitnou vodu. Zdrojem tepla je podzemní voda z vrtu , která se v tepelném čerpadle ochladí a zpravidla jiným vrtem je zpět vypuštěna do země. Tento způsob je nyní využíván zřídka, zejména kvůli tomu, že je nutná velká vydatnost vrtu – vodu můžeme ochladit jen o několik stupňů Celsia, aby nehrozilo zamrznutí. Vrtaná studna je nejčastěji prováděna formou tzv.


Hladina spodní vody je prý ve výšce m, dle vrtařů je podloží obtížně propustné - nějaký granit. Za hodin do vrtu nateče 2l vody. Při čerpání vody z vrtu stále dochází k vyplavování jemného.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky