středa 25. července 2018

Krby ze šamotu

Pokud jsme se rozhodli, že chceme krb, tak je další otázkou jaký by měl mít výkon. Je několik možností jsou: dekorativní krby (účinnost je nižší než ), klasický a kombinovaný krb (topná účinnost až ). Težká konstrukce obvykle ze šamotu akumuluje teplo a vyzařuje ho do místnosti i po vyhoření ohně. Pokud krby a kamna mají vnější plášť ze šamotu , sálají teplo do prostoru z velké plochy. To dává pocit dobře vytápěné místnosti a tepelné pohody.


Někteří lidé dokonce toto sálavé teplo přirovnávají ke slunci.

Opravdu kvalitní, funkční a originální? Krby ze šamotu vynikají v mnoha vlastnostech, např. Plochy těchto dílů jsou ze šedivého pohledového šamotu , který lze přímo nabarvit dle Vašeho výběru.


Na přání zákazníka je možné tyto šamotové desky také omítnout. Ze zkušeností chalupářů je ale zřejmé, že na to, aby tvrdé dřevo mělo skutečně „krbové“ vlastnosti, je potřeba až pět let. Jestliže ze syrového naštípaného dřeva vytváříme kvůli sušení rázky nebo kupky, nikdy je nepřikrýváme igelitem celé. Odpařovaná vody se na igelitu sráží a zatéká zpátky do.


Malé praskliny v šamotu nevadí pro používání spotřebiče. Vyzdívky měníme v počátcích vydrolování.

Plamen má na šamot dynamický účinek, topte tedy pouze přiměřeným množstvím paliva. Polena do ohniště nevhazujte, při čištění ohniště neoklepávejte. Vznikne topidlo akumulační, které ze svého povrchu vydává sálavé teplo. Teplo z topeniště neodchází přímo do komína, ale prochází v kamnech systémem.


V tomto prvním dílu si na úvod stručně představíme obsah celého seriálu, abychom věděli, co nás čeká, a pak už se hned pustíme do první kapitoly, kde si objasníme, co to vlastně krb je, a definujeme si jeho základní části. Maltu namíchejte ze čtyř dílů jemnozrnného písku a jednoho dílu cementu smíchaných s vodou. Kontrolujte svislost stěn. Vodováhou průběžně kontrolujte, zda cihly kladete vodorovně.


A zároveň i to, jestli zídka stojí přesně ve svislé poloze. Dokud je malta vlhká, její přebytky z cihel oškrabujte. První klasické krby , se stavěli ze šamotu s otevřeným ohništěm. Až později pokrok přinesl krby s uzavřeným ohništěm. Tyto krby mají vyšší účinnost.


Litinová,nebo ocelová konstrukce vložky má uzavíratelné dvířka. Vložka je dymovodem napojená do komína a nad vložkou je vytvořená vzduchová komora,kterou je. Pro krby , pece i sklípky. Překladové desky (hurdisky) vám umožní vytvořit rovný strop pece nebo krbu. Krby Hlavní funkcí krbu je začlenění ohně do interiéru.


Mnoho lidí rádo pozoruje oheň, protože tento živý element má příznivý vliv na naši mysl.

Při pohledu na plápolajicí oheň na okamžik zapomínáme na všechny své starosti. Nechte se unášet tímto zázrakem přírody. Kamna a krby ze šamotu jsou osvědčenou klasikou.


Díky svým akumulačním schopnostem dokáží vytopit i velký dům. Sálavé teplo šamotových kamen si nezadá s úrovní současných moderních topidel. Jak ho využít pro vytápění domů? A jak se šamotovou cihlou správně pracovat? Do správně postavených kamen se přikládá palivo pouze dvakrát za den, tedy každých dvanáct hodin.


Díky vysoké účinnosti bezroštového spalování je popel vybírán jen velmi zřídka. Kachlová kamna jsou dvouplášťového provedení, kdy vnitřní skelet je postaven ze šamotu , nebo prefabrikovaných tahových systémů. Kachlový obklad kamen je již složen a slepen v segmentech, proto je samotná montáž kamen velmi rychlá a jednoduchá. Kamna jsou vyráběna se šamotovým obkladem topeniště. Obložení zadní stěny topeniště je ze speciální žárobenotonové desky, která zaručuje dlouhou životnost oproti šamotu.


ZOP krby Slovensko dodáva krby , krbové vložky, záhradné krby , komíny, krbové kachle a kompletný sortiment materiálov a príslušenstva pre stavbu krbov. V druhé polovině tohoto dílu si řekneme, jak se krby dělí podle způsobu předávání jejich tepla, a krátce si jednotlivé typy krbu popíšeme. Krby , kachle, krbové vložky, dymovody, kachle s výmenníkom, krbové vložky s výmenníkom, sporáky na drevo, riešenie ťahu komína, materiál na stavbu krbu. Váš účet Prihlásiť sa Vytvoriť účet Zabudnuté heslo 0.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky