pátek 6. července 2018

Stožár elektrického vedení

Výkon přenášený vedením a napěťová hladina určuje rozměry celého stožáru a počet vodičů na jednu fázi. Ve vedení převažují nosné stožáry, které na závěsném izolátoru nesou kombinované AlFe lano. Namáhání stožáru z boku se vyruší a stožár je namáhán svislou silou způsobenou pouze hmotností lana.


Stožár elektrického vedení lze popsat jako soubor tří částí. Je to pata (někdy také patka nebo zhlaví), dřík a hlava stožáru.

Pata je spodní částí, která je spojena se zemí prostřednictvím základu. Dřík se někdy též označuje jako noha stožáru (zejména u stožáru, kde je více dříků) a spojuje patu a hlavu stožáru. Nejviditelnějším zařízením zabezpečujícím přenos a rozvod elektrické energie v krajině jsou stožáry elektrického vedení. Vršek stožárů nese slabší zemnící vodiče, představující velmi účinnou ochranu proti bleskům, které svedou do země. Dřík se někdy označuje též jako noha stožáru (zejména u stožáru, kde je více dříků) a spojuje patu a hlavu.


Nosný stožár pro vedení 4kV. Rohový výztužný stožár pro vedení 4kV. Konstrukčně a staticky podobné portálovým stožárům jsou kotvené stožáry, resp.

Na vedení vznikla porucha tak, že nastal zkrat mezi stožárem a vedením. Uspořádání stožárů a jejich konstrukce. Ukázka z dokumentu Nepřítel dětí zachycuje osobní zpověď, příběh hocha, který lez na stožár elektrického vedení , po těžkém popálení skončil s trvalými následky - bez rukou. Některé stožáry nesou mimo troleje také napájecí kabel nebo jsou přizpůsobeny pro napínání troleje. Mají kladku a vedení pro zavěšení napínacího závaží.


Existuje mobilní stožár , používaný při opravách trolejového vedení. Stožár běžné velikosti je připevněn do několikatunového betonového bloku. Napětí elektrického proudu se zvyšuje na vyšší přenosové napětí pomocí transformátorů, umístěných zpravidla přímo v areálu elektrárny. Na výstupu z přenosové soustavy jsou zařazeny snižující.


Funkcí stožáru je udržovat vodiče v potřebných vzdálenostech mezi sebou, od vlastní konstrukce, od země a jiných objektů. Stožáry musí přenášet veškeré zatížení působící na vodiče a na stožár a jeho příslušenství. Stožáry dálkového vedení se rozlišují především podle výšky napětí elektrického. Centrální dispečink společnosti ČEPS v Praze.


Stavba nového vedení na Lounsku. Společnost ČEPS ho dokončila letos, městu. Výchozím podkladem pro návrh elektrického vedení a jeho vedení v krajině je tzv.


Maximální rozpětí (vzdálenost mezi stožáry) je 6m.

Elektrická vedení se navrhují a. Z nezjištěných příčin najel na sloup elektrického vedení , který vlastní vahou padl na zem a přitom strhl vedlejší sloup elektrického napětí,“ řekla mluvčí rakovnické policie Michaela Richterová. Nabouraný sloup se převrátil na traktor, který pod ním uvázl. Ve slovenském městě Sereď stojí uprostřed nové silnice metrů vysoký stožár elektrického vedení. Lidé se při tomto pohledu chytají za hlavu nebo se pouze bezmocně usmějí, napsal server tvnoviny. Teplice – Policie na Teplicku vyšetřuje poškození sloupu elektrického vedení , jednou z verzí je úmyslně vyvolaná exploze.


Stalo se to dnes v noci kolem 02:0 nikdo nebyl zraněn, řekl to teplický policejní mluvčí Dan Vítek. Odběratelů proudu se podle něj událost nedotkla. Medvěd vylezl na stožár elektrického vedení a nemohl slézt Reuters, Radan Šprongl 23. Vložit V Kanadě vyšplhal malý medvěd na stožár vedení vysokého napětí a nemohl z něho slézt. Vzdálenosti od elektrického vedení ve vzduchu Ochranné pásmo nadzemního vedení tvoří souvislý prostor vymezený dvěma svislými rovinami vedenými po obou stranách nadzemního vedení ve vodorovné vzdálenosti.


Vodorovná vzdálenost se měří kolmo na nadzemní vedení. Jen hlupák by se bavil tím, že by po drátech elektrického vedení házel nějaké předměty. Propojením sousedních drátů může nastat silný výboj, přetržení drátu a jeho pád na zem je vždy velmi nebezpečný.


Nemluvě o tom, že by tím připravil o potřebnou elektřinu všechny spotřebitele, které právě to vedení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky