pátek 27. července 2018

Hadice ostnokožci

Hadice (Ophiuroidea, Ophiuroida) jsou třídou ostnokožců. Mají malé terčovité tělo a pět dlouhých tenkých ramen. Někdy žije více jedinců pohromadě a rameny se mohou proplétat. Trávicí soustava hadic je slepá, mají mimotělní trávení.


Vzhledem ke způsobu života dospělců (pomalu se pohybující nebo přisedlé organismy) je existence primárních plovoucích larev, které slouží především k rozšiřování areálu, logickou součásti rozmnožovacího cyklu. Kmen ostnokožci (Echinodermata) zahrnuje třídy: lilijice (Crinoidea), hvězdice (Asteroidea), hadice (Ophiuroidea), ježovky (Echinoidea) a sumýše (Holothuroidea).

Jedná se o velmi prastarou a evolučně úspěšnou skupinou živočichů, žijících žijí v mořích a oceánech po celém světě. Druhově nejpočetnější ostnokožci Pohyblivá ramena – chycení potravy, pohyb Jen jeden trávicí otvor Hadice obecná Hadice černá. Kulovité tělo, druhotně zploštělé Nemají ramena, mají vnější kostru Živí se dravě – žvýkací aparát (Aristetolova lucerna) Z pokožky vyrůstají ostny – dlouhé a. Larvy (dipleuruly) jsou do proměny v dospělce dvoustranně souměrné.


Vývoj je přes planktonní larvu – dipleurulu, která má odlišnou morfologii i názvy u různých tříd. Embryonální vývoj je detailně prostudován, neboť ostnokožci byli modelovými organismy v embryologii. Jedná se o klasickou vědomostní soutěž pro dvě nebo více družstev podle klasického formátu RISK nebo RISKUJ.


Ostnokožci patří k evolučně velmi úspěšným. Soutěž může být použita jako opakování probraného učiva, případně na úvod učiva biologie ostnokožců jako motivace a zopakování již nabytých vědomostí.

Mezi ostnokožci jsou gonochoristé i hermafrodité. Pevná podkožní kostra je vylučována vnější tkání a je tvořena morfologicky různě utvářenými, navzájem pevně, nebo kloubně spojenými destičkami (sklerity) z uhličitanu vápenatého. Tato prezentace by měla sloužit jako textová a obrazová podpora výuky, může být použita k opakování učiva ostnokožců. OSTNOKOŽCI „mořské hvězdy, kalichy a okurky“ dokončení učiva 6. LILIJICE jsou nejprimitivnější žijící ostnokožci , žijí přisedle dlouhým stonkem,jejich těla připomínají květy rostlin: tvoří je centrální kalich, na něj nasedají pohyblivá a ohebná ramena a stopkou je celé tělo přichyceno k podkladu, trávicí trubice vytváří smyčku a vyúsťuje uvnitř věnce ramen.


Zahrnuje pohyblivé ostnokožce. Jejich ohebná ramena jsou od terčovitého těla jednoznačně odlišená a mohou se větvit. Trávící soustava končí slepě. Za potravu jim slouží drobní živí i mrtví tvorové. Přisedle nebo zahrabaně žijící ostnokožci jsou mikrofágové, kteří pomocí složitě rozvětvených ramen lapají plankton a organický detrit (lilijice, hadice , sumýši a četné vymřelé skupiny).


Volně pohybliví ostnokožci seškrabují porosty řas (ježovky), vybírají organický detrit z usazenin (ježovky) nebo jsou. Vyskytují se převážně na mořském dně. Název pochází z řeckého echinos – trnitý a derma – kůže a popisuje charakter ostnité povahy mnoha druhů.


Jde o prastarou skupinu živočichů, z nichž kromě. V jejich podkoží se vytvářejí vápenité destičky,které mohou splývat v pevných krunýřích, nebo vybíhat na povrch jako ostny. Pro zobrazení vyššího počtu záznamů je třeba se.


Tělo dospělců je paprsčitě souměrné. Druhoústí živočichové – ostnokožci , primitivní strunatci, ryby, paryby. Je zařazen do výuky biologie pro 2.

Do výkladu jsou vloženy kontrolní otázky pro zpětnou vazbu učitele. Hadice jsou dalšími z řady zástupců kmene ostnokožců. Jejich nejbližšími příbuznými jsou sumýši a ježovky, které dohromady nazýváme Echinozoa a spolu s hadicemi tvoří skupinu Cryptosyringia. HADICE : Jsou velmi podobné hvězdicím, ale na rozdíl od nich nemají patrnou hranici mezi rameny a terčovitým tělem. Mají největší schopnost autotomie.


Jejich tělo se mlže rozpadnou na několik částí a každá část se.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky