čtvrtek 9. února 2017

Černé uhlí vznik

Příroda je mocná a díky jezerním a bažinatým ekosystémům nám je dopřáno využívat černého uhlí po několik staletí, možná tisíciletí. Po odumření těchto rostlin klesaly až na dno bažin a za. Vznikla ze dřeva, které bylo uloženo v anaerobních vodních prostředích, kde nízké hladiny kyslíku bránily jeho kompletnímu rozkladu a oxidaci organického materiálu zejména v prvohorách a druhohorách - v době kdy se formoval kontinent Pangea. Uhlí se v Česku nachází hlavně v Ostravsko-karvinském regionu (vysoce kvalitní černé uhlí ), těží se ale již pouze na Karvinsku (těží společnost OKD patřící NWR).


Dále pak ve dvou pánvích pod Krušnými horami se vyskytuje hnědé uhlí.

Na rozdíl od hnědého uhlí se černé uhlí těží hlavně v podzemí. To způsobuje vznik velkého množství velmi malých pórů na povrchu uhlí , které pracují jako mikroskopické pasti na zachycení sloučenin a částic. Hippokrates, řecký lékař považován za otce přírodních léků, používal aktivní uhlí k léčbě mnoha pacientů. Aktivní uhlí nazývali černou magií pro jeho barvu a. Kromě toho je černé uhlí využíváno i při takzvaném koksování, tedy při procesu, kdy je z něho vyráběn koks, který se pyšní mnohem lepší výhřevností, která je v některých oblastech průmyslu nutností.


V konečném důsledku je to však jen a pouze černé uhlí , ze kterého může být tento materiál vyroben. C, je černé barvy, matné nebo lesklé, černého vrypu, jeví zvýšenou odraznost a obsahuje až prchavé hořlaviny. Prchavá hořlavina je technologický údaj vyjadřující, kolik hořlavých látek unikne z uhelného vzorku při jeho zahřívání za nepřístupu.

Uhlí je tak tím kvalitnější, čím déle tento proces probíhal - nejdokonalejším a konečným produktem zuhelňování je grafit (tuha) s téměř stoprocentním obsahem uhlíku. Největší a nejkvalitnější uhelné sloje se tvořily v období prvohor příznačně nazývaném karbon , do kterého spadá také vznik ostravsko-karvinského uhlí. Hnědé uhlí je druh sedimentární horniny, která se řadí mezi uhlí. Podle stupně prouhelnění lze rozlišit uhlí hemifázní (hemitypy), tj.


Většina uhlovodíků v komerčních nalezištích je organického původu a vznikla buď biogenezí nebo termogenezí organické hmoty. Většina se začala tvořit v období karbonu, které začalo před 3milióny let a skončilo před 2milióny let. Uhlí vznikalo v průběhu desítek až stovek milionů let. Ložiska černého uhlí se tvořila především v geologickém období karbonu a permu. Obecně platí, starší než křídové vrstvy obsahují pouze černé uhlí , z období křídy pak pochází ložiska ulí černého i hnědého.


Tvorba černého uhlí skončila před zhruba 2milióny let. Jedná se o vysoce výhřevné, nízkosirnaté černé uhlí , které je vybíráno z těch nejvhodnějších zdrojů. S největším obsahem uhlíku patří erné uhlí k nejkvalitnějšímu uhlí. Celkem je na světě 4miliard tun těžitelných zásob erného uhlí. Největší zásoba erného uhlí leží na území USA, Indie, íny, Ruska, Jihoafrické republiky, Austrálie, Kazachstánu a dále například Ukrajiny a Polska.


Jenže těžařům jde bohužel spíše o produkci uhlí , ne o dokumentaci zkamenělých pralesů. Ostatně to při mechanizovaném způsobu těžby není ani příliš.

Tento jev se nazývá prouhelnění. Uhlí třetihorní s kratší dobou prouhelňování má menší obsah uhlíku (průměrně ) než prvohorní černé uhlí karbonské (s C). Během prouhelňování se objem uhlí zmenšoval.


Obsah uhlíku a výhřevnost hlavních typů uhlí. Uhlí je hořlavá hornina, která se vyskytuje v černé , hnědé nebo hnědo- černé barvě. Obsahuje především složky uhlíku, vodíku a kyslíku, ale také se v jeho složení objevují jiné chemické prvky např.


Zlepšuje pH v ústech, čímž zpomaluje vznik kazu, má antibakteriální účinky a poradí si i se zubním kamenem. V dentální hygieně má aktivní černé uhlí opravdu všestranné a téměř zázračné využití. Samozřejmostí je i skládání dopravníkovým pásem a Váš osobní dohled při nakládce uhlí. Moravsko-slezské černé uhlí se začalo tvořit před stovkami milionů let v geologické éře zvané karbon z tehdejšího mokřadního rostlinstva. V té době ještě neexistovaly dnešní krytosemenné rostliny tvořící květy.


Největší procento uhlíku () a nejméně prchavých látek má antracit. Ze všech fosilních paliv se v přírodě nejvíce vyskytuje uhlí. Dvě třetiny ze známého množství uhlí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky