pátek 10. února 2017

Jak zvlhčit vzduch v létě

Jak zvlhčit vzduch v domě a bytě? Tato otázka často přijde na mysl nejen v topné sezóně. Vyzrajte na suchý vzduch.


Suchý vzduch vám může způsobit mraky zdravotních problémů a rány statickou elektřinou, která se podílí i na zvýšenné prašnosti. Jak si dopřát tuhle porci kvalitní “výživy” v létě , kdy teploty i během noci stoupají k tropickým hodnotám?

Tady je tipů a vychytávek, které jsem hned otestovala. A musím říct, že příští noc už pro mě byla daleko příjemnější. V létě nás trápí nejen teplý, ale také suchý. Vlhkost vzduchu se tak pohybuje zpravidla kolem , což opravdu není dostačující. Také doma v zimě pokašláváte, zatímco v létě jste fit?


Možná za to může příliš suchý vzduch. Ideální vlhkost vzduchu by se měla pohybovat okolo až.

V uzavřených místnostech totiž rychle narůstá koncentrace oxidu uhličitého, který navozuje ospalost a únavu. Jeho zvýšený obsah se projevuje bolestmi hlavy, nevolností, problémy se spánkem. Zejména v chladných měsících roku, kdy probíhá topná sezóna, je problém suchého vzduchu v bytech a domech vysoce aktuální téma. Právě topení totiž vzduch v místnostech výrazně vysušuje.


Nadměrně suchý, ale také příliš vlhký vzduch , totiž ohrožují vaše zdraví. Tušíte vůbec, jaká má být správná vlhkost v bytě v zimě a létě , jak ji změřit a jak ji případně ovlivnit? Pomůžou přístroje i rady našich babiček. V zimní topné sezoně klesá vlhkost vzduchu ve většině místností na hodnotu kolem.


Nepodceňujte vzduch v místnosti. Nejjednodušší způsob, jak vlhkost vzduchu upravit, je pomocí přístrojů. Aby vlhkost vzduchu v místnosti skutečně vzrostla na přijatelnou úroveň, musí se vzduch obohatit o několik litrů vody. A toho pomocí mokrých hadrů rozprostřených po radiátorech dosáhneme velmi obtížně. S příliš nízkou vlhkostí vzduchu nám.


S teplou párou – vodní pára se v ochlazovací komoře mísí se vzduchem a je vypouštěna z přístroje. Tento typ účinně ničí bakterie, ale zvyšuje teplotu v místnosti.

Nevýhodou je spotřeba energie. Se studenou párou – nasátý vzduch se smíchá s vodní párou, a teprve poté vychází z přístroje. Nejdřív zjistěte, jak moc suchý vzduch doma máte. Mnoho moderních teploměrů je v dnešní době vybaveno vlhkoměrem (hygrometrem), kterým lze zjistit relativní vlhkost vzduchu. Zvlhčit suchý vzduch ale můžete i jinak, jednoduše, levně a prakticky.


Ve spoustě bytů v panelových domech lidé věší vyprané prádlo na skládací věšáky. Vlhkost z oblečení se vypařuje a vzduchu to jen a jen prospívá. Rozvěste na topení mokré ručníky, prostěradla nebo jiné velké kusy látky. Nejprve musíte přesně pochopit, jak špatná je - suchost v domě.


Zvláště v zimě mohou vzniknout problémy: Přehnaný vnitřní vzduch způsobuje lechtání a kašel v krku, poškozuje mukózní oči a nos. Zvláště nebezpečné pro osoby, které mají zdravotní potíže a musí nosit čočky. Relativně ideální vlhkost vzduchu je kolem –. Hádáte správně, pokud si myslíte, že suchý vzduch je vše pod vlhkosti. Velice působivým způsobem, jak zvhlčit vzduch v bytě, jsou různé pokojové fontánky nebo vodní stěny, které fungují na bázi miničerpadel a zároveň jsou estetickým i uklidňujícím doplňkem interiéru.


Výsledkem je chladný a hlavně suchý vzduch v bytě, což je paráda. Nejhorší věc, kterou lidé bez klimatizace dělají, že se zabarikádují v horkém bytě. Už po hodinách je vzduch nasycen vodní párou a je tam příšerně.


To už je lepší otevřít okna a. Než začnete vzduch v místnosti zvlhčovat, je třeba zjistit, jaká je počáteční hodnota (měří se vlhkoměrem). Vzduch lze zvlhčit klasickým způsobem – nádoba s vodou na topení (nebezpečí plísně), mokré prostěradlo na topení či nad lůžkem, nádoba s vodou, ve které je houba, větrání. S přibývajícím teplem se ale současně snižuje vzdušná vlhkost , což našemu organismu vůbec nesvědčí.


Vhodný je i zvlhčovač vzduchu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky