čtvrtek 9. března 2017

Měď v potravinách

Měď v potravinách

V dnešním článku si ukážeme, v jakých potravinách je měď nejhojněji zastoupena. Jelikož je měď důležitá pro zpracování železa v těle a podílí se na správné krvetvorbě, může její nedostatek podporovat vznik anémie, chudokrevnosti. Při ní se cítíte slabí a rychle se zadýcháte. Proč je měď pro naše tělo důležitá?


Spolu s tvorbou červených krvinek přispívá měď k dalším jevům, kterým je tvorba kolagenu a správné fungování nervů. Měď je také potřebná pro posílení imunitního systému, pro. Měď patří mezi stopové prvky.


V těle se ho nachází pod ppm. Jde o látku, kterou tělo nedokáže samo vytvořit, musí ho přijímat v potravě. Naštěstí ho denně potřebujeme pouze v malém množství. Tyto dávky jsou nižší než mg denně.


Denně bychom měli přijmout až mg mědi. Měď má v organismu velmi důležité úkoly, proto se její nedostatek projevuje různými zdravotními problémy od chudokrevnosti po vypadávání vlasů. Navíc tělo potřebuje jen velmi málo mědi, protože doporučená denní dávka (DDD) je mg. Měď (Cu) je typickým představitelem prvků, které jsou v malém množství pro organismus nezbytné (esenciální) a ve velkém množství toxické (podobně jako např. železo a nikl).


Toxicita je pro savce poměrně nízká, vysoce toxické jsou měďnaté ionty pro ryby. Měď v potravinách , které zřídkakdy jedeme. Od školního věku všichni víme, že v mořské vodě je mnoho minerálních látek.


Měď v potravinách

Z tohoto důvodu se obyvatelé moří a oceánů také odkazují na potraviny bohaté na měď člověka. Ale prioritou v poměru množství aktivní mědi k tělesné. Již koncem 50-tých let byla vyizolována bílkovina z mozku, obsahující měď.


Funkce této bílkoviny nebyla doposud uspokojivě vysvětlena, stejně jako celá řada. Potravinové doplňky obsahující měď je třeba užívat ve stejnou denní dobu, pokud možno při jídle, aby nedošlo k podráždění žaludku. Měď naleznete ve větších množstvích v játrech, kakau, korýších a měkkýších.


V našich zeměpisných šířkách poslouží jako její zdroj ořechy a houby. Ve stopovém množství je měď přítomna v různých potravinách , neboli jezte pestře a nedostatek mědi vám nebude hrozit. Měď (Cu) Je důležitá pro tvorbu červeného krevního barviva hemoglobinu. Podporuje metabolismus železa a podílí se na buněčném dýchání. Nejlepším zdrojem mědi jsou: luštěniny, játra, rozinky, listová zelenina, ořechy.


Minerály a stopové prvky jsou v obojím. Je na vás, jakou variantu zvolíte. Měď se nachází v různých potravinách - mořské plody, hovězí játra, ořechy, kakaové boby, ananas, slivky, ostružiny, petržel, máta, popel, atd. Ale i když vaše strava bude tvořena výhradně z výše uvedených produktů, nemusíte čelit přebytečné mědi v těle, protože v jídle tato stopa je obsažena v. Měď je stopový prvek, na jehož nedostatečný přísun reaguje řada orgánů, především srdečně-cévní systém, plíce, kosti a chrupavky. I když se měď v našem těle nachází v nepatrném množství, její úloha a výskyt je velmi důležitý.


Snižuje hladinu histaminu, a tím zabraňuje alergickým reakcím. V první části série se blíže zaměříme na minerály a vitamíny. V navazujících článcích se později budeme věnovat bílkovinám, tukům, sacharidům a tekutinám. Vápník se v lidském těle nachází v hojném množství a je velmi důležitý pro naše zdraví. Je hlavní součástí kosti a zubů a podílí se i na správném fungování srdce, svalů a nervů.


Někteří lidé ale potřebují vyšší denní přísun vápníku. Bohužel, v jídelníčku většiny lidí železo chybí, přestože se vyskytuje v potravinách živočišného i rostlinného původu. Dle Světové zdravotnické organizace trpí anémií z nedostatku železa zejména lidé v rozvojových zemích, kvůli nedostatku kvalitní stravy, ale ani evropské obyvatelstvo nemá ve stravě železa. Rajčata jsou také bohatým zdrojem dalších vitamínů a minerálů, jako jsou například vitamíny A, C, E a Bnebo měď. Kromě toho rajčata obsahují silný antioxidant lykopen (červené rostlinné barvivo patřící mezi karotenoidy), který pomáhá zmírňovat zánět v těle a snižuje i riziko rakoviny prostaty (2 30).


V menším množství krevety obsahují i vitamíny A, E a B stejně jako hořčík, železo, sodík (sůl) a měď. Nehledě na výše uvedené, krevety jsou delikatesou a jako výborný zdroj vitamínu D jsou skvělou možností jeho příjmu v podzimních a zimních měsících, kdy je slunečního záření nedostatek. Obsahují rovněž stopy vitamínu C.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky