středa 29. března 2017

Dekantace

Vinný kámen pak zůstane v láhvi a neruší chuť. Dekantaci se doporučuje provést před podáváním zejména starších a. Přelévá se proti světelnému zdroji, většinou svíčce, aby byl dobře vidět přechod mezi čirým vínem a kalnou částí. Co znamená podstatné jméno dekantace ? Význam slova dekantace ve slovníku cizích slov včetně překladů do angličtiny, francouzštiny, italštiny, ruštiny a polštiny.


Výklad pojmu dekantace - slití tekutiny.

Varianty slova: dekantace , dekantovat, dekantování, dekantací, dekantacím, dekantaci, dekantuji, dekantuješ, dekantuje. Pokud na dně lahve vína vznikl sediment, snadno se ho zbavíte. Dekantací se rozumí opatrné přelití vína z originální lahve do dekantační karafy. Sediment vzniká zráním (usazeniny barviva a taninů) proto, že. Usazeninu tvoří zpravidla vysrážené barvy a tanin ( depot ). Při dekantaci se přelévá víno z lahve do karafy, pričemž se nevylévá všechno víno, ale trochu se v lahvi nechá.


V jejich případě je dekantace spíše doporučována. Většinový názor stran růžových vín je pak ten, že ani ta se zpravidla nedekantují podobně jako vína bílá. U šumivých vín je to poměrně jasné.

Pro mnohé je dekantace vína spíše jen neznámým pojmem, pro další část zase pouze neužitečným úkonem podobným japonskému čajovému obřadu. Mnohdy má ale dekantace smysl a můžeme ji dopřát i vínu, které doma konzumujeme. Ostatně postup dekantace není nikterak složitý. Ve speciálních dekantačních nádobách Dekantery Tyto nádoby u nás nazývané karafy, mají speciální tvar a tím plní funkci dekantace.


Samotná dekantace může probíhat přímo ve sklenici, ale málo kdo vydrží se nenapít. Touha ochutnat je vždy veliká! Děje se opatrným přeléváním vína z lahve do karafy tak, aby usazenina zůstala na dně lahve. Existují i moderní provzdušňovací minidekantéry, které se nasadí na hrdlo lahve a víno se provzdušní samotným naléváním. Dekantovat je však leckdy vhodné i plnější bílé víno.


Pokud nechcete víno dekantovat nebo nemáte do čeho, většinou stačí otevřít lahev nějaký čas před. Jednoduchým způsobem oddělování tuhé fáze od kapalné je dekantace. Tuhá látka se nechá usadit na dně dekantační nádoby a čirá kapalina se opatrně odlije nebo odsaje. Používáme kádinky, Erlenmeyerovy baňky nebo odměrné válce. Dekantace je opatrné přelévání vína do karafy nebo džbánku.


Význaoddělování nečistot vznášejících se v kapalině odstředěním nebo slitím kapaliny po usazení nečistot. Generovaný, orientační výčet dalších tvarů tohoto slova. Komentáře ke slovu dekantace přidat nový kome. Pokud máte na víno čas, měli byste jej dekantovat.


Tento výraz značí přelití vína do karafy tak, aby víno mohlo před konzumací dostatečné dýchat, provzdušnilo se a bylo možné jej před ochutnáváním a pitím zkontrolovat.

Starší vína se dekantují i pro oddělení sedimentu. Mladá vína se dekantují. Filtrace je separační metoda, která umožňuje oddělit pevnou látku od kapaliny.


Pevná látka se zachytí na filtru, kapalina proteče jako filtrát.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky