pátek 2. listopadu 2018

Temperování skleníku

Hlavně v předjarní době, kdy sluníčko alespoň za oknem či ve skleníku a fóliovníku už celkem hřeje, je vhodné sluneční teplo akumulovat a potom v noci, když se venku citelně ochladí, ho využít alespoň na temperování skleníku. Můžeme to dělat několika způsoby. Pěstování ve skleníku vyžaduje zajištění pravidelné zálivky, větrání, temperování ale i topení. Při plánování skleníku myslíme na to, že zelenina potřebuje co nejvíce světla.


Temperování skleníku

Proto by měly být nosné profily mezi skly. Existuje více způsobů, jak vytápět. Ještě předtím, než začneme nějaké vytápění shánět, se proto musíme rozhodnout, jak moc a jakým způsobem chceme určitou teplotu v našem skleníku udržovat. Podívejme se nejprve na vyhřívání bezmrazé, temperované a tropické. Bezmrazé vyhřívání nás vyjde nejlevněji.


Jak už název napovídá, toto vytápění udržuje ve. Naopak choulostivá rajčata, lilky, papriky, dýně, okurky, melouny či cukety může mrazivá noc zničit, proto je ani do skleníku neumísťujte předčasně. Pravda, lehký mráz nemusí do vyhřátého skleníku proniknout. Jestliže meteorologové hlásí ochlazení a vy už máte vysazeno, pomůže například jejich zabalení do.


Protože ve skleníku vlastně „chytáme“ sluneční paprsky, teplo, měla by být jeho největší boční plocha obrácená na jih a skloněná tak, aby když je v zimě slunce nízko nad obzorem, paprsky dopadaly co nejvíce kolmo na zasklenou plochu a co nejméně se od ní odrážely. Ve skleníku , zrovna tak jako v zimní zahradě, hale či jakékoliv světlé, chladnější místnosti, lze používat i vytápěné miniskleníčky, množárny. Používají se pro předpěstování sadby ze semen a množení rostlin řízky.


Vyhřívány jsou odspoda, přičemž teplý substrát rostlinám velmi svědčí. Od studeného skleníku se tento typ liší tím, že v něm přes zimu nemrzne. Musí zde tedy existovat určitý systém vytápění, který zajistí temperování teploty.


Není jej ale potřeba vytápět na vysoké teploty, protože se primárně využívá k pěstování rostlin vyžadujících chladné přezimování. Subtropický skleník z polykarbonátu - temperovaná část. Abych se posunul v pěstování subtropických rostlin zase o něco dál, bylo nutné postavit vhodný skleník, který by byl částečně temperovaný a vyřešil by i můj problém se zimováním rostlin, kdy se mi dlouhodobě nedaří snížit teplotu na zimovišti pod °C. Ve skleníku pěstuji od března papriky a rajčata s těmi končím na konci července, protože už je mám v druhém skleníku a sázím okurky ,které začnou plodit na začátku září a končí někdy spolu s paprikami na začátku listopadu.


Pak půdu hnojím a začne zimní sezona salatů kedluben a ředkviček. Ovšem temperování , které zajistí pouze podmínky pro zimování druhů, jež nesnášejí mráz, je levnější a pro toho, kdo pěstuje mnoho přenosných rostlin, může být velmi užitečné. Zajímavou možností jsou speciální kabely, které zanoříte do půdy.


Teplo odspodu sazenicím svědčí. Pro vytápění jsou vhodnější. V parku ve svahu nad zámkem byl v prostoru historického skleníku vybudován krytý bazén s otvíratelnou čelní stěnou. K temperování vody slouží krb umístěný ve středové věži zámku.


Zámek je umístěn v rozlehlém parku s řadou vzácných starých dřevin. Okolí nabízí možnost procházek, cykloturistiky, výletů na. U malých skleníků na zahradě je však častější pouhé využití skleníkového efektu, stačí sluneční paprsky.


Rostlinám k přezimování totiž obvykle postačí tzv. Při zakládání skleníku jej vybavte lehkou, vzdušnou a dostatečně živnou půdou. Vytápěný skleník umožní nadšeným pěstitelům rozvinout svou zálibu skutečně velkoryse. Nejedná se ale o levnou záležitost. Přesto si ji mnozí můžou dovolit, pokud dobře rozváží způsob vytápění a případné úpravy skleníku.


Dají se přirovnat k malému skleníku , ve kterém se ohřívá čerstvý vzduch. Vzduch se do panelu dostává přes zadní perforovanou stěnu a ventilátorem, umístěným na zadní straně panelu, je přetlakem vháněn dovnitř domu. Ventilátor je poháněn výhradně solárním článkem umístěným uvnitř panelu. Při sázení ve skleníku bez klíčení je třeba mít na paměti: Optimální teplota - ne méně než stupňů a stupňů půdním vzduchu.


Smrku pichlavého jako lehkou půdou. Tento typ skleníku však poskytuje pouze příjemnější teploty, které nejsou extrémně vysoké. Pro milovníky tropických rostlin se proto hodí další varianta, a to teplý skleník, ve kterém se teploty vyšplhají až na stupňů. Základem každého skleníku je co nejkvalitnější tepelná izolace. K tomu pomohou například.


Konstrukce skleníku je určena pro úkryt - lůžek, takže jeho šířka je metru. Výška konstrukce je m, ale to je dostačující pro zalévání a odplevelení sazenic. Hmotnost mini skleníku závisí na jeho velikosti.


Pozor při vylévání, voda v nich bývá dost horká. Skleník ne, ale tyto láhve používám k jeho vytápění.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky