pátek 23. listopadu 2018

Francisova turbína

Francisova turbína je typ vodní turbíny, vyvinutý Jamesem B. Jedná se o přetlakovou turbínu. Má dvě varianty podle uložení hřídele a to vertikální a horizontální. Používají se především pro produkci elektrické energie.


Při tom odevzdává svou energii.

Pro udržení směru a regulaci toku vody jsou nutné rozváděcí lopatky. Rotor turbíny se nachází mezi vysokotlakým přívodem a nízkotlakou savkou většinou v patě přehrady. Osazovala se jí většinou vodní díla derivační s otevřeným přivaděčem nebo tlakovým přivaděčem avšak s otevřenou kašnou.


Vyráběly se v typizovaných výrobních řadách, odstupňované podle průměru. Dříve se na ně instalovala prostě proto, že Kaplanova turbína nebyla ještě vynalezena, popřípadě byla příliš horkou novinkou na to, aby se ji mlynáři odvážili použít. Odstředivá síla působí na průtok vody v opačném smyslu a pomáhá udržet stálé otáčky turbíny.


Moč turbine je odvisna od pretoka vode in smeri toka vode glede na lopatice gonilnika, kar uravnavajo vodilne lopatice, ki so.

Největší hltnost na světě mají Kaplanovy turbíny na vodní elektrárně Gabčíkovo na Dunaji a to až 6m3. Má dva podvarianty podľa uloženia hriadeľa, a to vertikálne a horizontálne. Používajú sa na výrobu elektrickej energie prostredníctvom alternátora. VODNÍ TURBÍNY A JEJICH VYUŽITÍ - vutbr.


Vodní turbína je základní zařízení používané k přeměně tlakové a kinetické energie vody na mechanický rotační pohyb hřídele. V dnešní době se dále tento rotační pohyb nejčastěji používá k pohonu elektrického generátoru vyrábějícího univerzální elektrickou energii. Je vhodná pro střední a vyšší průtoky i spády. Pro držení směru a tlaku vody se využívají rozváděcí lopatky. It contains basic division of water turbines, description of their oparations and possibilities of their utilizations.


Further this thesis focuses on description. Francis Turbine is the first hydraulic turbine with radial inflow. It was designed by American scientist James Francis. Reaction Turbines have some primary features which differentiate them from Impulse Turbines. The major part of pressure drop occurs in the turbine itself, unlike the impulse turbine where.


To je naročito naglašeno kod vode gdje.

Također provodi detaljna ispitivanja razvija inženjerske metode konstrukcija turbine. Još uvijek je najšire primjenjivana vodna turbina na svijetu. Također se naziva turbinom radijalnog toka, jer voda teče od vanjske obodnice prema središtu rotora. Dále je můžeme rozdělit na kašnové, kotlové, spirální, dvojčité.


Turbina s vodoravnim vratilom prikladna je samo za manje snage jer je za nju potrebno ugraditi skretno koljeno ispred difuzora, što pak traži postavljanje turbine visoko iznad donje razine vode, pa turbina može doći u nepovoljno kavitacijsko područje rada. Peltonovy turbíny horizontální a vertikální do prům. Trapézové šrouby průměr mm délka 3mm kusy. Využívá se pro velké průtoky a spády a umožňuje využití jako čerpadlová turbína v přečerpávacích vodních elektrárnách, kdy při opačném směru otáčení funguje jako čerpadlo.


Uporabljamo piškotke (cookies), ker vam lahko tako omogočimo popolno uporabniško izkušnjo ob obisku naše spletne strani.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky