úterý 18. července 2017

Topení peletami diskuze

Topení peletami už rozebírají maminky na webu eMimino. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. Uvažujete, že začnete doma vytápět peletami ? Jaká je spotřeba pelet na topnou sezónu a na kolik ve výsledku vyjdou roční náklady na topení peletami ? Přečtěte si více o tomto alternativním způsobu vytápění. Ceny pelet jsou dlouhodobě stabilní. K topení peletami se začíná přiklánět stále více domácností i firem.


Z finančních důvodů netopíme celý den, spíše odpoledne a večer. Teplotu tu mame okolo 10°C a když se topení zapne teplota vyleze nejvíše k 16°C (to už je fakt luxus) když se topí celý den tak 18. Topení je nastavené na specialní nízky tarif tak tedy ma přestávky třeba hodinu, přitom zase místnost hrozně vychladne. Pěkný den, chtěl bych se informovat, zda je možné bezpečně topit peletkami v klasických krbových kamnech (ABX Nordik), které jsou primárně určeny pro spalování dřeba. Ptal jsem se na ca topení peletami a vůbec ne na dotace apod.


Každý má možnost vyběhat si kotlikove dotace já tak udělal a jsem spokojen. Jen jsem chtěl vědět jestli má někdo zkušenosti s peletky a benekovem a spotřebou v tomto kotli. Dřevěnými peletami můžete vytápět rodinné domy a firmy nebo veřejné budovy.


Jsou vhodné pro starší domy i novostavby včetně nízkoenergetických domů. Pro centrální vytápění rodinných domů a větších budov se používají teplovodní peletové kotle, které se vyrábějí ve výkonech od kW. V případě, že uvažujete o koupi kamen na chatu pro občasný pobyt, může být výhodnější investovat do jednoduchých krbových kamen.


Topení dřevními peletami je ekologické, pohodlné a cenově docela přijatelné. Málokdo také ví, že Česko je evropská velmoc v produkci dřevních pelet a tohoto paliva je proto u nás dostatek. Shrňme si hlavní výhody a nevýhody vytápění peletovým kotlem. Ještě jsem nenapsal že penzion leží v nadmořské výšce 7m.


Z mého hlediska klima není tak důležitá. Přemýšlel jsem nad poletkovým kotlem s ohřevem vody a fotovoltaickou elektrárnou pro ohřev vody v létě. Měl bych dotaz odkud jste a jestli by jsem se mohl podívat na váš systém topení. Topit peletami či ne, instalovat peletový kotel?


Většina z vás, kteří se zajímají o změnu tepelného zdroje, se zajímá hlavně o to, kolik ušetří. To je ten hlavní impulz pro změnu. Jinak topení peletami je opravdu pohodlné, jednou za měsíc vyčistit hořák (zapékají se tam zbytky pelet), jednou za měsíc vynést popel a se zárobníkem 250l přikládám jedou za - dní a dvakrát do roka vymést komín. Podobně jako u dřeva nebo uhlí je nákup pelet výhodný zejména v období mimo topnou sezónu (levné jsou především na jaře nebo v létě). Vytápění peletami je považováno za ekonomické – zejména ve srovnání s cenami elektřiny a plynu.


Topení uhlím x peletami Chci se zeptat budeme mít automatický kotel a zajímá mě čím je lepší topit, jaká je výhřevnost, cena a spotřeba za rok? Prosím kdo má zkušenosti ať napíše. Diskuze a fórum na téma rodinné domy, stavba, zahrada, bazény, interiér, kuchyně, koupelna, ložnice, design. Tam lze automatický kotel i zásoby pelet (které jsou k dostání v patnáctikilových pytlích, v tunových baleních, tzv. big-bag, nebo jsou rozváženy cisternou) jednoduše umístit a vytápění s automatickým dávkováním paliva je opravdu pohodlné. Srovnavali jsme to a dosli jsme k tomuhle zaveru.


On mel proste vetsi spotrebu pelet nez my uhli. Snek se nam nekolikrat zaseknul, ale prave kvuli necistote v uhli. V podstate jsem Jenickovi spis chtela naznacit, ze pokud si kotel poridi, mel by zvolit topeni peletami.


U pelet se to nejspis nestane. Pelety vyjdu podobne ako plyn, ale musi byt na to vhodny kotol so spravnym horakom, ktory ich nasype a elektricky zapali podla potreby a potom necha uplne vyhasnut. O účinnosti vytápění peletami rozhoduje nejen kotel, ale také kvalita pelet. Klasické kotle na pelety mají obecně problém se spalováním necertifikovaných pelet.


Potíže způsobuje především popelnatost nad z objemu, stejně jako nižší bod tavení popela, který se následně připéká na hořáky. Při výběru zařízení na topení dřevem či peletami je důležité zvolit to, které je správně dimenzované pro váš prostor vytápění. Když bude spotřebič příliš velký, mají pak uživatelé tendenci, že palivo spíše doutná, než hoří, aby nedocházelo k přehřátí zařízení.


Dodejme, že cenu za vytápění peletami je možné ovlivnit vhodným nákupem. Jejich cena klesá vždy v období mimo topnou sezónu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky