úterý 22. srpna 2017

Lihový vařič z plechovky

Lihový vařič vyrobený z hliníkové pivní plechovky. Ethanol cooker made of empty beer can. Omluvte prosím nepovede začátek.


Nedlouho po tom, co jsem zde v testovně popsal lihový vařič od firmy Tatonka, jsem na internetu narazil na návo jak si vařič na stejném principu postavit. Z prázdných plechovek od nápojů se dá jednoduše vyrobit lihový vařič pro výlety do přírody. Do jednoho vytvoříme do kruhu řadu otvorů, které budou sloužit jako budoucí trysky našeho hořáku. Do spodní části nalijeme trochu technického. Máte pivní plechovku a nevíte co s ní?


Nechtiac som si vypočul rozhovor dvoch mladých „trampov“. Jeden bol nešťastný, že si na čundri nemôže nič uvariť, pretože nemá peniaze, aby si mohol kúpiť varič a že teda na výpravu nepôjde. Ach kde sú tie časy, keď nám stačil ešus a ako správny tramp som si spravil malý ohníček kdekoľvek a keď som si navaril, dal som všetko doporiadku tak, že nikto ani len.


Plynový vařič je určen pro vás, kteří pravidelně cestujete mimo civilizaci. Oproti lihovému vařiči nabízí větší komfort při používání. Plynové vařiče jsou efektivnější a ohřejí tak obsah nádoby rychleji než klasické lihové vařiče.


Dvě stejné plechovky od pití, 33l (hliníkové, je na nich značka recyklace s písmeny Al) Proužek bavlněné látky (typ prostěradlo) Epoxidové lepidlo (není zcela nutné). Nepoužívat jiná lepidla, nevy drží dost vysoké teploty. Závětří je vyrobeno z nerezového hrnku (kč) – hliníkový by byl lepší. Celé se to vejde dovnitř do ešusu.


Kamarád táhl na čundr plynový vařič , já tento malý lihový. Přivést vodu k varu zvládl stejně spolehlivě, přitom zabere zlomek hmotnosti a místa. Ale dlouhodobý ohřev, třeba vařit polévku, by nezvládl - museli byste často měnit lihové tablety. Skládací lihový vařič je ideální k použití na cestách, kempingu a při turistice.


Tuhý líh můžete přepravovat uvnitř složeného vařiče. Na Heurece využíváme personalizaci a cílenou reklamu. Na základě vašeho chování na Heurece personalizujeme její obsah.


Kliknutím na „Rozumím“ nebo jinam souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na dalších webech. Postranice lze v rozloženém stavu nastavit do dvou poloh: kolmo nebo v úhlu 45°. Menší úhel sklonu postranice umožňuj. WhisperLite Internationale je jednoduchý a spolehlivý vařič a kompaktní vařič dodávaný s palivovou láhví 650ml, který snadno složíte a umístíte do sady nádobí MSR.


Jedná se o nejprodávanější vařič v této kategorii v ČR. Vařič umožňuje použít běžná kapalná paliva jako je benzín a petrolej a pomocí systému. Nehledám nic pro dlouhé vyvařování, jen uvařit kafe a něco ohřát z plechovky. Tak jsem se chtěl zeptat, zda máte někdo zkušenosti s vařičem Tatonka Alcohol Burner?


Dá se tak použít i tuhý líh a nebo lihový vařič. Foto: Odkapávač IKEA v akci :) Dále přišla na řadu úprava švédské jídelní sady s ledvinou o obsahu skoro litry. Ta fungovala a funguje dodnes a rád jí používám.


Bylo třeba jen vyvrtat pár děr a přidat rošt, který jsem si nechal udělat z nerezu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky