pátek 29. prosince 2017

Kondenzační kotel teplotní spád

Na druhou stranu budete mít kondenzační kotel a ten má nejvyšší účinnost při nízkoteplotním režimu ( aby se využilo kondenzační teplo vodní páry ze spalin ). Pokud ale máte podlahové topení ,tak by se teplota topné vody a teplotní spád měla ještě snížit. Průtok na každém topném tělese by měl být takový, aby se na něm vytvořil teplotní spád zhruba 20°C. Když jsem někdy koncem září uvedl do provozu svůj kondenzační kotel , tak jsem zjistil, že mám v domě radiátory, které tuto podmínku nesplňují a zbytečně mi zvyšují teplotu zpátečky.


Má-li docházet ke kondenzaci, musí se teplota vratné vody pohybovat pod touto hodnotou.

Z dlouhodobého hlediska ušetříme, jestliže v případě podlahového vytápění zvolíme kondenzační kotel. Ten má při nízkém teplotním spádu využitelnost až 1– 1. Dobry den, chtel bych Vas pozadat o Vas nazor, na jaky teplotni spad udelat topeni. W po zapocteni rekuperace. Pokud dnes budete uvažovat o koupi plynového kotle, pak doporučujeme se zaměřit na kotle kondenzační.


Je sice pravdou, že kondenzační kotle nejsou na našem trhu žádnou novinkou a český spotřebitel je zvyklý na plynový kotel klasický, ať již závěsný nebo stacionární, ale v současné době je třeba vzít v úvahu růst cen energií. Teoretická účinnost je udávána 1.

Pro porozumění si s odborníky topenáři, musíme mluvit jejich jazykem. K čemu je nám to dobré? Nezasvěcený bude asi chvilku tápat. Toho dosáhnete při využití podlahového, stropního nebo stěnového vytápění.


Kondenzační plynové kotle. Teplotní spád určuje rozdíl teploty vody v přívodním potrubí a ve vratném potrubí radiátoru. Výměnu radiátorů ve chvíli, kdy přecházíte na kondenzační kotel , doporučuji především u starších systémů, kde jsou otopná tělesa a jejich výkony vypočítány na vyšší teplotní spád a tomu jsou uzpůsobeny i rozměry a výkony radiátorů. Stávající plocha těles nepřenese potřebný výkon. Obecně platí, že čím je nižší teplotní spád , tím vyšší je účinnost.


Provozujeme-li kondenzační kotel do °C, funguje kondenzačně a dosahuje úspor. Z těchto údajů Vám vyjde potřebný výkon kotle a je lhostejné zda to bude kotel kondenzační nebo klasický. Přibližně bych odhadoval podle Vašeho nekompletního popisu, že by tepelná ztráta mohla být max. Kotel je lepší mírně poddimenzovat, než předimenzovat. Horší to může být s radiátory, naštěstí jen na první pohled.


Pouhým zpomalením rychlosti oběhu topné vody lze zajistit vyšší teplotní spád v radiátorech a tím pádem i výrazně lepší kondenzaci. Není to tak jako dříve, kdy se barák nahřál a pak hodinu kotel netopil.

Druh plynu a Wobbeho index je nutno zjistit u doda-vatele paliva. U provozu se zkapalněným plynem je nutno přestavit druh plynu (viz Přestavba na jiný druh plynu). Je toto řešení vhodné pro náš provoz? Dobrý den, pro optimální návrh řešení je třeba znát tepelné ztráty domu a zároveň zhodnotit i dimenzi rozvodů a radiátorů, správný teplotní spád a regulace systému.


Díky tomu získal již řadu ocenění, mezi nimiž byla např. Plynový kotel je zařízení, které musí mít prohlášení o shodě pro český trh a bez něj je ZAKÁZÁNO jej provozovat na území ČR. Pozbýváte tak nejen záruku, ale vystavujete se riziku, že se v případě ohrožení zdraví osob způsobených používáním tohoto výrobku dopouštíte TRESTNÉHO ČINU.


V současné situaci, kdy je většina z nás ve svých domovech, je důležité držet pospolu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky