pátek 23. března 2018

Peltonova turbína výpočet

Výkon oběžného kola limituje pevnost lopatky, jejich upevňovacích šroubů a pevnost hřídele, jehož průměr je lépe případ od případu vypočítat. Pro větší spády, kdy může turbína dosahovat vysokých otáček je nutno při návrhu počítat se značnou. Výpočet : Výpočet řeší turbínu jednodýzovou.


Turbína může mít jednu dýzu regulovanou (jehlou) a navíc ještě další tři dýzy neregulovatelné. Jejich kombinacemi lze zvládnout průtok s výbornou účinností ve velmi širokém rozsahu, při použití malého oběžného kola. Výhodou jsou vysoké otáčky a na větších. Voda proudí tečně na obvod rotoru pomocí trysek.


Peltonova turbína je tangenciální rovnotlakou turbínou. Rozvaděčem je dýza na přívodním potrubí, z níž voda vystupuje kruhovým paprskem a dopadá na lopatky lžičkovitého tvaru. Každá z lopatek se postaví proti směru toku vody a tak otočí její směr. Samozřejmě z čerpadel, které vyhovují daným poměrům. Pomocí trysek proudí voda na obvod rotoru.


Bánkiho turbína je jednoduchá rovnotlaká vodní turbína. Zvláštností je, že lopatky oběžného kola jsou obtékány ve dvou směrech. Používá se v malých vodních elektrárnách. Rozsah použitelnosti naleznete u popisu jednotlivých typů vodních motorů. V dýze se přem ňuje tlaková energie vody na energii kinetickou.


Ona je među turbinama s najvećim stupnjem iskorištenja. Ona je glavni predstavnik turbina slobodnog mlaza ili akcijskih turbina. Kaplanova turbína - pedie. Při návrhu Peltonovy turbíny se vychází z rychlosti vodního paprsku na výstupu z trysky, která odpovídá rozdílu tlaku kapaliny před a za tryskou. V malých vodních elektrárnách se.


Z ekonomického hľadiska sú pre MVE charakteristické vysoké investičné a nízke prevádzkové náklady. Aj v prípade MVE platí „economy of scale“, investičné náklady teda klesajú so. It contains basic division of water turbines, description of their oparations and possibilities of their utilizations.


Further this thesis focuses on description. Princip a mechanismus regulace Francisovy turbíny Francisova turbína je turbína přetlaková, což znamená, že tlak vody před oběžným kolem turbíny je větší, než tlak za ním. Regulace turbíny byla v našem. Táto rovnotlaká turbína sa používa pre veľké spády s menším prietokom vody. Rotor má dvojité miskovité zakrivené lopatky.


Voda sa privádza na koleso jednou, alebo niekoľkými tangenciálnymi tryskami. V nich sa mení polohová a tlaková energia vody na pohybovú energiu. Ker motor za svoje delovanje potrebuje zadostno moč je tudi turbina nujno potreben del, ki bi mu morali nameniti dovolj pozornosti in ga.


Francisova vodna turbina je nadtlačna turbina radialno-aksialnega tipa in je najpogosteje uporabljena vodna turbina , saj je primerna za srednje pretoke in srednje padce, kakršne ima večina virov vodne energije. Moč turbine je odvisna od pretoka vode in smeri toka vode glede na lopatice gonilnika, kar uravnavajo vodilne lopatice, ki so. Různé případy vymezení tekutého objemu V uzavřenou kontrolní plochou S Vnější síly, které přicházejí v úvahupři použití rovnice (4), můžeme rozdělit do tří.


Savoniova větrná turbína patří mezi malé až střední větrné elektrárny s vertikální osou rotace.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky