čtvrtek 10. ledna 2019

Hloubka vrtané studny

Jak vybrat firmu pro realizaci vrtané studny. V případě vrtané studny není a neměla by být cena hlavním kriteriem při výběru firmy, která bude studnu realizovat. Doprava zdarma Řidič DPD vám bude volat předem a má pokusů, dnů k doručení zásilky.


Zásilku doručí ráno, odpoledne, večer, dle dohody s Vámi. Takže bez obav Souprava je nová ZÁRUKA ROKY! U vrtů s možným přetokem musí být těsnění provedeno výhradně cementovou kaší, nebo směsí cementu s bentonitem do hloubky nejméně m.

Určit optimální hloubku a průměr je vždy otázka konkrétního. Pokud vrtaná studna zastihuje více pater. Hloubka studny je metrů. Byla vyvrtaná na na kopci nad železniční tratí. Byla drilled on the hill above the railway tracks.


Mohl by mi někdo říci zda je dostatečná hloubka vrtané studny , o průměru 1mm,25m. Depth of the well is metrů.

Tato hloubka byla vyprojektovaná, ale ja mám obavy, že vodu mít nebudu. Okolní parcely mají studny kopané s hloubkou 11m. Pokud je propustnost vysoká (písky, štěrky, pískovce apod.), je vhodné k jímání použít širokoprofilové studny šachtové.


Z důvodu nižší pracnosti a tudíž i nižší ceny, se dnes budují převážně studny vrtané. Je dobré konzultovat otázku typu studny s hydrogeologem nezávislým na firmě, která má studnu budovat. Vrtané studny jsou bez kontaminace z povrchové vody. Proto děláme vrty zpravidla hlubší než kopané studny. Jedině technologie vrtu umožňuje utěsnit stěny vrtané studny natolik, abychom vniknutí vody z vyššího zdroje zamezily.


Obecně lze říci, že se vrtané study provádějí do hloubky od 10m – 50m. Provádíme vrty o průměru 1- 180mm, s pažením 1- 140mm. Výsledná hloubka metrů. Disponujeme oprávněním k vrtání vrtů s hloubkou přes metrů vydaným báňským úřadem.


Vrtáme do hloubky až 1metrů. K uvedené částce je tak třeba připočítat dalších několik tisíc korun za ponorné čerpadlo do vrtané studny. Jak ušetřit na stavbě vrtané studny ? Vrtání studny pro vodu k rodinnému domu.


Realizace vrtané studny je příkladem projektu, kde je výraznější úspora poměrně obtížná. Nejčastější čistý průměr pro rekreaci 1nebo 1mm, pro rodinné domy 1– 1mm, pro obce a průmysl 1– 2mm.

Velké studny obecní se již řadu let nebudují, proto o nich v článku pojednáno nebude. Průměr vrtané studny se volí podle předpokládaného odběru vody tzn. Základní rozdělení je na studny vrtané a kopané. Oba druhy se běžně budují, rozhodující při volbě studny je nejčastěji hloubka , ve které se podzemní voda nachází. Zkušenou firmu na vrtané studny poznáte podle toho, že je schopna po obhlídce terénu a znalosti dané lokality říci v kolika metrech se nachází hladina spodní vody.


Vrtaná studna může být využívána pro jakýkoliv účel – pro jímání pitné i užitkové vody. K tomu se připočítá cca m podvrtání pod hladinu spodní vody a jednoduchým výpočtem dostanete finální cenu za dílo ( vrtané studny ). Proč volit právě vrtanou studnu. Rychlé provedení (samotné vrtání 1-dny).


Vydatnost zdroje je řádově vyšší než u kopané studny. Jaké parametry musí mít stavba vrtané studny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky