úterý 31. prosince 2019

Množství oleje v klimatizaci

Ke spolehlivému hledání vad stačí procent objemu oleje v systému. Při celkovém množství oleje v systému ve výši 1ml to odpovídá jen ml oleje PAO Plus UV. Klimatizaci jsem zajel naplnit (vakuování, plnění), vše funguje, ale něco mě malinko zarazilo. Při plnění pán v servisu do systému natlačil 550g chladiva - přesně tolik tam má být, když ale do plničky zadával, kolik oleje tam má mašina natlačit, naťukal tam 7g.


Firma Nissens vyvinula online nástroj umožňující zjistit množství plynu a oleje v klimatizaci automobilů.

Tento užitečný nástroj je rozšířením vzdělávacího programu firmy Nissens (Nissens Training Concept). Aby bylo zajištěno řádné naplnění klimatizačního systému a vybrán správný olej do kompresoru pro jakýkoli typ auta, společnost Nissens vytvořila volně. Nejprve proveďte vyvakuování systému s následným doplněním správného množství chladiva dle pokynů výrobce vozidla. Uhr Seite Model Ty p Poznámka Chladivo Nápln v gramech max. Druh oleje Celkové množství oleje Model Ty p Poznámka Chladivo Nápln v gramech max.


Re: KLIMA - množství náplně, typ chladiva,typ oleje , interval servisu. Příspěvek od kukolarik 05.

Léto je v plném proudu, klimatizace v autech jedou na plné obrátky, a tak je jistě velmi nepříjemné, pokud nefunguje vše tak, jak má. Proto vám ve spolupráci s firmou HELLA přinášíme několik ra jak postupovat při problémech s klimatizačním systémem, zejména při problémech s kompresorem. Při výměně jakékoliv součásti chladícího okruhu je nezbytné doplnit výrobcem předepsané množství oleje. I zde se setkáváme velmi často s tím, že například po výměně poškozeného chladiče nebylo provedeno doplnění oleje a následně došlo k vážnému poškození kompresoru. Jinak je v kompresoru a ten se nedá odsát jenom vylít.


Při údržbě se chladivo odsaje, recykluje a vrátí se doplněné na správné množství. Obvykle se doplňuje okolo 1gramů chladiva. S chladivem dojde také k odsátí části oleje , který v něm proudí a maže celý klimatizační systém. Potřebné množství oleje lze odebírat také z velkých nádob (např. litrů).


Nízká rozpustnost chladiva v oleji znamená, že olej PAO není ředěn a zachovává si v kompresoru plnou viskozitu. Systém klimatizace není nikdy zcela těsný a tak může docházet k únikům chladiva a oleje. Málo chladiva v klimatizaci má za následek nadměrné zatížení kompresoru a jeho životnost se rapidně snižuje, v neposlední řadě také stoupá spotřeba paliva. Těmto závadám lze předejít pravidelnou údržbou klimatizace. Umíte si sami dolít olej v případě, že se vám rozsvítí oranžová kontrolka s olejničkou nebo v případě, že při kontrole zjistíte, že je oleje v motoru méně než má být?


Ten olej je za předpokladů pokud je vše měněno.

Automatické vybavení přístroje Eck Twin zahrnuje také péči o olej v klimatizaci. Po odpuštění použitého oleje přístroj doplní nový ve stejném množství , takže obsluha nemusí zjišťovat množství odčerpaného maziva kompresoru. Citlivost váhy činí ±gramů. Přístroj rovněž automaticky kontroluje těsnost klimatizace.


A tím více, čím je auto starší a má na kvalitu (a specifikaci) oleje větší nároky. Také je nutné vzít v potaz způsob, jakým dieselové auto používáte. Možná to ten automat ještě nějak čistí, ale nejsem klimatronik, přesně netuším. Mašina udělá v systému vacuum a poté zas příslušné množství směsi automaticky napere do soustavy nazpět.


Vlastně mi to trochu připomíná smíchání starého, byť přes plátýnko přecezeného oleje s novým a šup! Pokud se v převodovce nacházelo méně oleje než je předepsáno, je to problém. Může to znamenat buď chybu při předchozí výměně nebo netěsná gufera. ACS 6má k dispozici integrovanou tiskárnu k zaznamenávání servisního protokolu. Litr oleje do posilovače řízení se pohybuje cenově kolem 3Kč.


Při nalévání kapaliny do nádobky dbejte na to, aby jste nepřekročili povolné množství. Příliš mnoho tekutiny může v nádobce zvýšit tlak a kapalina může vytéct ven. This feature is not available right now.


Please try again later. Kromě chladiva v autoklimatizaci je v okruhu obsaženo přesné množství speciálního oleje , který zajišťuje dokonalé mazání kompresoru. Bez tohoto oleje se kompresor autoklimatizace už po několika okamžicích poškodí a může to skončit jeho úplným zadřením. Spotřebu oleje zvyšuje chod motoru v otáčkách kolem jmenovitého výkonu.


Také v městském cyklu s častým bržděním motorem dochází k nasávání oleje přes vodítka ventilů. Aby v interiéru vytvářela příjemné prostředí s optimální teplotou, je dobré dodržovat několik zásad. Než spustíte klimatizaci vozu, v němž je vysoká teplota, je vhodné alespoň na chvíli otevřít okna, případně dveře zavazadlového prostoru a horký vzduch vyvětrat. Cena zahrnuje odsátí starého chladiva, recyklaci, vakuování systému,doplnění oleje do systému, naplnění systému chladivem s doplněním chybějícího množství.


V ceně není zahrnut spotřebovaný materiál.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky