pondělí 27. června 2016

Tepelné čerpadlo kopaná studna

Na pozemku mám funkční kopanou studnu. Tepelné čerpadlo odebírající teplo ze spodní nebo geotermální vody. Voda je ze studny čerpána do výměníku tepelného čerpadla a po ochlazení vrácena zpět do země.


Pokud máte na svém pozemku studnu s dostatkem spodní vody, může být také využita jako zdroj termální energie. Spodní voda se ze studny vyčerpává, v tepelném čerpadle se jí odebere teplo a ochlazená voda se pak vrátí do země ve druhé - vsakovací studni.

V podloží jsou pukliny, hlubší vrt by znamenal riziko ztracení vody. Vody je dost i pro tepelné čerpadlo pro penzion. Kopaná studna sama o sobě není špatná.


Byli nutno ale přesně provést hydrogeologický průzkum. Jak získat studnu na tepelné čerpadlo voda voda ? Unsubscribe from Pavel Sýkora? Při výběru čerpadla do studny by měl mít zákazník informace o tom, zda je studna vrtaná či kopaná , jaký má zdroj vydatnost a kvalitu (znečištění vody), případně v jaké hloubce a jak daleko se bude čerpat.

Voda je zo studne čerpaná do výmenníka tepelného čerpadla a po ochladení vrátená späť do zeme. Zbudovat si vlastní studnu může být pro mnohé lákavá představa. Voda téměř zdarma dostupná v místě odběru hned u domu, bez nutnosti napojovat se na vodovo který může být velmi vzdálený. Má to ale i svá úskalí. Budeme mít studnu kopanou nebo vrtanou?


V jaké hloubce je voda? Novostavba o ploše 1m podlahovka je rozvedena v celém domě, TČ ohřívá topnou vodu v AKU na °C, z ní jde voda do jednotlivých okruhů podlahovky, podle signálu z termostatu v každé místnosti, TUV je ohřívána TČ, příp. TUV je použit negativní, a díky tomu jsou z něj ohřívány žebříky.


Je pravdou, že povrchová ( kopaná ) studna sice může být ovlivněna bakteriemi z přepadu z okolních septiků, dusičnanů z hnojení sousedních polí, chloridy ze solení přilehlých komunikací, tvrdostí vody z dobře rozpustného vápencového podloží, či drobnými hlodavci a slimáky, kteří se do studny dostanou. Zajímá Vás, jak nenaletět firmám s nekvalitním zbožím? Rady odborníků a poradna. Není pravda – že se vám budou zanášet radiátory vodním kamenem.


Je ale nutné provést hydrogeologické posouzení vydatnosti studny pomocí čerpací zkoušky. Ze studny se po dobu dnů odčerpává potřebnou rychlostí pomocí ponorného čerpadla voda. Pokud to geologické dispozice a vydatnost pramene dovolí, jsou studny tím nejlepším zdrojem tepelné.


Po provedení čerpací zkoušky se zjistilo, že má malou vydatnost pro tepelné čerpadlo voda - voda.

Pramen nalezen hluboko. Studna by se měla jednou za dva až tři roky vyčistit, anebo alespoň. Zdrojom vody pre RD (dospelí, deti) je vŕtaná studňa s priemerom 1mm. Moje otázka tedy zní – vrtaná studna , čerpadlo čerpající vodu, napojení na tepelné čerpadlo ? V rámci toho teda samozrejme prosím poraďte aj aké čerpadlo by.


Nutné povolení pro tepelné čerpadlo voda-voda. Ako si vybrať tepelné čerpadlo. Vyberte si zo širokej ponuky vysokokvalitných japonských tepelných čerpadiel Panasonic Aquarea. Pri výbere je dôležitý optimálny výkon pre vašu domácnosť. Poradíme vám s výberom.


Zde třeba tepelné čerpadlo voda voda topí z vysoko vápenité vody, německých stupňů, již let, bez jakéhokoliv čištění výměníku. Voda ze studny totiž do radiátorů nevstupuje. Pro tepelné čerpadlo je nutno zajistit dostatečně vydatný zdroj přírodní vody. Tento systém tepelných čerpadel dává nejvyšší topný faktor, ale lokality vhodné k jeho instalaci jsou naopak málo časté.


Tepelná energie se může brát z vody povrchové nebo podzemní. Nevíte, jak vybrat to správné tepelné čerpadlo ?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky