středa 23. listopadu 2016

Černé uhlí těžba

Vznikla ze dřeva, které bylo uloženo v anaerobních vodních prostředích, kde nízké hladiny kyslíku bránily jeho kompletnímu rozkladu a oxidaci organického materiálu zejména v prvohorách a druhohorách - v době kdy se formoval kontinent Pangea. Díky dostatečným zásobám tohoto nerostu byla ČR vždy soběstačná a nezávislá na dovozu. R, je převážně využíváno jako surovina v. Na rozdíl od hnědého uhlí se černé uhlí těží hlavně v podzemí.


Zatímco černé uhlí se v ČR těží výhradně hlubinným způsobem, hnědé uhlí se dobývá v. Zde vytěžené hnědé uhlí zásobuje uhelné elektrárny, které jsou v ČR zdrojem přibližně elektrické energieČR.

Těžba černého uhlí v ČR. Naopak černé uhlí je již vytěženo na Kladensko. Prach, hluk, stísněné podmínky, nebezpečí. Dostat ze země černý kámen je pro havíře a jejich stroje obtížné.


Podívejte se na krátké video, které ukazuje, co na horníky v šachtě čeká. Dále pak ve dvou pánvích pod Krušnými horami se vyskytuje hnědé uhlí. Kamery TV RANNÍ SHOW tentokrát zamířili stovky metrů pod zem! Nabízíme výlet do dolu Rožná na.


Rakouské vládě neušlo, že v Anglii a jiných zemích přispívá využití uhlí k příjmům státní pokladny a začala podporovat prospektorskou činnost.

Většímu využití ale bránila skutečnost, že právo na těžbu uhlí. Barvu má již podle názvu černou, povrch je matný nebo lesklý, vryp černý. V Česku se těží nebo těžil v. Aktivní černé uhlí pomáhá odstranit zápach z úst pomocí očisty úst a trávicího traktu, zmírňuje příznaky průjmu z nervozity, cestovatelského průjmu, křečí tlustého střeva, trávicích obtíží a žaludečních vředů. Aktivní uhlí je nejvíce efektivní, pokud se užívá mezi jídly, protože potraviny mohou snížit jeho účinnost. Uhlí se ale samozřejmě také využívá k vytápění a ohřevu vody.


Uhlí je i prakticky nenahraditelnou surovinou v řadě odvětví chemického průmyslu. Zjednodušeně se uhlí dá dělit na hnědé uhlí , černé uhlí a koks. V domácnostech se nejčastěji topí hnědým uhlím – zejména proto, že je. Dříve se těžilo černé uhlí také na Plzeňsku, Kladensku i Brněnsku. Těženo je ložisek s celkovou roční těžbou 1mil.


Podle stupně prouhelnění rozeznáváme několik druhů hnědého uhlí s různým obsahem uhlíku, různou výhřevností a množstvím vody. Ostravsko-karvinském revíru. Je nejvýše prouhelněné uhlí , které bylo vystaveno v době svého vzniku vysokým teplotám a tlakům. Antracit je vysoce lesklý, černý, nešpiní a neotírá se o prsty na rozdíl od předchozích typů uhlí.


Využívá se pro výrobu energie. Je pracovní obor, který se zabývá geologickým průzkumem, otvírkou, přípravou, dobýváním ložisek užitkových surovin, úpravou užitkovýc. Za obrovského tlaku, který byl na zbytky rostlin vyvíjen, se začalo vytvářet černé uhlí.


Podle vědeckých výzkumů bylo k vytvoření metrové sloje potřeba až třicetimetrová vrstva rašelin a přesliček.

Uhlí se začalo tvořit před milióny lety hlavně z kapraďorostů, mezi které řadíme kapradiny, přesličky a plavuně. Cílevědomá těžba a využití této suroviny však je mnohem mladšího data - dokonce podstatně mladší než těžba a zpracování kovových rud. Masovější poptávka po uhlí vznikla až s nutností nahradit dřevo v počátcích průmyslové revoluce. První pokusy s těžbou a využitím uhlí se prováděly v Anglii během 17. Levné uhlí je základní, tradiční surovina používaná převážně v energetice a na topení.


Uhlí se těží buď povrchovou těžbou (hnědé uhlí ) nebo hlubinnou těžbou ( černé uhlí ). Z celosvětového pohledu se asi elektřiny vyrobí spalováním uhlí. Cena uhlí je pochopitelně velmi důležitý faktor.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky