pátek 10. dubna 2020

Vrt na vodu povolení

Pokud se vám nedostává vody na zalévání a rozhodli jste se postavit si studnu na svém pozemku, máme pro vás několik rad do začátku. Zřízení vlastní studny a čerpání vody z ní totiž může mít vliv na stav podzemní vody a ovlivnit studny v okolí. Ke zřízení studny a čerpání vody z ní potřebujete povolení.


Odpovědný řešitel by proto měl trvat na tom, že alespoň jeden z vrtů bude proveden a zdokumentován jako hydrogeologický průzkumný vrt. Již při realizaci tohoto vrtu může dojít ke ztrátě vody ve Vaší studni.

Bez hydrogeologického posudku se obtížně prokazuje, jaká byla. V případě ověření příznivých hydrogeologických podmínek, provedenou čerpací zkouškou lze převést průzkumný vrt na vodní dílo zpracovanou hydrogeologickou zprávou v intencích stavebního zákona č. K čemu slouží nádrže na dešťovou vodu a jak vám ušetří peníze? Potřebujete na vybudování jímky stavební povolení ? K povolení stavby studny je třeba povolení vodoprávního úřadu k nakládání s vodami, ke kterému se ze zákona musí vyjádřit odpovědný řešitel geologických prací z oboru hydrogeologie.


Ten ale může ve většině případů takové vyjádření vydat až na základě vyhodnocení průzkumného díla - vrtu. Můžu začít s vrty studní na pozemcích bez povolení ? Jsem majitelem pozemku s obytným stavením, které vlastnili již mí prapředci, a to snad již před sto lety.

Rád bych si na svém vlastním pozemku nechal vyvrtat studnu. Zajímalo by mě, zda potřebuji nějaké povolení , případně jaké povolení se pro vrty studní opatřuje? S tímto následně můžete na stavební úřa kde vám vydají územní rozhodnutí a následně i stavební povolení. Co je povolení k odběru vody. Nemůžete si podzemní vodu jen tak odebírat.


Musíte mít k tomu povolení. A to i tehdy, pokud již máte studnu postavenou, a to po 1. U starších studen toto povolení být. Majitel studny, která byla prokazatelně vybudovaná před 1. Zajištění stavebního povolení. Povolení studny smí vydat pouze speciální stavební (vodoprávní) úřad nebo odbor životního prostředí na základě povolení EIA, a předchozího vydání územního rozhodnutí. Vrtané studny jsou vodní díla, která slouží k jímání podzemní vody.


Pouze firma, která vrt provádí, má zákonnou povinnost ohlásit tuto činnost obci, na jejímž územní se vrt provádí. Z takového geologického díla není možné legálně odebírat vodu (tzn. vodoprávní úřad k němu nemůže vydat povolení k nakládání s vodami, resp. k odběru podzemních vod). Již během povolování stavby tedy musíte získat povolení s nakládáním podzemních vo bez kterého jinak vodu nebudete moci ze studny odebírat.


Stavební povolení na stavbu studny lze vyřídit ve společném územním a stavebním řízení podle stavebního zákona č. Není tedy třeba čekat na vyřízení jednoho.

Tak zní trochu v nadsázce rada lidem, kteří by chtěli mít na zahradě novou studnu co nejrychleji. Kdo nestihne začít s vrtáním do ledna, musí počítat s tím, že se mu čekání na vodu z podzemí o pár měsíců protáhne. Od ledna totiž k úředním dokumentům, které je třeba pro povolení nového vrtu, jeden přibude. Na délce sloupce vody, který zůstává v čerpaném vrtu, závisí jeho životnost.


Při čerpání klesne ve vrtu hladina a podtlak nasává podzemní vodu z okolí. Dobrý den, chtěli bychom s přítelkyní stavět dům. Máme možnost postavit dům na pozemku rodičů mé přítelkyně. Háček je v tom, že v obci je n. Průzkumný vrt je vybaven výstrojí (zárubnicemi) s atestem na pitnou vodu , obsypem a cementací. Po jeho vyhloubení provedeme vyčištění (odkalení) a následně hydrodynamické zkoušky, nejčastěji v podobě čerpací zkoušky.


Délka zkoušky odvisí od účelu zbudované studny a na lokálních přírodních podmínkách. Provádíme vrtané studny, včetně zajištění veškerých povolení. Vrty dosahují hloubky až 1m. Standardně vrtáme průměry 2mm a 2mm a osazujeme je pažnicí o průměru 1mm nebo 1mm.


Před zahájením vrtání, v jeho průběhu a po skončení vrtání, sledujeme hladiny podzemní vody v okolních zdrojích podzemních vod. To znamená, že se dohodneme na způsobu řešení potřebných povolení , zodpovíme Vaše dotazy a domluvíme konkrétní cenové podmínky a termíny. POZOR: Při větším počtu zakázek v daném regionu poskytujeme množstevní slevy!


Vítejte na stránkách společnosti Artex. Vše samozřejmě dle Vašeho výběru, tedy dle toho, jaké práce budete mít zájem zrealizovat. V současné době mám vyřešen svod dešťové vody vsakem. Teď bych chtěl změnit a realizovat pro dešťovou vodu nádrž cca 8m3.


V minulosti zde asi lide studnu meli, po koupi chalupy rodici tam nebyla. Da se to nejak zjistit, zda tam byla studna a jake povoleni potrebuji k realizaci nove studny. Je nutny souhlas sousedu?


Maji na mne pozadavky na zaruku, ze neztrati vodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky