úterý 27. srpna 2019

Kalibrované odměrné nádoby

K odměřování kapalin se používají nejčastěji skleněné nebo plastové nádoby. Jsou označeny (kalibrovány) ryskou nebo stupnicí. Protože objem kapaliny je závislý na teplotě, je kalibrace nádob provedena při teplotě 20°C.


Podle označení se rozlišují nádoby na dolití (In) nebo vylití (Ex). Téma : Měření objemu, odměrné nádobí Objem je fyzikální veličina,jejíž jednotkouvsoustavě SI je metr krychlový (m3).

Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek. Nádoby na dolití a na vylití. Podle způsobu použití se odměrné nádoby rozdělují na nádoby kalibrované na vylití nebo na dolití. Pokud je kapalina z tohoto typu nádoby vylita, je její objem vždy menší než je vyznačeno.


Odměrné nádoby a další pomůcky v chemické laboratoři. Při přípravě roztoků a manipulaci s kapalinami používáme různé laboratorní nádoby a pomůcky. Liší se účelem, k němuž mají být použity, a přesností.


Dodržení teploty je důležité, protože hustota kapaliny se mění s teplotou.

Krychloměr Krychloměr neboli sudoměr je odměrná nádoba s možností libovolného odečtu objemu v daném rozsahu, pro který je konstruován. Registraci lze provést po odeslání první objednávky. Při opětovném nákupu pak můžete využít registrovaných údajů k předvyplnění polí objednávkového formuláře. Kromě hrubého odměřování objemů slouží kádinky hlavně k rozpouštění látek, ředění kapalin, zahřívání a dalším laboratorním operacím. Pro jejich nízkou přesnost nejsou mezi odměrné nádoby obvykle ani zařazovány.


Check baňky, DAkkS kalibrované , borosilikátové sklo 3. C), který jímají (označení In odměrné válce, baňky, pyknometry), popř. K přibližnému odměřování kapalin se používají odměrné válce. Kádinky nejsou kalibrovány a nelze je považovat za odměrné nádobí. Kalibrované nádobí je kalibrováno buď na dolití, nebo na vylití. Palivová soustava vznětových motorů musí plnit stejné požadavky jako u motorů zážehových, tj.


Vše pro lepší destilaci, přípravu kvasu, ošetření a lahvování lihovin, vína a piva. Kvasné nádoby , kvasné zátky, odměrné nádoby , odměrné válce, lihoměry, teploměry, hustoměry a vínoměry. Filtry, filtrační papíry, filtrační zařízení, aktivní uhlí pro čistění nežádoucích chutí a vůní alkoholu, usazenin. Pro hledání použijte český nebo anglický název produktu, kód produktu nebo CAS.


Po zadání dotazu můžete výsledek upřesnit filtrem kategorií.

Jsou to například odměrné válce nebo odměrné baňky (viz obrázek). Tato měření jsou vstupním podkladem pro matematický výpočet vydatnosti zdroje vody. Pro měření vydatnosti se používá zpravidla cejchovaný vodoměr, kontrolně se měří množství čerpané vody do kalibrované odměrné nádoby. Na konci čerpacích zkoušek se u vrtů budovaných se záměrem na využívání jako zdroje pitné.


Speciální chemické nádoby do aparatur – sem patří různé křivule, speciální baňky, přechody ûalonž ü, chladiče, např. Laboratorní sklo a porcelán. Chladiče mohou být vzdušné či vodní a podle tvaru Liebigův, kuličkový, spirálový, aj.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky