čtvrtek 8. srpna 2019

Rozbor vody ze studny

Vhodná doba k tomu nechat si udělat rozbory vody ze studní je tak právě v současné době, například v rámci celé řady doprovodných akcí ke Světovému dni vody. Těch je několik desítek plošně po celém území naší země. Na řadě míst nabízejí vodohospodářské společnosti. Výsledky testů i do hodin.


Pokud vlastníte studnu a tato studna nebyla delší dobu používána (např. během zimy, kdy v ní byla zamrzlá voda), doporučujeme odčerpat nejméně trojnásobek celkového objemu vody ze studny.

Základní, krácené i úplné rozbory. Až se hladina vody opět doplní na běžnou mez, až poté je vhodné odebírat vzorek. Provádíme rozbory vody ze studny a posoudíme, zda odpovídá Vyhl. Zajistíme chemický a mikrobiologický rozbor.


Posoudíme kvalitu vody a pokud bude třeba doporučíme řešení, úpravu nebo desinfekci studny nebo montáž vhodného filtru. Vodu ze studní tady pije každý. Voda je to dobrá a nikdy nikomu nic nebylo,“ říká na zahradě své chaty Jan Novák.

Ani on kvalitu vody ze své studny nikdy moc neřešil, ostatně kromě balené vody jiná alternativa v místě dostupná není. Každý zájemce přinese litru pitné vody v PET láhvi bez vzduchové bubliny, doplněné až po okraj (lze použít jen láhev od pitné vody ) a získá výsledky rozboru uvedených ukazatelů. Dále by měl být rozbor prováděn vždy, když máme o kvalitě vody jakékoli pochybnosti. Zajistit si rozbor je tedy na místě, když voda z našeho kohoutku vykazuje určité změny.


Cena a varianty rozboru vody. Naše sběrná místa po celé České Republice jsou vám k dispozici. Tento rozbor vody se skládá ze základního orientačního rozboru vody.


Domovní studny potřebují kontrolu každý rok. Kontrolu kvality vody , tedy rozbor vody ze studny , je dobré provádět pravidelně alespoň jednou ročně. Rozbor vody ke kolaudaci. Pokud zjistíte, že výsledky jsou víceméně každý rok shodné, můžete tento interval kontrol posunout na až 3leté cykly. Vzorky obvykle odebírá odborný pracovník.


Je voda z mé studny pitná? Jak často a proč testovat vodu ze studny ? Odpovíme vám na tyto a další otázky spojené s významem testování vody (podzemní vody ) ze soukromých studní.

Obraťte se na naši akreditovanou analytickou laboratoř GEOtest, a. Podle rozboru vám můžeme navrhnout řešení, napište nám, zda jde o byt, dům či chatu, zda chcete vodu pitnou nebo jen užitkovou. Kde získat rozbor vody. Chcete-li vodu jen užitkovou, rozbor nepotřebujete. Voda ze studny - pít či nepít, toť otázka.


U lokálních zdrojů vody , tedy u studní, může voda obsahovat zvýšené koncentrace chemických či biol. Jak využít vodu ze studny ? V dnešní době je spousta domů již připojena na vodovodní řad. Všichni jsme si zvykli otočit kohoutkem a neuvažovat jestli je vody dost nebo málo.


Proto u některých domů, studny zarůstají křovím a přitom skýtají netušené úspory.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky