čtvrtek 10. října 2019

Domácí šunka bez šunkovaru

Jde to i bez rychlosoli. Zde se už však jedná o chemii, a tak záleží na každém, jak striktně k vaření přistupuje. Tato směs však zajistí to, že šunka bude i po uvaření hezky vonět a nebude mít zašedlou barvu. Chcete připravit na Silvestra něco originální a prudce jedlé? Vynikající domácí kuřecí roláda, kterou pokud nakrájíte na tenké plátky, víte podávat i jako základ pro chlebíčky nebo jednohubky.


Proč nevařit šunku ve vodě, která vře?

Pokud překročíte teplotu vaření přes stupňů, výsledek nebude chutnat jako šunka , ale jako kus vařeného masa. Co když nepoužiji pragandu, ale jen. Jak uvařit domácí šunku bez šunkovaru ? Jak vyrobit výbornou šunkovou konzervu? Jak si připravit chutnou domácí vepřovou šunku v šunkovaru i bez něj a zdravěji, než jak ji vyrábí masný průmysl? Výroba domácí šunky není vůbec složitá, o čemž se můžete přesvědčit po přečtení receptu a při její výrobě doma.


Tato forma není drahá, a pokud budete šunku pravidelně. Kdo ji jednou zkusí, musí mi dát za pravdu.

Domácí šunce se ta kupovaná vůbec nevyrovná. Jak na to, aby se vše povedlo, vám poradí následující řádky. Vše důkladně čtvrt hodiny míchal. Nechal v šunkovaru hodin odležet a pak hodiny vařil na 80°C. U šunkovaru je i teploměr a tak se to dobře hlídalo - na plynovém sporáku nejmenší hořák skoro na minimum.


Dlouho mě odrazovala nutnost pořizovat si šukovar, někdo ho skladovat a oprašovat. Po otevření tašky doma nevoněla po mase a ani šunka z ní vyrobená neměla tu správnou libou vůni. Takže při nákupu buďte ostražití. Vařit domácí šunku chce pomůcky.


Ideální je mít takzvaný šunkovar, což je válcovitá nádoba, kterou naplníte připraveným masem a vložíte do vodní lázně. Těžko byste hledali nějakou jednodušší uzeninu, než bude domácí šunka. Potřebujete ale jednu zásadní věc – bez šunkovaru se Vám domácí šunka bude dělat opravdu špatně.


Na trhu je jich celá řada, my máme takový poctivý, starý kousek z hliníku. Postup: Maso nakrájíme na kostky, přimícháme vše ostatní a necháme dny v chladnu odležet. V poslední době se roztrhl pytel s lidmi, kteří se chlubí vlastnoruční výrobou domácí šunky, z nového šunkovaru. Já osobně nejsem moc zastánce stovek robotů, které by lemovaly mou kuchyňskou linku a tak jsem zapátrala po návodu na výrobu šunky, bez onoho přístroje.


V lednici vydrží domácí šunka snadno alespoň nebo dny. Při použití Pragandy ještě déle.

Při výrobě šunky můžete použít i různé bylinky a koření. Postupně můžete experimentovat a přijít na to, jaká kombinace ingrediencí vám. Ačkoli jde šunka celkem snadno připravit i bez šunkovaru , jeho přítomnost v kuchyni se stala pro mnohé naprostou nezbytností. Pokud máte doma šunkovar a ještě jste ho nevyužili, určitě to změňte. Jednoduchá a přitom tak chutná, hlavně domácí a bez zbytečných přidaných konzervačních látek.


Samozřejmě, přidal jsem i rychlosůl, někdy jsem dělával i bez rýchlosoli, ale tato nám doma chutná více. Hlavně vím, že obsahuje kuřecí prsa. Když máme víc masa, tak ji nedělám do šunkovaru , ale do menších zavařovacích sklenic. Příprava je stejná, maso pak napěchuju do sklenic, jen je přikryju a nechám v lednici do druhého dne.


Tématické fráze: šunka recept šunkovar recepty forma na šunku recept na šunku jak se dělá domácí šunka šunka šunka ze šunkovaru recept šunka ze šunkovaru šunkovar recepty do šunkovaru šunka z šunkovaru petr havlíček domácí šunka recept šunkovač vepřová šunka recept na šunku v šunkovaru vepřová šunka recept.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky